Αξίζει να πηγαίνουμε ταξίδια;

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,003 μηνύματα.
Αυτό που δεν κατάλαβες μάλλον είναι ότι αυτά δεν είναι λόγια ενός μορφωμένου και έξυπνου ανθρώπου που απλά ξύπνησε μια μέρα και τα είπε.
Αυτά στηρίζονται σε πειράματα και έρευνες που έχουν γίνει στην ψυχολογία του ανθρώπου.
Οπότε το θεωρώ λίγο περίεργο να τα απαξιώνουμε έτσι.
Μα με την απάντηση μου δε διαφώνησα, απλα έδωσα μια άλλη διάσταση. Εμπειρίες δεν είναι μόνο να πας σε πάρτυ, σε μπαρ, διακοπές ή ταξίδια. Εμένα ας πούμε τα ταξίδια δε μου προσφέρουν τίποτα. Έχω το δικαίωμα να διαφωνώ χωρίς να θεωρείται ότι απαξιώνω την έρευνα που έβαλες;
 

SkyBlu

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η SkyBlu αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 243 μηνύματα.
Μα τώρα συγκρίνουμε το φαγητό που είναι ανθρώπινη ανάγκη με τα ταξίδια; Το να πεις οτι τα ταξίδια είναι ένα ακριβό χόμπι, το δέχομαι. Είναι όμως κάτι που μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό και είναι και πολύ ακριβό σε σχέση με άλλα χόμπι ή διασκεδάσεις. Εγώ όσες φορές πήγα ταξίδι κάπου που δεν είχα ξαναπάει το μόνο που θυμάμαι τώρα από τα ταξίδια αυτά είναι με ποιους ήμουν και τί έκανα. Ούτε πέτρες, ούτε μουσεία, ούτε αξιοθέατα, ούτε τίποτα. Ακόμα κι αν εξαρτιόταν η ζωή μου από αυτό δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε ένα μέρος που πήγα και με εντυπωσίασε. Δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος που με ενδιέφερε το περιβάλλον γύρω μου. Οι άνθρωποι γύρω μου μού δίνουν συναισθήματα κι όχι τα μέρη.

Η απάντησή σου είναι λες και δεν διάβασες καθόλου τι έγραψε. Ή δεν το κατανόησες.

Δε συγκρίνει προφανώς τη ανάγκη του φαγητού με αυτή των ταξιδιών, αλλά την αναζήτηση πραγμάτων (υλικών ή/και άυλων) που σε ευχαριστούν, σε γεμίζουν και τα απολαμβάνεις. Το αναλύει ο κακόμοιρος ξεκάθαρα: Να μην τρώμε ό.τι μας αρέσει και να μην πηγαίνουμε σε εστιατόρια, αλλά να τρώμε μόνο ό.τι είναι αναγκαίο για την αυτοσυντήρησή μας. Αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, επεκτείνεται και στις εμπειρίες μας και το πού επενδύουμε τον κόπο, το χρόνο και τα χρήματά μας. Σε ό.τι, δηλαδή, είναι πρακτικά αναγκαίο για την επιβίωσή μας.

Εγώ από την άλλη θυμάμαι και "πέτρες" και χώρους και μουσεία και έργα τέχνης που είδα από κοντά. Και θυμάμαι και την ατμόσφαιρα, πώς με έκαναν να νιώθω και πώς ήταν. Όχι όλα, αλλά σίγουρα, μαζί με τις διάφορες στιγμές με ανθρώπους (είτε με αυτούς που πήγα είτε με ντόπιους), έχουν αποτυπωθεί και κάποια από αυτά στη μνήμη μου. Όσο και να διαβάσεις και να δεις φωτογραφίες από ένα μέρος/κτίριο/πίνακα δεν αναιρεί το πόσες πολλές ακόμα λεπτομέρειες μπορείς να παρατηρήσεις αν τα δεις από κοντά. Θεωρώ κιόλας ότι κάποια πράγματα είναι σημαντικό να τα βλέπεις στο περιβάλλον τους, και όχι αποκομμένα σε μια ζουμαρισμένη φωτογραφία. Μπορεί για το δικό μου επάγγελμα τα ταξίδια να είναι πιο σημαντικά, ούτως ή άλλως μας ενθάρρυναν πάντα στη σχολή και μας μιλούσαν για αυτά. Και είναι κάτι που το έχω επιβεβαιώσει και εμπειρικά.

Πάντως, κανείς δε νομίζω ότι λέει ότι τα ταξίδια είναι η μόνη εμπειρία στην οποία μπορείς να επενδύσεις. Νομίζω οι περισσότεροι επιχειρηματολογούμε το άλλο άκρο που εκμηδενίζει την αξία να επενδύεις στα ταξίδια. Άλλο πράγμα να έχεις διαφορετικές προτεραιότητες/ προτιμήσεις, άλλο να μην αναγνωρίζεις ότι τα ταξίδια έχουν να σου προσφέρουν. Για να το κλείσω, γενικά δε θεωρώ ότι τα ταξίδια είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να επηρεάσουν το χαρακτήρα ή τη σκέψη, έχει να κάνει περισσότερο με τη κοσμοθεωρία και τα αναλυτικά εργαλεία που έχει κάποιος/α για να τα αξιολογήσει. Με βάση αυτά που λες, εσένα π.χ. μάλλον δε θα σού προσέφεραν τίποτα παραπάνω από μια μάζωξη με τους δικούς σου ανθρώπους.

Οφφτόπικ: Το "Δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος που με ενδιέφερε το περιβάλλον γύρω μου" το ακούω λίγο βερεσέ, μεγάλα λόγια σόρρυ κιόλας. :P Μια χαρά σε επηρεάζει το περιβάλλον σου, φυσικό και δομημένο, είτε έχεις αποκωδικοποιήσει το πώς είτε όχι.
 

Aleksa

Τιμώμενο Μέλος

Η Aleksa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 19,610 μηνύματα.
Παρότι δεν είμαι λάτρης των ταξιδιών, δεν παύω να τρέφω σεβασμό γι αυτούς που είναι και που θα προτιμούσαν να στερηθούν βασικά για την καθημερινότητά τους πράγματα, προκειμένου να μαζέψουν χρήματα να επισκεφτούν τον προορισμό που σχεδιάζουν ή ονειρεύονται.
Θεωρώ πως εκτός από εμπειρία, προσφέρουν και γνώση, διευρύνοντας τους ορίζοντες αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης.
Τα ταξίδια, όπως και τα καλά βιβλία, είναι ανοιχτά παράθυρα στον κόσμο
(κι ας προτιμώ τα δεύτερα).

