×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης

Το e-steki είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές διαδικτυακές κοινότητες με 69,001 μέλη και 2,479,966 μηνύματα σε 79,002 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το e-steki άλλα 312 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο e-steki!

Εγγραφή Βοήθεια

Ειδήσεις από τον χώρο των φυσικών επιστημών

drunk (Γκίκω)

Δραστήριο Μέλος

H Γκίκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών . Έχει γράψει 251 μηνύματα.

H drunk έγραψε: στις 01:10, 25-08-05:

#1
Βιολογικό δέρμα δημιούργησαν Ελβετοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας ανθρώπινα εμβρυϊκά κύτταρα ανοίγοντας νέους δρόμους για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση ασθενών με σοβαρότατα εγκαύματα και πληγές στο δέρμα.
Η πρωτοποριακή τεχνική έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ και την Ιταλία, χώρες στις οποίες απαγορεύεται η χρήση ανθρώπινων εμβρυϊκών κυττάρων στην επιστημονική έρευνα, καθώς τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του βιολογικού δέρματος ανήκουν σε έμβρυα προερχόμενα από άμβλωση ή αποβολή.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, η ομάδα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, χρησιμοποίησε το βιολογικό δέρμα για τη θεραπεία και αποκατάσταση οκτώ παιδιών με σοβαρά εγκαύματα. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικά. Το βιολογικό δέρμα δημιουργήθηκε από δέρμα, μικρό όσο ένα γραμματόσημο, εμβρύου που προερχόταν από αποβολή, πριν από τρία χρόνια. Τα τραύματα θεραπεύθηκαν μέσα σε 15 ημέρες, διάστημα πολύ μικρότερο από αυτό που θα απαιτούνταν εάν είχε χρησιμοποιηθεί μόσχευμα. «Επιπλέον, το αποκαταστημένο δέρμα είχε το ίδιο χρώμα και την ελαστικότητα με αυτό του νεαρού ασθενούς, σε αντίθεση με δέρμα από μόσχευμα, το οποίο δεν αναπτύσσεται παράλληλα με τον οργανισμό, με αποτέλεσμα παιδιά που έχουν υποστεί εγκαύματα να χρειάζεται να επαναλάβουν εγχειρήσεις όσο μεγαλώνουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Lancet.

Παραδοσιακά οι γιατροί «δανείζονται» δέρμα από άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς για να αντικαταστήσουν το καμένο δέρμα - διαδικασία εξαιρετικά επίπονη. Αρχικά οι Ελβετοί επιστήμονες πίστευαν ότι οι στιβάδες του βιολογικού δέρματος θα λειτουργούσαν ως μόσχευμα. Με έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι οι στιβάδες βιολογικού δέρματος, που τοποθετούνταν πάνω στα εγκαύματα, απορροφούνταν από τον οργανισμό και έπρεπε να αναπληρώνονται σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. «Το βιολογικό δέρμα έμοιαζε να δίνει νέες δυνάμεις αποκατάστασης στον κατεστραμμένο ιστό, επιτρέποντάς του να αυτο-θεραπεύεται εσωτερικά. Ηταν κάτι που δεν περιμέναμε. Δρούσε σαν βιολογικό τραυμαπλάστ που επιτάχυνε τη θεραπεία», λέει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Πάτρικ Χόλφελντ.

Επί δεκαετίες αναπτύσσονται επιστημονικές θεωρίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες των εμβρυϊκών κυττάρων, ειδικά στις περιπτώσεις αποκατάστασης δέρματος, καθώς είναι γνωστό ότι τα έμβρυα διαθέτουν μοναδικές πρωτεΐνες, ικανές να θεραπεύσουν χειρουργικές τομές χωρίς να μείνουν σημάδια. Τα αποτελέσματα των Ελβετών επιστημόνων αποδεικνύουν και τις πρακτικές εφαρμογές, αλλά όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι θα πρέπει η τεχνική να μελετηθεί σε βάθος, με επιπλέον ιατρικές δοκιμές, προτού ξεκινήσει η εφαρμογή της.


Υ.Γ.:
χώρες στις οποίες απαγορεύεται η χρήση ανθρώπινων εμβρυϊκών κυττάρων στην επιστημονική έρευνα, καθώς τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του βιολογικού δέρματος ανήκουν σε έμβρυα προερχόμενα από άμβλωση ή αποβολή.

Με ποιά λογική απαγορεύεται αυτό;Γνωρίζει κανείς;

Πηγή: EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ -19/8/2005
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Subject to change : 25-08-05 στις 01:18.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Subject to change (Λία)

Founder

H Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Web developer . Έχει γράψει 10,251 μηνύματα.

