Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Η κάρτα με τον αριθμό VIII είναι η κάρτα που ονομάζεται Προσαρμογή.

Ισορρόπησε την κάθε σκέψη με την αντίθετή της.
Ο Γάμος των αντιθέσεων επιφέρει την Εκμηδένιση της Πλάνης.

Στις παλαιότερες σειρές καρτών, αυτή η κάρτα ονομαζόταν Δικαιοσύνη. Ο Crowley επέλεξε να αλλάξει την ονομασία σε Προσαρμογή, μια που η έννοια Δικαιοσύνη είναι καθαρά ανθρώπινη και συνεπώς σχετική. Δεν μπορεί να θεωρηθεί γεγονός της Φύσης. Η Φύση δεν είναι δίκαιη αλλά ακριβής.
Προσαρμογή είναι η ανάγκη για συνεχή αποτίμηση των καταστάσεων και εξισορρόπηση, η οποία μας κατευθύνει προς την πνευματική μας διεύρυνση.

Η ζωή είναι ένα ενεργειακό ποτάμι. Όταν η ενέργεια μπλοκάρεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συμπεριφέρεται σαν το νερό: Λιμνάζει. Όταν δεν αποτιμούμε συνεχώς τη θέση και τη στάση μας σε σχέση με τη ζωή – σε κοινωνικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο- αρχίζουμε κι εμείς να «λιμνάζουμε».

Στις παλαιότερες κάρτες η Δικαιοσύνη βρισκόταν στη θέση XI εκεί όπου ο Crowley τοποθέτησε την κάρτα με την ονομασία Δύναμη, την οποία μετονόμασε σε Λαγνεία.

Ο αριθμός VIII (Οκτώ) αντιπροσωπεύει την σταθερότητα, τη δύναμη της Θέλησης και την προσπάθεια. Διοχετεύει την ενέργεια με τρόπο που να επιφέρει την Αλλαγή.

Ζωδιακά η κάρτα ανήκει στο Ζυγό ενώ κυβερνάται από το στοιχείο του Αέρα, συμβολίζοντας την πνευματικότητα του Αέρα συνδυασμένη με το συναισθηματισμό του Νερού. Αντιστοιχεί στην Αφροδίτη αν και ο Κρόνος βρίσκεται σε έξαρση συμβολίζοντας την ισορροπία όλων των πραγμάτων. Η Αφροδίτη κυβερνά το ζώδιο της Ισορροπίας (Ζυγός) και την ιδέα: “Love is the Law, Love under Will”. Ο Κρόνος όμως συμβολίζει πάνω απʼ όλα το στοιχείο του Χρόνου, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί προσαρμογή. Κάθε δράση και αντίδραση λαμβάνει χώρα μέσα στο χρόνο. Έτσι, εφ' όσον ο Χρόνος είναι μονάχα μια κατάσταση φαινομενική, κάθε φαινόμενο είναι άκυρο [στο πρωτότυπο invalid] επειδή δεν αντισταθμίζεται. [στο πρωτότυπο uncompensated].

Το Εβραϊκό γράμμα της κάρτας είναι το Lamed, που σημαίνει Βούκεντρο και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της εβραϊκής αλφάβητου τονίζοντας ακόμα περισσότερο την Ισορροπία.

Τα γράμματα Aleph (που σημαίνει Βόδι και ταυτίζεται με τον Τρελό), και Lamed έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους, γιʼ αυτό και η Προσαρμογή θεωρείται το θηλυκό συμπλήρωμα του Τρελού. Στον Τρελό οι δυνατότητες είναι μονάχα εν δυνάμει. Στην Προσαρμογή γίνονται πραγματικότητα.
Είναι η σύντροφος και η εκπλήρωση του Τρελού και μοιάζει να χορεύει υπονοώντας τον Αρλεκίνο. Είναι ο πολύχρωμος και γεμάτος επιθυμίες χορός της ίδιας της Ζωής. Διαρκώς στροβιλίζεται και όλες οι δυνατότητες βιώνονται κάτω από την πλανερή παρουσία του Χώρου και του Χρόνου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παραθέσω ένα ποίημα του Crowley σχετικό με το Χρόνο:

The Eternal Questioner

If time could stand still
How long life should seem
For life is but an illusion

A state of conscious dream
And when life is all but over
Time will wait no more.

Life but just the question:
Did you see the things you saw?

And when questions canʼt be answered
Answer is not to gain.

Was my conscious worth the effort?
And time but stopped in Vain.