 

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Νευρολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
Δεν έχει κανένα νόημα να πηγαίνετε ταξίδια σήμερα.....διότι αποκτάτε ψευδή εικόνα για αυτά που βλέπετε....
πχ το να πηγαίνεις σε μια χώρα και να μην τρως από την τοπική κουζίνα του τόπου αλλά από τα mcdonald της περιοχής είναι ένα από τους λόγους που δεν αξίζει πλέον να πηγαίνετε ταξίδια παρά μόνο αν θα ζήσετε κάποιους μήνες στην περιοχή αυτή :)
 

athinouli

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η athinouli αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 347 μηνύματα.
Αν αξίζει να πηγαίνουμε ταξίδια? μμμ πολύ εύκολη απάντηση: είναι ο πιο ωραίο τρόπος να ξοδεύω τα λεφτά μου.. δεν υπάρχει πιο αναζωογονητικό πράγμα από μια απόδραση είτε κοντά είτε μακριά, είτε πολύ πολύ μακριά.

Για μένα το ταξίδι στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσω να κάνω οικονομία από τότε που πήγαινα έκτη δημοτικού και συνειδητοποίησα ότι έχω συγγενείς στην Αμερική. Από 20-20 δραχμές κατέληξα στα 20 μου να έχω μαζέψει από χαρτζιλίκια το ποσό που χρειαζόμουν για το ντριμ τριπ μου. Μετά άρχισα την δουλειά και έχοντας ήδη τα χρήματα της Αμερικής, συνέχισα το ίδιο τροπάριο να μαζεύω λίγα λίγα.
Όλα είναι προτεραιότητες, το λέω και το βροντοφωνάζω. Πρόσφατα άλλαξα το 8 ετών κινητό μου με καινούριο, δεν αγοράζω κάθε χρόνο μαγιό, δεν κάνω νύχια κάθε μήνα, δεν έχω μαρκάτα ρουχα, παπούτσια, αξεσουάρ. Γενικά είναι πολύ λιτή η ζωή μου. Στα πλεόν 26 μου χρόνια έχω ταξιδέψει σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Ωκεανία 14 ταξίδια στο σύνολο, και προσπαθώ να κάνω 2 εξωτερικά τον χρόνο και μια Ελλάδα. (σε κάποια από αυτά τα ταξίδια έμεινα σε δικούς μου, είχα την τύχη). Πλέον ξέρω από πρώτο χέρι ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Όλα θέλουν σωστό χειρισμό και σωστή τοποθέτηση στην πυραμίδα προτεραιοτήτων μας.

Δεν είναι αναγκαστικό ότι όλοι οι άνθρωποι γουστάρουν να ταξιδεύουν. Την διαδικασία κάποιοι την βαριούνται (εγώ πάλι ενθουσιάζομαι τόσο με την διαδικασία που και μόνο αυτή με κάνει να θέλω όλο και περισσότερο να ψάχνω), άλλοι πάλι νιώθουν ανασφάλεια και φοβούνται, άλλοι είναι ιδιότροποι στα φαγητά, άλλοι δεν αντέχουν το αεροπλάνο. Ο καθένας ξέρει για τον εαυτό του.

Αλλά δεν συμφωνώ καθόλου με την άποψη ότι το ταξίδι δεν σε αλλάζει. Το ταξίδι δεν σε αλλάζει παραμόνο αν δεν το επιτρέψεις εσύ. Αν δεν είσαι δεκτικός σε νέες γνωριμίες, στο να χαθείς στα στενά μιας πόλης, στο να δοκιμάσεις νέες γεύσεις, να δεις την φύση στην άλλη γωνιά της γης με τοπία που ούτε φανταζόσουν ότι υπάρχουν.
Όταν είδα στο Ριο ντε Τζανέιρο ένα παιδάκι να τραβάει νερό με ένα μπουκάλι από τον υπόνομο για να πλυθεί, έκλαψα, μίσησα τον εαυτό μου που φορούσα 25 ευρώ αθλητικά, ταράχτηκα με αυτό το θέαμα. Όλο αυτό το ταξίδι με έκανε να αναθεωρήσω για πάρα πολλά πράγματα στη ζωή, που καθημερινά τα θεωρώ δεδομένα.
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 27,823 μηνύματα.
Επειδή είδα κάποιες σε αρκετά ποστ πιο πάνω να τριγκάρονται και να βγάζουν αγανάκτηση "ε και τι έγινε αν είναι του γκόμενου και του μπαμπά"...

Με συγχωρείτε παιδιά, αλλά θα γίνω αγενής. Υπάρχει μια δαιδαλώδης διαφορά ανάμεσα στα:


α) πάω μια φορά το χρόνο εξωτερικό γιατί το είχα όνειρο να δω πέντε δέκα προορισμούς στη ζωή μου και παω όσο με βαστάνε τα πόδια μου και η ηλικία μου (πολύ λογική προσέγγιση)

β) πάω μια φορά στα 2-3 χρόνια εξωτερικό με το ίδιο σκεπτικό, αλλα ενδιάμεσα τα έξοδά μου τα χρησιμοποιώ για πιστοποιήσεις, δεξιότητες, επενδύσεις (πχ ανακαίνιση ακινήτου για να το νοικιάζεις πιο ακριβά αντί να το έχεις να κάθεται) (εξίσου λογική προσέγγιση)

γ) δεν πάω ποτέ διακοπές, τα κάνω μασούρι γιατί είμαι τσιγκούνης και τα βάζω εκεί που ξέρω (αξιολύπητο, αλλά κατανοητό)

δ) είμαι ινσταγκραμογκομενίτσα ή ο σοσιαλ φλούφλης σπανομαρίας, μου αρέσει να προβάλλομαι και να δείχνω πολυταξιδεμένος/η και αχ τι καλά που περνάω κοιτάξτε πόσο ευτυχισμένος/η είμαι. (και πέτσα μας ξέρεις τώρα εμείς ανατριχιάσαμε)

Τα τρια πρώτα είναι αυτοεξηγούμενα, μην τα αναλύσω περαιτέρω.

Το τέταρτο με ενοχλεί. Και πέρα από αυτή την υλική αποκτήνωση και τη μεταβολή του υπάρχειν και εικόνα διατηρείν σε ένα προιόν κοινωνικών δικτύων, με ενοχλεί πολύ περισσότερο η ποινικοποίηση του να έχει κανείς άποψη και να κάνει κριτική.

Ναι δεν τα τρώω από σένα τα λεφτά, έχεις δίκιο. Ναι, είναι δικαίωμά σου να τα κάψεις κι όλας εαν θέλεις. Αλλά ναι, είναι δικαίωμά μου και να σε κρίνω και για τον ίδιο λόγο να δεχτώ την δική σου κριτική, ότι είμαι ζηλιάρης, μίζερος ή οτιδήποτε. Το δέχομαι εγω να με κρίνουν. Εσυ δεν το δέχεσαι αν δεν είναι αποκλειστικά και μόνο θετικό για να σου θρέφει τη ματαιοδοξία. Η κριτική είναι η αρχή της βελτίωσης και της προόδου.