H Subject to change έγραψε: στις 01:19, 25-08-05:

#2
Αρκετά ενδιαφέρον αν και θα ήταν καλύτερο να μην κάνουμε απλά ένα copy-paste αλλά η πηγή να έχει το νόημα της βιβλιογραφίας και τα υπόλοιπα να είναι δικά μας...
Ευχαριστούμε πάντως για το αρθράκι!
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

xmavidis

Εκκολαπτόμενο Μέλος

Ο xmavidis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 30 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 105 μηνύματα.

O xmavidis έγραψε: στις 11:34, 17-08-06:

#3
Από ότι φαίνεται ναι. Ο αριθμός των πλανητών θα είναι 12 (μπήκαν 3 νέοι). Ο Χάροντας ("πρώην δορυφόρος" του Πλούτωνα) που μαζί με τον Πλούτωνα είναι είναι ένα σύστημα διπλού πλανήτη, ο Ceres και ο πλανήτης (?) που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ο UB313.

http://www.physics4u.gr/news/2006/scnews2569.html

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4798205.stm
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Valder

Επιφανές Μέλος

Ο Valder αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 36 ετών , επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 6,944 μηνύματα.

O Valder fortis Fortuna adiuvat έγραψε: στις 12:30, 17-08-06:

#4
Ο UB313 ανήκει στη ζώνη του Kuiper και είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα (αν δεν κάνω λάθος στον πλανήτη) και με βάση συγκεκριμένα στοιχεία που μου διαφεύγουν και δεν μπορώ έτσι να τα παραθέσω, τα σώματα αυτά δεν χαρακτηρίζονται πλανήτες, απλά επειδή δε μπορεί κανείς να ακυρώσει πλέον την ιδιότητα του πλανήτη από τον Πλούτωνα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι και ο UB313 θα πρέπει να ονομαστεί πλανήτης.

.
.
.
.
.
.
.

12 πλανήτες....χμ....χμμμμ....με τρώει να το πω....αλλά όχι.... υποτίθεται οτι η Γη είναι η 13η μυθική αποικία και οτι οι άλλες 12 είναι σε άλλο ηλιακό σύστημα. Εξάλλου οι γραφές της Πυθείας αναφέρουν ότι η 13η φυλή όταν έφυγε από τον Kobol (Παράδεισος στα περσικά με εναν μικρό αναγραμματισμό), ακολούθησε αντίθετη κατεύθυνση απ' ότι οι 12 φυλές που έφυγαν πιο μετά και ίδρυσαν τις 12 Αποικίες του Kobol... κατεστραμμένος, ναι ναι ξέρω....
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Valder : 17-08-06 στις 12:34.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

xmavidis

Εκκολαπτόμενο Μέλος

Ο xmavidis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 30 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 105 μηνύματα.

O xmavidis έγραψε: στις 12:50, 17-08-06:

#5
Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Δήμητρα, το σύστημα Πλούτων-Χάρων και ο UB313 πιθανόν να μπουν σε μια νέα κατηγορία πλανητών τους πλουτώνιους πλανήτες.
edited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη xmavidis : 18-08-06 στις 00:45.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Valder

Επιφανές Μέλος

Ο Valder αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 36 ετών , επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 6,944 μηνύματα.

O Valder fortis Fortuna adiuvat έγραψε: στις 13:19, 17-08-06:

#6
Θα μελετήσω τα άρθρα αργότερα το μεσημέρι καθότι αυτό δεν κατέστη δυνατό πρίν.

Φίλε, πολλά συγχαρητήρια που επισημαίνεις -και ασχολείσαι με- ζητήματα του συγκεκριμένου χώρου. Μόλις βρήκες κι άλλο ένα άτομο που ενδιαφέρεται γι αυτά!
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

songless_bird

Δραστήριο Μέλος

Ο songless_bird αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Μουσικός . Έχει γράψει 284 μηνύματα.

O songless_bird έγραψε: στις 15:45, 25-08-06:

#7
Σημερα εγινε η ανακοινωση 8 τελικα οι πλανητες του ηλιακου μας συστηματος. Αφαιρεθηκε ο τιτλος του πλανητη απο τον Πλουτωνα, που πλεον θεωρειται νανος και δεν κατασεται σε πλανητη οπως και αλλα σωαματα στο ιδιο μεγεθος.

Μετα απο ενα συνεδριο οι επιστημονες κατεληξαν σε κατι αποδεκτο που να προσδιοριζει την ιδιοτητα ενος σωματος ως πλανητη και ο Πλουτωνας ,οπως και τα αλλα τρια σωματα που ανακαλυφθηκαν προσφατα, δεν τηρει τις προυποθεσεις.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

weak and powerless

Περιβόητο Μέλος

Ο weak and powerless αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. . Έχει γράψει 2,242 μηνύματα.