Όλα τα πράγματα, μας λέει ο Crowley είναι αληθινά, και η ψυχή είναι η επιφάνεια, επειδή ακριβώς αντισταθμίζονται ακαριαία από αυτήν την Προσαρμογή. Όλα τα πράγματα είναι Ομορφιά και Αρμονία. Όλα είναι αληθινά: Επειδή αλληλοαναιρούνται.

Στην εικόνα βλέπουμε μια νέα, λεπτή, γυναίκα η οποία ισορροπεί στα ακροδάκτυλά της. Στο κεφάλι της φέρει φτερά από στρουθοκάμηλο, σύμβολο της Μάατ, θεά της Δικαιοσύνης των Αιγυπτίων, ενώ στο μέτωπό της βρίσκεται ο «Ουραίος Όφις», ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου. Φοράει μάσκα και η έκφρασή της φανερώνει την κρυφή και ενδόμυχη ικανοποίηση της, επειδή κυριαρχεί πάνω σε κάθε στοιχείο ανισορροπίας στο Σύμπαν.

Η Θεά Μάατ σε αντίθεση με τις θεές Νέφθυς και Αθώρ, μοιάζει να αποτελεί περισσότερο αφηρημένη έννοια παρά αληθινή θεά. Ήταν μια αρχή που ακόμα και οι θεοί – Φαραώ έπρεπε να υπακούν.


Το όνομά της σημαίνει «Αλήθεια» στα Αιγυπτιακά. Συμβολίζει την Τάξη, την Ισορροπία, την Αλήθεια και την Δικαιοσύνη προσωποποιημένη. Στο κεφάλι της φοράει το Φτερό της Μάατ, ένα φτερό στρουθοκαμήλου.



Θα μπορούσαμε να αντιστοιχίσουμε τη Μάατ με την Ελληνική λέξη Λόγος.

Εν αρχή ην ο Λόγος, και ο Λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος.

Οι Αιγύπτιοι πίστευαν πως αν δεν υπήρχε «Μάατ» το σύμπαν θα επέστρεφε στο Χάος. Η Ηθική είναι θέμα Ανθρώπινης Θέλησης και Ανθρώπινης Άδειας. Είναι μια λειτουργία του ανθρώπινου δυικού κόσμου. Αυτό που για έναν άνθρωπο ή μια ομάδα ανθρώπων είναι ηθικό, για κάποιον άλλο ή άλλους είναι αμαρτία. Αλλά η Μάατ, η πραγματικότητα που έκανε κάθε άνθρωπο αυτό που είναι, είναι υπεράνω Ηθικής, όπως ακριβώς ένας βράχος ή ένα λουλούδι, δεν υπόκεινται σε νόμους ηθικής και δεν εμπεριέχουν ψεύδος ή αλήθεια. Υπάρχουν με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει και το Σύμπαν. Απλά Είναι. Αυτή είναι η ουσία της Μάατ.
Παρόλο που πρόκειται για φτερωτή Θεά, είναι κριτής του κάτω κόσμου στα «Δώματα της Διπλής Μάατ». Θεωρείται κόρη του θεού Ρα.

Η καρδιά του νεκρού ανθρώπου, σύμφωνα με το μύθο, τοποθετείτο επάνω σε μια ζυγαριά και ισορροπούσε είτε απέναντι από την ίδια τη Θεά, είτε απέναντι από το Φτερό της Μάατ. Ο Θωθ, θεός της γραφής και των επιστημών (αντιστοιχεί στον Ερμή) και σύντροφος της Μάατ, ζύγιζε την καρδιά κι αν την έβρισκε βαρύτερη από το Φτερό, η καρδιά του νεκρού καταβροχθιζόνταν από ένα θηλυκό δαίμονα με το όνομα Ammut, (αντίστοιχη της Θείας Δίκης), και πέθαινε τελειωτικά.

Αν η καρδιά είχε το ίδιο βάρος με το Φτερό της Μάατ, ο νεκρός παραδινόταν στην μεταθάνατον ζωή.

Ο «Ουραίος Όφις», είναι βασιλικό και θεϊκό έμβλημα. Συμβολίζει τη θεϊκή εξουσία σαν σύμβολο του θεού Wedjat, καθώς και το Μάτι του Ρα που πίστευαν πως προστάτευε τους Φαραώ φτύνοντας φωτιά. Σύμφωνα με το μύθο η Κόμπρα δίνονταν στους Φαραώ σαν ένδειξη εξουσίας από το θεό Geb. Χρησιμοποιείται επίσης για να χαρακτηρίσει το Τρίτο Μάτι, που στην αρχαία παράδοση σχετίζεται με την επίφυση και το πνεύμα καθώς και με το Ajna Chakra.