Και λυπούμαι βαθύτατα γιατί ζούμε έναν ολοκληρωτισμό ύπουλο και πολλοί κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. Μην κρίνεις. Μην έχεις διαφορετική άποψη από την κρατούσα. Μην είσαι δύστροπος, δέξου ότι σου πετάει το φβ και η τηλεόραση, αγόρασε, τι είσαι κανας ακοινώνητος, κατανάλωσε ντε!

Όταν έρχεται λοιπόν η άλλη με υφάκι Μαρίας Αντουανέττας και σου λέει "Αυτη τη βδομάδα πήγα Παταγονία, μεθαύριο θα πάω Μιλάνο και σε ένα μήνα θα πάρω άδεια για μια Ταϊλανδούλα μωρέ" βεβαίως και με εκνευρίζει και θέλω να την κρίνω.

Και θα την κρίνω ως σνομπ, ως πληρωμένη από daddy ή sugar daddy και χορηγούμενη, ως εκτός πραγματικότητας, ως προκλητική και τα λοιπά και τα λοιπά. Και όχι την γενικότερη πραγματικότητα δεν την καθορίζει το πως μεγαλώνει ο καθένας μας ή ποιές τυχαίες εμπειρίες μας έφεραν εκεί που μας έφεραν. Αυτή είναι η ατομική πραγματικότητα. Γιατί κάλλιστα θα μπορούσα να είχα γεννηθεί από εργάτη κι εσείς από οικοδόμο. Και να εκτιμούσαμε αλλιώς τη ζωή και ίσως να ήμασταν και καλύτεροι άνθρωποι.

Η πραγματικότητα είναι η 45άρα με τα δυο παιδιά που απολύεται από τον εργοδότη της γιατί του βγαίνουν πιο φτηνα δυο 20ρηδες χωρίς προυπηρεσία.

Η πραγματικότητα είναι ότι άνθρωποι στην ηλικία μου, μαζί κι εγω, ψάχνουν για δουλειά ενω θα έπρεπε ήδη να έχουν οικογένεια.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο μέσος Έλληνας γαμιέται για να πληρώσει υπέρογκους φόρους σε σχέση με το εισόδημά του.

Η πραγματικότητα προσαρμόζεται ανάλογα σε ποιό κοινό απευθύνεστε. Και εξηγώ:

Διότι σε ελληνικά (εννοώ σελίδες, γκρουπ) σοσιαλ μήντια πάτε και ποστάρετε τις φωτό από τα ταξίδια, με έλληνες φίλους στο προφίλ σας, ή τα γράφετε σε ελληνικα φόρα στο ίντερνετ. Σας βλέπουν Έλληνες κυρίως και το γνωρίζετε εκ των προτέρων.

Δηλαδή όταν πας και γράφεις στο e-steki.gr ποιός νομίζεις ότι θα σε δει; Η Σύλβια από την Κρήτη και ο Λυκ από το Καρπενήσι, ή ο Ντέηβιντ από το Νιου Τζέρσει που καθαρίζει δεκαπέντε θάουζαν ντόλαρες ανα μήνα -όσα κι εσυ- και το θεωρεί φυσιολογικό για την εκεί πραγματικότητα;

Αν εγω πάω σε ένα φόρουμ αμερικάνικο και πω ακριβώς αυτά που λεω εδω, θα με πουν φτωχομπινέ Έλληνα που η χώρα μου χρωστάει κι εγω δεν εχω να δω ένα αξιοθέατο και τους κουνάω το δάχτυλο στο όνομα της ηθικής, ενω το καλύτερο που θα έπρεπε να κάνω είναι να βρω μια από τις χιλιάδες ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα τους για εργασία και να βγάλω λεφτά κι εγω. Και θα χουν και δίκιο.

Εδω όμως ποιοί είμαστε; Φοιτητές, άνεργοι, σερβιτόροι, ιδιωτικοί υπάλληλοι των 1000 ευρώ μέγιστο, δημόσιοι υπάλληλοι πάλι 1000 μέγιστο. Δηλαδή η Παταγονία θα μας φανεί Λουτράκι, ή προκλητική; Και δεν είναι να πεις "οκ είδε το θέμα ο άνθρωπος, πήγε ένα ταξίδι και το γραψε" αλλά σε φάση "τι ταξίδι θα κάνεις αυτη τη βδομάδα".

Και είναι ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΗΜΑΔΙ ΜΑΘΗΜΑ στη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού το πως θα μιλήσεις και πως θα πλασαριστείς ανάλογα με το ποιόν έχεις απέναντί σου.

Ούτε σε συνέντευξη πολυεθνικής θα παω με σανδάλι κάλτσα και να μασάω τσίχλα σε φάση "γεια χαρανταν μάγκα", ούτε θα παω στη διπλανή οικοδομή με Τομ Φορντ σακάκι να πω "τερψιλαρύγγιοι θιασώτες του ζύθου, μήπως θα ήτο ευχαρίστησίς σας να εκτονώνετε σιγανότερα τας φαρυγγικάς σας εκτονώσεις διότι η ώρα προσφέρεται δι ανάπαυσιν;"

Θα σε πάρουν με τις πέτρες. Θα τους εκνευρίσεις. Και θα πουν "α το μαλάκα, τι ήρθε εδω να μας το παίξει μπρούκλης και πιο μορφωμένος";


Οι πιο μεγάλοι επιχειρηματίες του κόσμου το ξέρουν αυτό και προσαρμόζουν το στυλ τους ανάλογα με το ποιον έχουν απέναντί τους, ως ένδειξη σεβασμού στην κουλτούρα του άλλου. Το χω δει, στην πράξη, δεν το χω διαβάσει μόνο.


Καμία ζήλεια. Απλά εκνευρισμός. Όταν οσμίζομαι σνομπαρία και εκτός πραγματικότητας τα παίρνω άσχημα. Και ναι, θα κρίνω. Όποιος είναι social justice warrior και ενοχλείται από κάτι τέτοιο, να μη βγει στη βροχή τωρα που φθινοπωριάζει μπα και λιώσει.

Και την ηθική μην την αμαυρώνετε ελαφρά τη καρδία. Είναι ηθικό να μην γίνεσαι προκλητικός από επιλογή σου, δείχνει εγκράτεια και ήθος και ταπεινοφροσύνη και πολιτισμό, αν ξέρεις τα όριά σου και δεν πρέπει να στα πει ο άλλος με κριτική. Δεν είναι κακή η ηθική. Η ηθικομανία και η ηθικοπλασία είναι άλλο ευαγγέλιο.
 