O weak and powerless έγραψε: στις 15:53, 25-08-06:

#8
Ευτυχώς... μα να έχουμε πλανήτη με όνομα Ζήνα; Κλείστε το χαζοκούτι ρεεε.

ψ. πλεροφορήθηκα ότι την κυριακή λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο 'Αρης (ο πλανήτης ντε ) θα εντείνει το φλερτ του προς τη Γη, κι επειδή σε 300 χρόνια που θα μας την πέσει εξίσου χυδαία μάλλον θα έχει επιδεινωθεί η όρασή μας, ρίχτε ένα βλέφαρο τώρα που προλαβαίνετε . Κοινώς, μην τρομάξετε αν δείτε 2 φεγγάρια! Μπρρρ κιτς κιτς.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

dimidola

Εκκολαπτόμενο Μέλος

H dimidola αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 88 μηνύματα.

H dimidola έγραψε: στις 13:55, 30-09-06:

#9
ωχ, βλακεία! Μία φίλη μου δουλεύει στην αποκατάσταση δέρματος με τεχνητό. Να της πω να παραιτηθεί πριν πέσουν οι μετοχές, ε;
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 12,084 μηνύματα.

O Γιώργος Hunt or be Hunted. έγραψε: στις 05:00, 10-10-07:

#10
Τα 4ʼ που ανατρέπουν τη Φυσική
Ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος μιλάει στην «Κ» για την πειραματική επιβεβαίωση της θεωρίας του για την ταχύτητα του φωτός


Συνέντευξη στον Σπυρο Καραλη

Στην καθημερινή ζωή, για μια καθυστέρηση τεσσάρων λεπτών «δεν χάνεται ο κόσμος», στον χώρο της κοσμολογίας όμως προκαλούνται σοβαρές αναταράξεις, καθώς ενδέχεται να ανατραπεί σημαντικό μέρος των επιστημονικών δεδομένων. Τον περασμένο μήνα το τηλεσκόπιο MAGIC ακτίνων γάμμα στο Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων κατέγραψε για πρώτη φορά μια απόκλιση τεσσάρων λεπτών στο μακρύ ταξίδι φωτονίων υψηλής και χαμηλότερης ενέργειας από τον γαλαξία Markarian 501 που απέχει από τη Γη μισό δισεκατομμύριο έτη φωτός. Τι πρακτικά σημαίνει αυτή η μικρή αργοπορία στην άφιξη των φωτονίων; Οτι η ταχύτητα του φωτός την οποία ο Αϊνστάιν θεώρησε ως σταθερή για να διατυπώσει την περίφημη εξίσωση E=mc2 μπορεί να μην είναι και τόσο σταθερή και κατά συνέπεια συνολικά η Θεωρία της Σχετικότητας που καθόρισε επί εκατό και πλέον χρόνια την εικόνα του ανθρώπου για το Σύμπαν να επιδέχεται τεκμηριωμένων, πλέον, αμφισβήσεων.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ιδιαίτερα ευχάριστες, διότι αφ' ενός δίνουν νέα ώθηση -εάν αποδειχθούν οριστικά- στην επιστημονική έρευνα και αφ' ετέρου διότι δικαιώνεται σε πρώτη φάση μια προ δεκαετίας θεωρητική προσέγγιση την οποία συνυπέγραφε τριμελής ομάδα επιστημόνων, δύο εκ των οποίων είναι Ελληνες. Ο Δημήτρης Νανόπουλος του Πανεπιστημίου του Τέξας και ο Νικόλαος Μαυρόματος του λονδρέζικου Kings College. Ο τρίτος της επιστημονικής ομάδας είναι ο Αγγλος Τζων Ελλις από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Ευρώπης (CERN).

Οι τρεις επιστήμονες υποστήριξαν ότι η ταχύτητα του φωτός εξαρτάται από τη συχνότητα. Μια πιθανή αλλαγή της μπορεί να ανιχνευθεί μόνο μέσω του φωτός που προέρχεται από αντικείμενα πολύ μακριά από τη Γη και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν είχε έως τώρα παρατηρηθεί. Ενας τρόπος για την επαλήθευση της «σχετικής» τιμής της ταχύτητας του φωτός είναι η ανίχνευση φωτονίων διαφορετικών συχνοτήτων που εκπέμπονται ταυτόχρονα από μακρινούς γαλαξίες. Σύμφωνα με τη θεωρία των τριών, οι χρόνοι άφιξης στη Γη των φωτονίων υψηλότερης συχνότητας θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από αυτούς των φωτονίων χαμηλότερης συχνότητας, αντίθετα με την προσέγγιση του Αϊνστάιν που πίστευε ότι η άφιξή τους θα ήταν ταυτόχρονη.