Guest 092312

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Επειδή είδα κάποιες σε αρκετά ποστ πιο πάνω να τριγκάρονται και να βγάζουν αγανάκτηση "ε και τι έγινε αν είναι του γκόμενου και του μπαμπά"...

Συνειδητοποιείς ελπίζω ότι σε όλο το ποστ σου ο μόνος που τριγκάρεται είσαι εσύ, έτσι;
Ακόμα κι αν ο άλλος πηγαίνει διακοπές για να το ανεβάσει στο ίνστα, ε, και;;;;
 

methexys

Τιμώμενο Μέλος

Η methexys αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Αρχιτέκτονας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 9,090 μηνύματα.
Τι ηθικό και ανήθικο; Το πως επιλέγει να ξοδεύει ο καθένας τα χρήματα του είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα. Και αν το πάμε ετσι, πολλοί τα ξοδεύουν σε διασκέδαση που για πολλούς θα μπορούσε να θεωρηθεί ανούσια (κλαμπ, μπουζούκια, ψωνια κτλ), ενώ θα μπορούσαν να αποταμιεύουν για να μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι. Μην γίνεστε μίζεροι. Τι άλλο θα έχεις να θυμάσαι στη ζωή σου; Ένα βράδυ που μεθυσες στο κλαμπ; Ή τις αναμνήσεις από ένα ταξίδι με καλή παρεα, τα απρόοπτα, τα καινουρια μέρη; Προσωπικά, δεν μπορώ να καταλαβω τους ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρουν τα ταξίδια. Δεν μπορώ να καταλαβω πως γίνεται να μην σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις διαφορετικές κουλτούρες, ανθρώπους, φύση. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Και ναι, θα τρίψω τα ταξίδια μου στην μούρη των άλλων, όπως αυτοι μου τρίβουν στη μούρη τα κλαμπ στα οποία πηγαίνουν κάθε βράδυ και τα ποτά που πίνουν.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Γενικά έχω παρατηρήσει το εξής. Οι γυναίκες θεωρούν τα ταξίδια πολύ πιο σημαντικά από τους άνδρες, και δεν μιλάω για το φόρουμ αλλά και γενικότερα. Μέχρι και κοπέλα που χώρισε το αγόρι της ξέρω γιατί δεν ήθελε να πηγαίνει ταξίδια. Και από παρέες οι κοπέλες θέλουν/πηγαίνουν πολύ πιο συχνά.
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 27,823 μηνύματα.
Συνειδητοποιείς ελπίζω ότι σε όλο το ποστ σου ο μόνος που τριγκάρεται είσαι εσύ, έτσι;
Ακόμα κι αν ο άλλος πηγαίνει διακοπές για να το ανεβάσει στο ίνστα, ε, και;;;;

Από που κι ως που; Έχω μια αντίθετη άποψη. Δεν σου αρέσει και το δέχομαι. Ούτε εμένα μου αρέσει η δική σου άποψη. Εγω θα συνεχίσω να ζω, εσυ θα συνεχίζεις να ζεις. Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα με την άποψή μου, εξακολουθεί να μου αρέσει πολύ.


Σχετικά με το ίνσταγκραμ, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι. Θες να πας 5 ημέρες Ισλανδία φερ ειπείν. Θαυμάσια χώρα, κι εγω θα ήθελα να παω, πολύ για την ακρίβεια και το έχω βάλει και σκοπό.

Εαν εσυ πας Ισλανδία και βγάλεις 500 φωτό στο ίνσταγκραμ κι από κάτω ταγκς φάση #nofilter #το_μονο_που_χρειάζεσαι_στη_ζωή_ειναι_όνειρα , κι εγω πάω πάλι 5 ημέρες και δε βάλω καμία φωτό ή έστω πες ανεβάσω 1-2 φωτό, θα χαρώ λιγότερο την Ισλανδία από σένα; Δε θα πει τίποτα για το χαρακτήρα μας ο τρόπος που διαφημίζουμε την προσωπική μας επιλογή και διασκέδαση;

Τι ηθικό και ανήθικο; Το πως επιλέγει να ξοδεύει ο καθένας τα χρήματα του είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα. Και αν το πάμε ετσι, πολλοί τα ξοδεύουν σε διασκέδαση που για πολλούς θα μπορούσε να θεωρηθεί ανούσια (κλαμπ, μπουζούκια, ψωνια κτλ), ενώ θα μπορούσαν να αποταμιεύουν για να μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι. Μην γίνεστε μίζεροι. Τι άλλο θα έχεις να θυμάσαι στη ζωή σου; Ένα βράδυ που μεθυσες στο κλαμπ; Ή τις αναμνήσεις από ένα ταξίδι με καλή παρεα, τα απρόοπτα, τα καινουρια μέρη; Προσωπικά, δεν μπορώ να καταλαβω τους ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρουν τα ταξίδια. Δεν μπορώ να καταλαβω πως γίνεται να μην σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις διαφορετικές κουλτούρες, ανθρώπους, φύση. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Και ναι, θα τρίψω τα ταξίδια μου στην μούρη των άλλων, όπως αυτοι μου τρίβουν στη μούρη τα κλαμπ στα οποία πηγαίνουν κάθε βράδυ και τα ποτά που πίνουν.

Καταλαβαίνω, σας έχω εκνευρίσει κι εσένα και την ολίβια, γιατί αισθάνεστε ότι θεωρώ ανούσια την επιλογή σας να ταξιδεύετε και φαινομαι σαν να σας μειώνω ως ανθρώπους που δεν κάνετε κάτι πιο "παραγωγικό" για τα δικά μου γούστα. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Για έλα να συζητήσουμε που σε μείωσα εσένα και το χόμπι σου, να δούμε που σε αδίκησα και να το διορθώσουμε αν ισχύει:

Που είπα ότι δε με ενδιαφέρουν τα ταξίδια ή το να γνωρίσω νέες κουλτούρες; Είσαι σίγουρη ότι κατάλαβες με τι αντιδρώ ακριβώς;
Πού είπα ότι βγαίνω σε κλαμπ και που γνωρίζεις εαν εγω είμαι τύπος που προβάλλω ότι κι αν κάνω;

Δεν γίνεται να δικαιολογούμε τη ματαιοδοξία που προβάλλουμε στους άλλους, απλά ως αντίδραση επειδή και οι άλλοι προβάλλουν τη δική τους ματαιοδοξία, ακριβώς γιατί δεν το κάνουν όλοι! Και κάποτε θα την προβάλλουμε απέναντι και σε σοβαρούς ανθρώπους και θα φάμε την κριτική του αιώνα.

Εκτός αν αισθάνεσαι υπεράνω πάσης κριτικής; Ισχύει κάτι τέτοιο;
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Guest 092312

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Από που κι ως που; Έχω μια αντίθετη άποψη. Δεν σου αρέσει και το δέχομαι. Ούτε εμένα μου αρέσει η δική σου άποψη. Εγω θα συνεχίσω να ζω, εσυ θα συνεχίζεις να ζεις. Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα με την άποψή μου, εξακολουθεί να μου αρέσει πολύ.


Σχετικά με το ίνσταγκραμ, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι. Θες να πας 5 ημέρες Ισλανδία φερ ειπείν. Θαυμάσια χώρα, κι εγω θα ήθελα να παω, πολύ για την ακρίβεια και το έχω βάλει και σκοπό.

Εαν εσυ πας Ισλανδία και βγάλεις 500 φωτό στο ίνσταγκραμ κι από κάτω ταγκς φάση #nofilter #το_μονο_που_χρειάζεσαι_στη_ζωή_ειναι_όνειρα , κι εγω πάω πάλι 5 ημέρες και δε βάλω καμία φωτό ή έστω πες ανεβάσω 1-2 φωτό, θα χαρώ λιγότερο την Ισλανδία από σένα; Δε θα πει τίποτα για το χαρακτήρα μας ο τρόπος που διαφημίζουμε την προσωπική μας επιλογή και διασκέδαση;



Φαντάζομαι με το γελοίοι και το μίζεροι αναφέρεσαι σε εμένα. Δεν το περίμενα από εσένα προσωπικά κάτι τέτοιο, αλλά δεν εκπλήσσομαι, έχω εμπειρία και το αντέχω. Και γουρούνι είμαι και μαλάκας και αγενέστατο καθίκι, εαν σε κάνει να νιώθεις πιό όμορφα και ισχυροποιεί την άποψή σου. :)

Καταλαβαίνω, σας έχω εκνευρίσει κι εσένα και την ολίβια, γιατί αισθάνεστε ότι θεωρώ ανούσια την επιλογή σας να ταξιδεύετε και φαινομαι σαν να σας μειώνω ως ανθρώπους που δεν κάνετε κάτι πιο "παραγωγικό" για τα δικά μου γούστα. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Για έλα να συζητήσουμε που σε μείωσα εσένα και το χόμπι σου, να δούμε που σε αδίκησα και να το διορθώσουμε αν ισχύει:

Που είπα ότι δε με ενδιαφέρουν τα ταξίδια ή το να γνωρίσω νέες κουλτούρες; Είσαι σίγουρη ότι κατάλαβες με τι αντιδρώ ακριβώς;
Πού είπα ότι βγαίνω σε κλαμπ και που γνωρίζεις εαν εγω είμαι τύπος που προβάλλω ότι κι αν κάνω;

Δεν γίνεται να δικαιολογούμε τη ματαιοδοξία που προβάλλουμε στους άλλους, απλά ως αντίδραση επειδή και οι άλλοι προβάλλουν τη δική τους ματαιοδοξία, ακριβώς γιατί δεν το κάνουν όλοι! Και κάποτε θα την προβάλλουμε απέναντι και σε σοβαρούς ανθρώπους και θα φάμε την κριτική του αιώνα.

Εκτός αν αισθάνεσαι υπεράνω πάσης κριτικής; Ισχύει κάτι τέτοιο;

Valder,
αρχικά θεωρώ ότι τριγκαρίστηκες γιατί ένιωσες την ανάγκη να γράψεις ένα ποστ 63(!!) σειρών για τους λόγους που είναι προκλητικό να πηγαίνει κανείς ταξίδια. Δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση σε αυτό.
Δεν έχω θέμα με την άποψή σου επειδή είναι αντίθετη, έχω θέμα γιατί δεν την στηρίζεις και αν την απογυμνώσουμε από βαρύγδουπες εκφράσεις, σόρρυ κιόλας αλλά είναι απλά ένα μακροσκελές παράπονο "γιατί κάνετε ταξίδια όταν εγώ δεν έχω λεφτά".
πχ
"δ) είμαι ινσταγκραμογκομενίτσα ή ο σοσιαλ φλούφλης σπανομαρίας, μου αρέσει να προβάλλομαι και να δείχνω πολυταξιδεμένος/η και αχ τι καλά που περνάω κοιτάξτε πόσο ευτυχισμένος/η είμαι. (και πέτσα μας ξέρεις τώρα εμείς ανατριχιάσαμε)" := πηγαίνω ταξίδια και ανεβάζω φωτογραφίες από αυτά στο ίνσταγκραμ
Η αναφορά στο ίνσταγκραμ και όποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι άκυρη και προσπαθείς να δημιουργείς εντυπώσεις.
Αν ρωτάς εμένα προσωπικά, βγάζω πολλές φωτοραφίες στα ταξίδια μου εκ των οποίων ανεβάζω ελάχιστες στο κλειδωμένο προφίλ μου, γιατί τα λιγότερο από 300 άτομα που έχω (θέλω να πιστεύω ότι) χαίρονται με την χαρά μου και ναι, τα ταξίδια μου προσφέρουν χαρά. Μακάρι να είχα πλούσιο μπαμπά να μου τα πληρώνει και να πήγαινα κάθε μήνα.
Αν δεν με ρωτάς προσωπικά, σε ρωτάω εγώ: αν δεν θέλεις να βλέπεις τέτοια ποστ στο ίνσταγκραμ, γιατί τα βλέπεις; Έχεις την επιλογή να ακολουθείς όποιον θέλεις ή και να μην έχεις λογαριασμό. Κάνε ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, επιλογή σου είναι. Και σε παρακαλώ μην αρχίσεις πάλι τα περί SJW (sic), είναι μίζερο να γκρινιάζεις για τις επιλογές των υπολοίπων όταν δεν σε επηρεάζουν στο ελάχιστο. Πες "εμένα δεν μου αρέσει να κάνω το χ πράγμα και δεν το κάνω".
Αναφέρεις πιο κάτω ότι μας έχεις εκνευρίσει και θέλω να σε βεβαιώσω ότι κάνω απλώς κουβέντα. Ταξίδια θα επιδιώκω να πηγαίνω ακόμα κι αν δεν εγκρίνεις, λογικό πιστεύω.
Απάντησα μετά από εσένα γιατί έβγαλες χολή για όσους θεωρούν οκ το να πηγαίνει κανείς ταξίδια με τα λεφτά του μπαμπά ή του γκόμενου, το δεύτερο αναφέρθηκε μόνο από εμένα, οπότε μάλλον εσύ άνοιξες την συζήτηση πρώτος.
Αλλά θα σε επιβεβαιώσω και γι'αυτό, την τελευταία φορά πήγα εγώ τον μπαμπά μου ταξίδι και ήταν οι πιο ωραίες μέρες που περάσαμε μαζί εδώ και πολλά χρόνια.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 27,823 μηνύματα.
Valder,
αρχικά θεωρώ ότι τριγκαρίστηκες γιατί ένιωσες την ανάγκη να γράψεις ένα ποστ 63(!!) σειρών για τους λόγους που είναι προκλητικό να πηγαίνει κανείς ταξίδια.