Η ανακοίνωση των μετρήσεων του τηλεσκοπίου MAGIC δικαιώνει την ομάδα Νανόπουλου προκαλώντας παράλληλα πραγματική αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα, με την είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου και να αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων στα καλύτερα blog κοσμολογίας. «Εάν οι τιμές που δίνει το τηλεσκόπιο MAGIC είναι πραγματικές, τότε μιλάμε για μια επιστημονική ανακάλυψη Βραβείου Νόμπελ» σχολίασε σε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού New Scientist o αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Οχφόρδης Subir Sarkar, ενώ ο ειδικός στη θεωρία των υπερχορδών Joe Polchinski του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας τόνισε ότι «εάν τα αποτελέσματα είναι ακριβή, θα πρόκειται για έναν σεισμό στον κόσμο της επιστήμης», προσθέτοντας παράλληλα ότι η θεωρία των υπερχορδών θα αποδεικνυόταν πλήρως λανθασμένη.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Νανόπουλο προκειμένου να μας μιλήσει για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις που καταγράφονται και στις οποίες ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι πρωταγωνιστές.

«Ο άνθρωπος θα μπορέσει να ερμηνεύσει τον κόσμο»

- Τέσσερα λεπτά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο της Φυσικής;

- Στο πλαίσιο του πειραματικής παρατήρησης φωτονίων από το τηλεσκόπιο «Magic» που προέρχονταν από τον γαλαξία Markarian 501, καταγράφηκαν φωτόνια που φθάνουν με τέσσερα λεπτά καθυστέρηση. Τα περίφημα τέσσερα λεπτά... Φανταστείτε ότι τα συγκεκριμένα φωτόνια ξεκίνησαν πριν από μισό δισεκατομμύριο έτη φωτός σε μια περίοδο που δεν γνωρίζουμε επακριβώς σε ποιο στάδιο βρισκόταν η εξέλιξη της ζωής πάνω στη Γη. Ξεκίνησαν από τότε για να τα παρακολουθήσουμε εμείς σήμερα, και υπό αυτή την έννοια είναι εντυπωσιακό ακόμη και για εμάς που ασχολούμαστε με το σύμπαν.

Η συγκεκριμένη μέτρηση του τηλεσκοπίου είναι απολύτως πραγματική, δεν επιδέχεται δηλαδή καμία αμφισβήτηση ως προς την ορθότητά της και είναι ευχάριστο ότι κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητά της. Απομένει ωστόσο να γίνει η επαλήθευσή της σε μια επόμενη μέτρηση και για να είμασε απόλυτα σίγουροι ότι τα φωτόνια ξεκίνησαν την ίδια στιγμή. Εάν δεν ξεκίνησαν ταυτόχρονα θα ήταν ένα... «βρώμικο κολπάκι» της Φύσης, ωστόσο τα πάντα είναι πιθανά σε αυτό τον κόσμο. Εάν πάντως παρατηρήσουμε και σε μια άλλη ομάδα φωτονίων διαφορετικών ενεργειών διαφορά στον χρόνο, τότε δεν μας σταματάει κανείς!

Θα αλλάξουμε τα βιβλία

- Αναγνωρισμένης αξίας και προσφοράς συνάδελφοί σας στο εξωτερικό κάνουν λόγο για ανακάλυψη επιπέδου Νομπέλ και για πολλές ανατροπές στα επιστημονικά δεδομένα.

- Το έχω ακούσει. Θα έλεγα ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε τα βιβλία της Φυσικής εάν η θεωρία μας είναι σωστή. Πρέπει, όμως, να είμαστε προσγειωμένοι. Εχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μπροστά μας. Διάβασα αυτές τις δηλώσεις και χαίρομαι πραγματικά, κυρίως γιατί αντιμετώπισαν πολύ θετικά την ανακοίνωση της ομάδας μας, χωρίς εμπάθειες και ζήλιες. Λόγω συναδελφικού ίσως ανταγωνισμού, θα μπορούσαν να πουν ότι είναι ανοησίες. Αλλά φαίνεται ότι έχει χτυπήσει καμπανάκι στα επιστημονικά κέντρα της κοσμολογίας. Εάν λοιπόν η θεωρία μας είναι σωστή, οδεύουμε ολοταχώς προς διάφορες ανατροπές.