Και κάπως έτσι καταλαβαίνουμε δυο πράγματα: Ή εγω είμαι ακατανόητος και περνάω διαφορετικό μήνυμα από αυτό που θέλω να περάσω, ή δεν μπορεί να με διαβάσει ο κόσμος σωστά. Εαν πίστεψες ότι το μήνυμά μου αφορά τους λόγους που είναι προκλητικό κανείς να πηγαίνει ταξίδια, τότε πραγματικά κάτι από αυτα τα δυο πράγματα είναι βέβαιο πως ισχύει. Όσο για τις 63 σειρές, έτσι μιλάω εγω, όταν βρέχω δεν ψιχαλίζω.:)

Άσε με να στο κάνω ξεκάθαρο λοιπόν. Δεν με χαλάνε τα ταξίδια. Δεν με χαλάνε όσοι πάνε ταξίδια.

Αλλά αν απάνταγες στην παρακάτω ερώτηση που σου έκανα
Η αναφορά στο ίνσταγκραμ και όποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι άκυρη και προσπαθείς να δημιουργείς εντυπώσεις.
και δεν την θεωρούσες εκ των προτέρων τέχνασμα (ή απλά δεν ήθελες να την απαντήσεις όπως τη διατύπωσα), ίσως και να το καταλάβαινες, πως αυτό που με χαλάει είναι η προβολή και η ασύστολη νεοπλουτίλα ΜΕΣΩ της ανακοίνωσης και προβολής τακτικών ταξιδιών και άλλων συνηθειών πέραν του συνηθισμένου. Σα να προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν ότι τα λεφτά φυτρώνουν στα δέντρα κι ότι ενταξει μωρέ, αρκεί να έχεις ένα όνειρο και να νιωθεις αρκετά δυνατος/ή και τότε το τριαντάφυλλό σου θα ανθίσει. Μπούρδες γύρω από τη γυάλα του μικρόκοσμου των νεόπλουτων. Όση ζάχαρη και να ρίξουν στο σκατό, λουκουμά δε θα το κάνουν ποτέ.

Ταξίδια θα επιδιώκω να πηγαίνω ακόμα κι αν δεν εγκρίνεις, λογικό πιστεύω.
Απάντησα μετά από εσένα γιατί έβγαλες χολή για όσους θεωρούν οκ το να πηγαίνει κανείς ταξίδια με τα λεφτά του μπαμπά ή του γκόμενου, το δεύτερο αναφέρθηκε μόνο από εμένα, οπότε μάλλον εσύ άνοιξες την συζήτηση πρώτος.

Α εσυ είπες αυτό για τον γκόμενο; Δεν το πρόσεξα το όνομά σου, απλά μου έμεινε το περιεχόμενο. Εντούτοις, δεν αλλάζει η άποψή μου. Ακόμα το θεωρώ αξιολύπητο να πληρώνει ο γκόμενος τα ταξίδια της καλής του.

Να πας όσα ταξίδια θέλεις, και να περάσεις καλά. Αλήθεια. Ούτε το εγκρίνω, ούτε το απορρίπτω. Είναι προσωπική σου επιλογή και μου είναι αδιάφορη. Αλλά μη χαλιέσαι όταν στη λένε και για το γκομενοκέρασμα. Όταν λες είναι οκ να μου τα πληρώνει ο γκόμενος, επιδοτείσαι πρακτικά. (μιλάω γενικά, όχι β' ενικό) Ο τίτλος μας θυμώνει ή η συνειδητοποίηση της πράξης; Εγω αν ήμουν γυναίκα σε αυτή τη θέση και ήθελα να νιώθω αξιοπρέπεια πάντως, θα είχα βγάλει αφρούς στην ιδέα να μου τα πληρώσει άλλος.


Αλλά θα σε επιβεβαιώσω και γι'αυτό, την τελευταία φορά πήγα εγώ τον μπαμπά μου ταξίδι και ήταν οι πιο ωραίες μέρες που περάσαμε μαζί εδώ και πολλά χρόνια.

Και τι; Τι πρέπει να πω εγω εδω τώρα; Ω μπράβο της την αδίκησα; Έτσι ένιωθες, έτσι έκανες. Όλα οκ.
 
Τελευταία επεξεργασία:

PromitheasGatos

Νεοφερμένος

Ο PromitheasGatos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 37 μηνύματα.
Μιας και είναι Αύγουστος και είναι καλοκαίρι ας παραθέσω έναν διάλογο από την ταινία φθηνά τσιγάρα:happy:.

Σοφία: Ταξιδεύεις;
Μέγας Ανατολικός: Όχι
Σοφία: Χάνεις
Μέγας Ανατολικός: Μπορεί
Σοφία: Τώρα είχα πάει Μονεμβασία. Έχεις πάει;
Μέγας Ανατολικός: Ποτέ
Σοφία: Ποτέ; (γελάει) Εξωτερικό;
Μέγας Ανατολικός: (αρνητικό νεύμα)
Σοφία: (γελάει) καλά, τι ζωή ζεις αν δεν ταξιδεύεις;
Μέγας Ανατολικός: Δεν μου λες, εγώ τώρα ποιος είμαι; ο μαλάκας είμαι;
Σοφία: Δεν εννοώ κάτι τέτοιο.
Μέγας Ανατολικός: Δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι εννοείς. Μήπως η δουλειά σου είναι να κάνεις τους άλλους να νιώθουν κορόιδα ; στυλίστρια δεν είπαμε;
 

athinouli

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η athinouli αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 347 μηνύματα.
βρε παιδιά.. το γκομενοκέρασμα με τα ταξίδια δεν έχουν καμία σχέση, είναι δυο εντελώς διαφορετικά κεφάλαια..
γιατί μπερδεύεστε? κανείς δεν είπε να ξεφτυλιστείς ή να βγεις στην πιάτσα ή να πιάσεις πλούσιο γκόμενο για να μπορείς να κάνεις ταξίδια..
αν κάποια κοπέλα δέχεται 1000ευρω κέρασμα -ταξίδι από το αγόρι της, μπορεί να δέχεται και 1000ευρω κέρασμα - κόσμημα ή ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς.. μπορεί ο άλλος να είναι μ@@κας ή απλως πλούσιος..
το ταξίδι από μόνο του τι φταίει?
 

Aleksa

Τιμώμενο Μέλος

Η Aleksa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 19,610 μηνύματα.
Όπως και να'χει, καλό είναι ότι κάνουμε (είτε ταξίδια είναι αυτά, είτε μπαρότσαρκες, είτε πολυτελείς αγορές, είτε οτιδήποτε άλλο) να το κάνουμε για τον εαυτό μας, για τη δική μας ευφορία και τέρψη κι όχι για να επιδείξουμε στους άλλους τον τρόπο ζωής μας ή/και να τους πείσουμε οτι αυτό είναι το καλύτερο, προκαλώντας τους με κάθε τρόπο. Πάντα να έχουμε στο νου μας οτι υπάρχουν πολλοί συνανθρωποί μας που δεν έχουν την τύχη και τη δυνατότητα να αποκτήσουν όσα εμείς κατέχουμε και θεωρούμε δεδομένα, όπως επίσης κι εκείνοι που δεν συμμερίζονται τα δικά μας γούστα.
Λίγη ενσυναίσθηση και σεβασμός λοιπόν.
 

SkyBlu

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η SkyBlu αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 243 μηνύματα.
@Valder, αυτό που λες πάντως, αν έχω καταλάβει καλά, έχει να κάνει με την αυτοπροβολή. Και συγκεκριμένα με την αυτοπροβολή μέσω των κοινωνικών δικτύων. Και ακόμα πιο συγκεκριμένα με την προβολή μέσω των κοινωνικών δικτύων ποστάροντας φωτογραφίες από ταξίδια που κάνει κάποιος/α με δικά του/της λεφτά ή όχι. Η απάντησή σου θα ταίριαζε περισσότερο σε ένα τόπικ με θέμα την επίδειξη για να νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας παρά σε ένα τόπικ με θέμα αν αξίζουν τα ταξίδια ή όχι. Ή αλλιώς η απάντησή σου θα ταίριαζε εδώ πιο πολύ αν εστίαζε περισσότερο γιατί κάποιοι παίρνουν πράγματα από τα ταξίδια ενώ σε άλλους περνάνε και δεν ακουμπάνε. Γι' αυτό νομίζω φαίνεται λίγο σαν να βγάζει γκρίνια ή ζήλια.
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,755 μηνύματα.
Δεν έχει κανένα νόημα να πηγαίνετε ταξίδια σήμερα.....διότι αποκτάτε ψευδή εικόνα για αυτά που βλέπετε....
πχ το να πηγαίνεις σε μια χώρα και να μην τρως από την τοπική κουζίνα του τόπου αλλά από τα mcdonald της περιοχής είναι ένα από τους λόγους που δεν αξίζει πλέον να πηγαίνετε ταξίδια παρά μόνο αν θα ζήσετε κάποιους μήνες στην περιοχή αυτή :)
Ρε συ φωκο, προσπαθω ειλικρινα να καταλαβω την λογικη σου. Εννοειται οτι αν πας σε μια διεθνη αλυσιδα fast food δεν θα εχει σχεση με την τοπικη κουζινα (αν και τα mcdonald's διαφερουν στο φαγητο μεταξυ των χωρων),....αλλα εισαι υποχρεωμενος να πας στα macdonald's? Δε λεω, εχω δει κινεζους να κανουν ταξιδια στην ευρωπη και να πηγαινουν για φαγητο σε κινεζικα, αλλα δεν το κανουν ολοι, ουτε ειναι υποχρεωμενοι να το κανουν. Αν κανεις ταξιδια με χαζο τροπο, οπου καθεσαι στο ξενοδχειο σου ολη τη μερα και τρως διεθνη κουζινα και οχι την τοπικη, ναι ποιος ειναι ο λογος που εκανες το ταξιδι? Και δεν ειμαι υπερβολικος να πω οτι πρεπει να πας σε χωρια για να δεις την πραγματικη-αυθεντικη χωρα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Υπάρχουν τρία πράγματα τα οποία είναι σημαντικά στη ζωή.

Το πρώτο είναι η σωματική υγεία. Δίχως αυτή θα ζήσεις μια πολύ μικρή ζωή ή χειρότερα θα ζήσεις μια μεγάλη ζωή στην οποία θα υποφέρεις συνεχώς.

Το δεύτερο είναι η ψυχική υγεία. Δίχως αυτή θα ζήσεις μια ζωή γεμάτη μιζέρια. Το πως θα την διατηρήσεις εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο. Πέραν της καλής σωματικής υγείας, για τους περισσότερους ένα σημαντικό κομμάτι είναι οι ουσιαστικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους, καθώς είμαστε κοινωνικά όντα.

Το τρίτο είναι ο σκοπός της ζωής σου. Αν δεν βαδίζεις προς την επίτευξη του, τότε θα αισθάνεσαι πως η ζωή σου στερείται νοήματος, θα σκέφτεσαι νιχιλιστικά και αυτό αργά η γρήγορα θα επηρεάσει την ψυχική και σωματική σου υγεία. Το ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου δεν το ξέρω. Αυτό μπορείς να το βρεις μόνο εσύ.



Ο χάρτης για την επίτευξη των παραπάνω πραγμάτων είναι η απόκτηση των τεσσάρων αρετών οι οποίες είναι:

1) Γενναιότητα - η ικανότητα να υπερνικάς τους φόβους σου και να μην τους αφήνεις να κυριαρχούν την βούλησή σου.

2) Εργατικότητα - η ικανότητα να κάνεις τα πράγματα που έχεις αποφασίσει ότι πρέπει να κάνεις, όταν πρέπει να τα κάνεις.

3) Εγκράτεια - η ικανότητα να αντιστέκεσαι σε πράγματα και συμπεριφορές που σου κάνουν κακό, π.χ εξαρτήσεις

4) Σοφία - η ικανότητα να κατανοείς τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις για να πετύχεις το στόχο σου.


Όποιος δεν έχει τα παραπάνω δεν θα έχει και τα σημαντικά πράγμα της ζωής. Συνεπώς καλύτερος άνθρωπος είναι αυτός που έχει σε μεγαλύτερο βαθμό τις παραπάνω αρετές. Η καλλιέργεια τους είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Αυτά κατά βάσιν είναι εμπειρικά αξιώματα γι αυτό μην περιμένεις αποδείξεις. Δεν υπάρχει καμία λογική απόδειξη για το τι πρέπει να κάνεις στην ζωή σου και τι όχι, καθώς η ζωή δεν έχει κανένα απολύτως αντικειμενικό νόημα παρά μόνο το υποκειμενικό που της δίνουμε εμείς.