Η βασικότερη αφορά γενικά τη θεωρία της Σχετικότητας, ξεκινώντας από την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας. Η βασική παραδοχή της θεωρίας του Αϊνστάιν είναι ότι η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή. Εμείς λέμε ότι η ταχύτητα εξαρτάται από τη συχνότητα του φωτός, χωρίς να αρνούμαστε το σύνολο της θεωρίας. Γίνονται όμως θεμελιακές αλλαγές και ο περιβόητος τύπος E=mc2 αλλάζει. H ταχύτητα του φωτός παραμένει σταθερά ως προς τον χρόνο και τον χώρο, εξαρτάται όμως από τη συχνότητα. Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας, η οποία περιέχει σαν βασικό συστατικό της την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας, προφανώς θα υποστεί αλλαγές, διότι είναι η κατ' εξοχήν θεωρία που μας περιγράφει το σύμπαν, δηλαδή την κοσμολογία. Αρα πάμε για αλλαγές στην κοσμολογία.

- Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή για να αμφισβητήσετε εσείς και οι συνεργάτες σας τη σταθερή τιμή της ταχύτητας του φωτός;
- Γνωρίζαμε ότι συνολικά η θεωρία της Σχετικότητας χρήζει αλλαγών. Ηταν ξεκάθαρο σε όλους εκείνους που έχουν ανοιχτό μυαλό. Δεν μας ήρθε, λοιπόν, ξαφνικά να δούμε πώς συνδέεται η συχνότητα με την ταχύτητα του φωτός. Οι δικές μας θεωρητικές προσεγγίσεις έγιναν περίπου δέκα χρόνια πριν, όταν δουλεύαμε πάνω στη θεωρία των υπερχορδών. Είχαν μάλιστα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Nature», μαζί με ένα editorial πάνω στην ανακοίνωσή μας. Αναπτύξαμε μια συγκεκριμένη ερμηνεία της θεωρίας των υπερχορδών για να μελετήσουμε τα κοσμολογικά της δεδομένα. Καταλήξαμε αφενός στο συμπέρασμα της μεταβολής της ταχύτητας του φωτός με τη συχνότητα και επίσης σε μια θεωρητική προσέγγιση της σκοτεινής ενέργειας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων ετών. Ολα αυτά συνδέονται αυξάνοντας τις δυνατότητές μας για πιο σωστή εικόνα του κόσμου.

Να κοιτάξουμε τη Φύση

- Πρακτικά, τι θα σήμαινε η ανατροπή της θεωρίας της Σχετικότητας; Τι μπορεί να περιμένει η ανθρωπότητα από μια νέα αντίληψη του σύμπαντος;

- Οι ανατροπές οι οποίες γίνονται είναι στην πραγματικότητα επεκτάσεις της γνώσης μας. Στηριζόμαστε στις υπάρχουσες θεωρίες, αλλά η γνώση επεκτείνεται. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι νεότερες γενιές είναι αυτό που υποστήριζαν οι αρχαίοι Ελληνες. Οτι μπορούμε να κοιτάξουμε τη Φύση κατάματα και να την ερμηνεύσουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο άνθρωπος μπορεί να δώσει μια ερμηνεία αυτού που λέμε σύμπαν. Πώς, δηλαδή, εμφανίστηκε, πώς εξελίχθηκε και πού πηγαίνει. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει ανθρώπινο ον, είτε είναι στην Αφρική είτε είναι στη Λαπωνία ή αλλού, που να μη διερωτάται «τι είναι αυτό στο οποίο ζούμε;». Οδεύουμε προς μια τέτοια απάντηση. Η εξέλιξη που προκύπτει από τις μετρήσεις στην ταχύτητα του φωτός, είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτές τις απαντήσεις. Δεν θέλω να πω ότι θα έχουμε την τελική εικόνα του κόσμου, αλλά σίγουρα θα είναι πιο καθαρή και πιο πλήρης. Η δική μας γενιά είναι τυχερή γιατί βιώνει πρωτόγνωρες εξελίξεις. Ζούμε σε μια εποχή πιο επαναστατική, σημαντικότερη και από αυτή του Νεύτωνα ή του Γαλιλαίου. Με τις εξελίξεις που καταγράφονται στην επιστήμη, πιστεύω ακράδαντα ότι η εποχή μας θα χαρακτηριστεί στο μέλλον ως κοσμοϊστορική...

Για την Ελλάδα...