Τα υλικά αγαθά που χρειάζεται κάποιος για να ζήσει είναι αρκετά λίγα και είναι τα βασικά αγαθά που σου επιτρέπουν να διατηρήσεις την σωματική σου υγεία, δηλαδή τα βασικά. Τα υπόλοιπα αγαθά είναι περιττά καθώς δεν προσφέρουν κάτι το οποίο δεν έχεις χωρίς αυτά και συνεπώς το μόνο που κάνουν είναι να ξοδεύουν τα χρήματα σου, δηλαδή να αυξάνουν τις ώρες που πρέπει να δουλεύεις, δηλαδή να μειώνουν το χρόνο που έχεις να διαθέσεις για τα 3 σημαντικά πράγματα. Αυτή η στάση ζωή λέγεται μινιμαλισμός και για κάποιους, συνήθως για όσους δεν έχουν κάποιο σκοπό στη ζωή αποτελεί τον ορισμό της μιζέριας, καθώς όταν δεν έχεις ένα σκοπό τη ζωή καταλήγεις να ζεις για τις εφήμερες απολαύσεις. Δικαίωμά τους.

Και για να φτάσουμε στο ζητούμενο. Τα ταξίδια λοιπόν αποτελούν απλά ένα μέσο να αποστρεσοποιηθεί κάποιος κυρίως από τη δουλειά που κάνει αναγκαστικά για να ζήσει ή για να καλύψει τις μη μινιμαλιστικές ανάγκες του. Είναι στην ίδια λοιπόν κατηγορία με το να πίνεις μπύρα στο μπαλκόνι, με το να παίζεις παιχνίδια στο pc, με το να κάνεις binging στο netflix, να διαβάζεις λογοτεχνία, να παίζεις μπάλα κτλ. Όλα τα υπόλοιπα για μένα είναι απλά μάρκετινγκ που κάνει ο καθένας στον εαυτό του. Για παράδειγμα όλοι πάνε στην Ρώμη να δουν το κολοσσαίο και να φάνε μακαρονάδα επειδή είναι "εμπερία και σε κάνει καλύτερο άνθρωπο" ενώ με τα ίδια λεφτά θα μπορούσαν να πάνε στην Κένυα και να δουλέψουν εθελοντικά κάπου, κάτι που θα καλλιεργούσε όλες τις αρετές και θα ήταν και ουσιαστική εμπειρία. Αλλά το δεύτερο δε το κάνει κανείς εξού και το μάρκετινγκ.
Για αυτό το λόγο είπα και εξ αρχής πως τα ταξίδια είναι περιττά και αποτελούν απλά την νέα μόδα της εποχής.
Ο μόνος legit λόγος για τα ταξίδια είναι αν όντως αποτελούν το σκοπό της ζωή σου.

Και για να ξεκαθαρίσω πάλι τη θέση μου, δεν έχω τίποτα με τα ταξίδια, ούτε με αυτούς που τα κάνουν, όπως δεν έχω τίποτα με όλες τις υπόλοιπες εφήμερες απολαύσεις. Δεν με ενδιαφέρει στο ελάχιστο πως αποφασίζουν οι υπόλοιποι να αφιερώσουν το χρόνο τους. Έγραψα απλά την άποψή μου όπως αυτή πηγάζει μέσα από τη φιλοσοφία της ζωής μου. Αν θες να εμβαθύνεις περισσότερο στα παραπάνω διάβασε τους στωικούς.
πω ρε φιλε, ψυχολογια τυπου "πως να γινεται ο καλυτερος εαυτος σας".

τι αννοησιες, αν ηταν ετσι θα ειχαμε κλεισει το κεφαλαιο "ψυχολογια".
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 27,823 μηνύματα.
@Valder, αυτό που λες πάντως, αν έχω καταλάβει καλά, έχει να κάνει με την αυτοπροβολή. Και συγκεκριμένα με την αυτοπροβολή μέσω των κοινωνικών δικτύων. Και ακόμα πιο συγκεκριμένα με την προβολή μέσω των κοινωνικών δικτύων ποστάροντας φωτογραφίες από ταξίδια που κάνει κάποιος/α με δικά του/της λεφτά ή όχι. Η απάντησή σου θα ταίριαζε περισσότερο σε ένα τόπικ με θέμα την επίδειξη για να νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας

Δεν διάλεξα εγω το θέμα αυτό και τον τίτλο του. Έλαβα ειδοποίηση ότι έγινε σπλίτ από το άλλο θέμα με τα ταξίδια, επειδή έκανα το αρχικό ποστ σ εκείνο το θέμα, και μοιάζει μετά το σπλίτ σα να ξεκίνησα όντως μια εκστρατεία ενάντια στην αξία του να ταξιδεύει κανείς.

Δεν κατηγορώ την ΟΔ γι αυτό, για να μην παρεξηγούμαστε. Ισως θα ηταν όντως καλύτερος ένας τίτλος "Συχνά ταξίδια ως μέσο αυτοπροβολής / νεοπλουτισμού".

Εν πάση περιπτώσει, το εκτιμώ πολύ αυτό που έκανες. Το να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου και να καταλαβαίνεις το πνεύμα της γραφής του, να διαβάζεις πίσω από το συναίσθημα και τις λέξεις και δείχνει καλλιέργεια και ωριμότητα, είτε σε διαφωνία είτε σε συμφωνία απόψεων.

Όπως και αυτό που είπε η Aleksa για ενσυναίσθηση και σεβασμό μέσα σε 3-4 γραμμές. Τώρα κι αν αισθάνομαι φλύαρος.:hehe:
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,842 μηνύματα.
Γενικά έχω παρατηρήσει το εξής. Οι γυναίκες θεωρούν τα ταξίδια πολύ πιο σημαντικά από τους άνδρες, και δεν μιλάω για το φόρουμ αλλά και γενικότερα. Μέχρι και κοπέλα που χώρισε το αγόρι της ξέρω γιατί δεν ήθελε να πηγαίνει ταξίδια. Και από παρέες οι κοπέλες θέλουν/πηγαίνουν πολύ πιο συχνά.

Οι άντρες γενικά έχουν ως σύνολο περισσότερα ποκίλα ενδιαφέροντα π.χ. αθλητισμό, gaming, αμάξια, μηχανές, ουζερί.

Οι γυναίκες πολύ περισσότερο από τα ταξίδια τους ενδιαφέρει η εικόνα τους στα social media και το περιεχόμενο που ανεβάζουν. Δηλαδή δεν τις ενδιαφέρει να περάσουν καλά στα ταξίδια και στην νυχτερινή διασκέδαση αλλά να παράξουν όσο το δυνατόν περισσότερο περιεχόμενο για instagram και facebook.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top