- Τι σκέφτεσθαι τώρα που η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις ιδέες σας;

- Το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετρήθηκε η διαφορά στην ταχύτητα του φωτός με ικανοποιεί. Τι άλλο μπορεί να ονειρευτεί ένας επιστήμονας; Αυτή τη στιγμή, όλα τα τηλεσκόπια του πλανήτη κάνουν μετρήσεις της ταχύτητας των φωτονίων. Χρειάζεται όμως να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας.
Ενα ακόμη γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο είναι ότι μέσα σε αυτή την επιστημονική ιστορία πρωταγωνιστές είναι και δύο Ελληνες. Δεν είμαι εθνικιστής με την αρνητική έννοια που συνήθως αποδίδεται στη λέξη, αλλά πολλές φορές αισθάνομαι να με γεμίζει η γνωστή φράση της Βούλας Πατουλίδου όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Μέσα από την παραγωγή έργου οι Ελληνες επιστήμονες δυναμώνουν τη φήμη της πατρίδας τους στο εξωτερικό.

Θα ξαναγραφτεί όλη η Φυσική;

Εάν τελικά αποδειχτεί ότι η ταχύτητα του φωτός δεν είναι σταθερή, τότε κλονίζονται σοβαρά όλα όσα γνωρίζαμε από τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την κβαντική φυσική, και η Φυσική θα πρέπει να ξαναγραφεί από την αρχή προσεγγίζοντας το διαχρονικό όνειρο, το Ιερό Δισκοπότηρο, δεκάδων φυσικών επιστημόνων για τη δημιουργία της Θεωρίας των Πάντων.

Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας μας λέει ότι ζούμε σ' έναν τετραδιάστατο χωροχρόνο, ο οποίος καμπυλώνεται ανάλογα με τη μάζα που βρίσκεται μέσα του. Μπορούμε να φανταστούμε τον χωροχρόνο σαν ένα τεντωμένο σεντόνι, στο κέντρο του οποίου τοποθετούμε μια μπάλα· το σεντόνι θα στρεβλωθεί και θα κάνει κοιλώματα. Ετσι και ο χωροχρόνος· με την παρουσία μάζας στρεβλώνεται και όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η στρέβλωση.

Η κβαντική φυσική είναι μια αξιωματικά θεμελιωμένη φυσική θεωρία, που αναπτύχθηκε με σκοπό την ερμηνεία φαινομένων που η νευτώνεια μηχανική αδυνατούσε να περιγράψει. Η κβαντομηχανική περιγράφει τη συμπεριφορά της ύλης στο μοριακό, ατομικό και υποατομικό επίπεδο.

Ο όρος κβάντο (quantum, μικρή ποσότητα - προέρχεται από τη λέξη quantus που στα Λατινικά σημαίνει πόσο) αναφέρεται σε διακριτές μονάδες που χαρακτηρίζουν συγκεκριμένες φυσικές ποσότητες, όπως η ενέργεια ενός ατόμου ύλης σε κατάσταση ηρεμίας.


Λεξιλόγιο όρων


Ειδική θεωρία Σχετικότητας: Αλλαξε ριζικά τις έννοιες του χώρου, του χρόνου, της μάζας και της ενέργειας. Συμπληρώνει τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα, ώστε να ισχύουν και σε ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός.

Γενική θεωρία της Σχετικότητας: Ουσιαστικά είναι μια νέα μακροσκοπική θεωρία της βαρύτητας. Αντικατέστησε το έργο του Νεύτωνα. Μαζί με την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας και τη θεωρία της Κβαντομηχανικής χαρακτήρισαν τη Φυσική του 20ού αιώνα.

Η Θεωρία των Υπερχορδών: Αποτελεί ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο μαθηματικό μοντέλο φτιαγμένο ώστε να περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μικρόκοσμου, του μακρόκοσμου, του χώρου, του χρόνου, όλων των στοιχειωδών σωματιδίων, αλλά και όλων των φυσικών δυνάμεων. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πειραματική επαλήθευση της θεωρίας.

Φωτόνιο: Είναι ένα κβάντο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ενέργειας), ο φορέας της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης.

Συχνότητα: Ο αριθμός των επαναλήψεων ενός γεγονότος στη μονάδα του χρόνου.


Πηγή
~~~~~~~~~~~~


Αν μη τι άλλο, οι εξελίξεις στην επιστημονική κοινότητα είναι ραγδαίες και ενδιαφέρουσες.

Αυτό που έχω διαβάσει ότι αμφισβητείται (σε διάφορες διαδικτυακές συζητήσεις επί του θέματος) επί των εν λόγω μετρήσεων, είναι κατά πόσον είμαστε σίγουροι ότι το φως δεν έχει περάσει μέσα και από ύλη, καθώς αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχει σταθερή τιμή στο κενό.


Πρακτικά βέβαια πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι ή πολύς ντόρος για το τίποτα; Δηλαδή μόνο για επιστημονικό - θεωρητικό ενδιαφέρον;
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Giovanna

Επιφανές Μέλος

H Giovanna αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 36 ετών . Έχει γράψει 3,991 μηνύματα.

H Giovanna έγραψε: στις 11:40, 10-10-07:

#11
τελειο!!!
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Lorien

Επιφανές Μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 4,331 μηνύματα.

O Lorien έγραψε: στις 11:51, 10-10-07:

#12
cool !

Αυτο που λες ηθελα να πω. Οτι πρεπει να μη βιαστουνε και να σιγουρευτουν οτι δεν περασε μεσα πο υλη ή απο κατι αλλο. Οσο πιο θεμελιωδες ειναι αυτο που ανακαλυπτεται τοσο πιο σιγοροι πρεπει να ειμαστε για τις παρατηρησεις.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Bill

Διακεκριμένο μέλος

Ο Bill αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 3,892 μηνύματα.

O Bill έγραψε: στις 12:11, 10-10-07:

#13
Αρχική Δημοσίευση από Lorien
Αυτο που λες ηθελα να πω. Οτι πρεπει να μη βιαστουνε και να σιγουρευτουν οτι δεν περασε μεσα πο υλη ή απο κατι αλλο. Οσο πιο θεμελιωδες ειναι αυτο που ανακαλυπτεται τοσο πιο σιγοροι πρεπει να ειμαστε για τις παρατηρησεις.
Ακριβώς.
Προς το παρον πιστευω αυτο:
Αρχική Δημοσίευση από Γιώργος
Εάν τελικά αποδειχτεί ότι η ταχύτητα του φωτός δεν είναι σταθερή, τότε
λάξει κάτι ή πολύς ντόρος για το τίποτα; Δηλαδή μόνο για επιστημονικό - θεωρητικό ενδιαφέρον;
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Valder

Επιφανές Μέλος

Ο Valder αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 36 ετών , επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 6,944 μηνύματα.

O Valder fortis Fortuna adiuvat έγραψε: στις 13:15, 10-10-07:

#14
WOW!!!!!

Τι λέτε ρε πως είναι μόνο ερευνητικά ενδιαφέρον το θέμα; Δε βλέπετε τη μεγαλύτερη εικόνα! Πάμε για ένα ταξιδάκιιιιι...8)

Lt Kelly: FTL drive is back online! Admiral Adama: Land our birds! Let's get the hell out of here. Cpt Helo: All wings, Galactica. Come on home. Combat landings authorized. Repeat, come on home. Faster Than Light jump underway, jumping in 3,2,1...jump! Ααααχ φιξαριστήκαμε και σήμερα!


Και ναι το πιστεύω πως όλα αυτά που βλέπουμε στις σειρές και στις ταινίες θα γίνουν -αν δεν είναι ήδη κρυφά- πραγματικότητα. Αυτή η ανακάλυψη για μένα είναι όλα τα λεφτά!8)
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

DiavolakoS

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο DiavolakoS αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 563 μηνύματα.

O DiavolakoS έγραψε: στις 13:30, 10-10-07:

#15
και τι θα συμβει αν η ταχυτητα του φωτος τελικα εξαρταται και απο τη συχνοτητα?

το ρωτησε ο γιωργος αυτο σορυ. παντως να προσθεσω οτι ξερω οτι ενα σωμα οσο πλησιαζει την ταχυτητα του φωτος τοσο περισσοτερη ενεργεια θελει για να την πλησιασει ακομα πιο πολυ.οποτε αυτο για να γινει η μαζα πρεπει να ειναι ελαχιστη.υπαρχει περιπτωση μπαινοντας η συχνοτητα στον τυπο να αλλαξει το δεδομενο αυτο?
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Rempeskes

Επιφανές Μέλος

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Επαγγέλεται Hair stylist . Έχει γράψει 5,659 μηνύματα.

O Rempeskes έγραψε: στις 02:46, 25-10-07:

#16
Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις για να πας από το ένα μέρος στο άλλο. Όπως λέει η λογική και το προφητικό 2000AD (μόνο εγώ διάβαζα Τρουένο παίδες?), παραμορφώνεις τον χωρόχρονο με μια φορητή μίνι μαυρη τρύπα, ώστε το σημείο που θες να πας, να ταυτιστεί με το σημείο που βρίσκεσαι. Μετά πατάς το off στην μαυροτρυπομηχανή και ο χωρόχρονος ξεδιπλώνεται στα φυσιολογικά του. Ούτε παραβιάζεις το όριο ταχύτητας, ούτε τρως κλήση, ούτε τρέχεις στους γνωστούς στο Συγκοινωνιών για να την σβήσουν. Όλα επιστημονικά και Ελ-ληνικά.
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

BrokenHeart (Evris)

Δραστήριο Μέλος

Ο Evris αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Μας γράφει απο Ηράκλειο (Αττική). Έχει γράψει 367 μηνύματα.

O BrokenHeart έγραψε: στις 17:46, 18-11-07:

#17
Πολύ εντυπωσιακό.....
Έχετε ακούσει τίποτα νέο σχετικά με αυτό;
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Lorien

Επιφανές Μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Έχει γράψει 4,331 μηνύματα.

O Lorien έγραψε: στις 18:25, 18-11-07:

#18
Αρχική Δημοσίευση από Rempeskes
Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις για να πας από το ένα μέρος στο άλλο. Όπως λέει η λογική και το προφητικό 2000AD (μόνο εγώ διάβαζα Τρουένο παίδες?), παραμορφώνεις τον χωρόχρονο με μια φορητή μίνι μαυρη τρύπα, ώστε το σημείο που θες να πας, να ταυτιστεί με το σημείο που βρίσκεσαι. Μετά πατάς το off στην μαυροτρυπομηχανή και ο χωρόχρονος ξεδιπλώνεται στα φυσιολογικά του. Ούτε παραβιάζεις το όριο ταχύτητας, ούτε τρως κλήση, ούτε τρέχεις στους γνωστούς στο Συγκοινωνιών για να την σβήσουν. Όλα επιστημονικά και Ελ-ληνικά.
Αυτο κάνει και το Enterprise του Star Trek, ασπο τη δεκαετία του 60
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

Dark_kronos (Rognan)

Επιφανές Μέλος

Ο Rognan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 28 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια . Έχει γράψει 13,507 μηνύματα.

O Dark_kronos . έγραψε: στις 18:28, 18-11-07:

#19
Αρχική Δημοσίευση από BrokenHeart
Πολύ εντυπωσιακό.....
Έχετε ακούσει τίποτα νέο σχετικά με αυτό;

Λογικα χρειαζετε παρα πολυς χρονος για να γινουν οι σχετικες παρατηρισεις...
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση

fandago (Ә□⌂щяңš)

Επιφανές Μέλος

Ο Ә□⌂щяңš αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος Είναι 36 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,727 μηνύματα.

O fandago μπορεί να φαίνεται αλλά ΔΕΝ έγραψε: στις 04:27, 27-02-08:

#20
Από τον χώρο της Βιολογίας:
- Αμερικανοί ερευνητές, κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο λειτουργική καρδιά από κύτταρα νεογέννητων αρουραίων. Μπορείτε να δείτε το σχετικό video εδώ

- Απέκτησε νέα σιαγόνα από τα κύτταρά του
Νέα σιαγόνα, που δημιουργήθηκε από τα δικά του βλαστικά κύτταρα, απέκτησε ένας 65χρονος ασθενής στη Φινλανδία. Ειδικοί από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής Regea του πανεπιστημίου του Tampere απομόνωσαν μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από τον λιπώδη ιστό του ασθενούς, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε οστό, μυ και αιμοφόρα αγγεία, και τα καλλιέργησαν επί δυο εβδομάδες σε ένα ειδικό θρεπτικό μείγμα, το οποίο περιελάμβανε συγκεκριμένα συστατικά και ορό του αίματος του 65χρονου.
Στη συνέχεια τα κύτταρα τοποθετήθηκαν σε ένα ειδικό βιοκαλούπι από φωσφορικό ασβέστιο και το καλούπι εισήχθη στην κοιλιακή χώρα του ασθενούς επί εννέα ολόκληρους μήνες. Όταν το μόσχευμα οστού ήταν έτοιμο, τοποθετήθηκε στον ασθενή, ο οποίος προηγουμένως είχε υποβληθεί σε αφαίρεση της σιαγόνας του, λόγω καλοήθους όγκου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Το Βήμα", το νέο αυτό επίτεγμα φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα τη θεραπεία σοβαρών βλαβών των ανθρώπινων ιστών, με χρήση "ανταλλακτικών" που θα προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή και, ως εκ τούτου, η πιθανότητα απόρριψής τους είναι ελάχιστη.
Από τον χώρο της Φυσικής:
-
Electron Filmed for First Time [Για πρώτη φορά βιντεοσκοπήθηκε ηλεκτρόνιο]
Και το αντίστοιχο video
1
Πρέπει να συνδεθείτε για να αντιδράσετε σε μηνύματα
Παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Χρήστες

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα.
     
  • (View-All Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 30 μέρες:
    Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει δει το θέμα κάποιο ορατό μέλος

Βρείτε παρόμοια