Από το στέμμα της που είναι τόσο ευαίσθητο ώστε να το ταράζει και η παραμικρή πνοή σκέψης, κρέμεται με αλυσίδες η ζυγαριά, όπου το Άλφα το πρώτο, ισορροπεί με ακρίβεια με το αντίθετό του, το Ωμέγα το έσχατο. Η ζυγαρία της Ισορροπίας αποτελεί τους δύο Μάρτυρες, επάνω στους οποίους θα εγκαθιδρυθεί κάθε Λόγος. Έτσι λοιπόν οφείλουμε να την κατανοήσουμε σαν εκείνη που εκτιμά την αρετή της κάθε πράξης και απαιτεί ακριβή και τέλεια ικανοποίηση.

Γιʼ αυτό, αυτή η κάρτα συμβολίζει την Ικανοποιημένη Γυναίκα.

Η κυριαρχία της συμβολίζεται από το μαγικό Ξίφος, το οποίο κρατάει με τα δυό της χέρια και στη ζυγαριά της ζυγίζει το Σύμπαν. Η κόψη του βρίσκεται ανάμεσα στους μηρούς της. Πρόκειται για ένα ακόμα σύμβολο του Νόμου:
“Love is the Law, Love under Will”: Κάθε μορφή ενέργειας πρέπει να κατευθυνθεί και να εφαρμοστεί ολοκληρωτικά για την πλήρη εκπλήρωση του πεπρωμένου της.

Ο ζυγός που κρέμεται στο κεφάλι της Προσαρμογής δείχνει την ευαισθησία της φύσης της ισορροπίας. Η Εξισορρόπηση (Προσαρμογή/Δικαιοσύνη) δεν επιρρεάζεται από τις προσωπικές προκαταλήψεις. Με αυτή την έννοια η Φύση είναι απολύτως δίκαιη.
Όπως γράφει ο Crowley (το 1944...): Είναι αδύνατον να πέσει μια καρφίτσα χωρίς να προκαλέσει μια σχετική αντίδραση σε κάθε Άστρο. Η δράση διατάραξε την ισορροπία του Κόσμου.

Αυτή είναι η δοκιμασία της Τελευταίας Κρίσης και συμβολίζει τη μυστική πορεία της Δικαιοσύνης, όπου όλες οι εμπειρίες απορροφώνται, μετατρέπονται και τελικά περνούν μέσω της λειτουργίας του Ξίφους σε περαιτέρω εκδήλωση. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στο διαμάντι που σχηματίζεται από τη μορφή η οποία είναι η καλυμμένη Κύστη Ιχθύος (Vesica Piscis). Μέσα από αυτήν η πνευματοποιημένη και προσαρμοσμένη εμπειρία περνάει στην επόμενη εκδηλωσή της.




Με μια προσεκτική ματιά καταλαβαίνει κανείς πως το ίδιο Ξίφος παρουσιάζεται στον Άσο των Ξιφών ανεστραμμένο. Ο Άσσος των Ξιφών αποτελεί την αρχέγονη Ενέργεια του Αέρα που στην ουσία του συμβολίζει το Πνεύμα. (Επάνω στη λάμα του Ξίφους μπορούμε να διαβάσουμε στα Ελληνικά τη λέξη "Θέλημα")


Η γυναίκα ισορροπεί μπροστά από ένα θρόνο κατασκευασμένο από σφαίρες και πυραμίδες (ο αριθμός τέσσερα συμβολίζει το Νόμο και τον Περιορισμό) οι οποίες διατηρούν την ίδια ισορροπία που φανερώνει η ίδια αν και σε ένα εντελώς απρόσωπο επίπεδο, στά πλαίσια του οποίου γίνονται όλοι οι χειρισμοί. Στις γωνίες της κάρτας βλέπουμε ισόρροπες σφαίρες από φως και σκοτάδι και οι εξισορροπούμενες ακτίνες από αυτες τις σφαίρες σχηματίζουν ένα πέπλο. Τα χρώματα μπλέ και πράσινο είναι χαρακτηριστικά της Δημιουργικότητας και της Σοφίας. Εδώ κρύβεται η αλληλεπίδραση όλων των δυνάμεων τις οποίες εκείνη απονέμει.

Στο Δέντρο της Ζωής η Προσαρμογή βρίσκεται στην ατραπό που συνδέει την Αυστηρότητα με την Ομορφιά. Με αυτό τον τρόπο η Προσαρμογή μας καλεί να βρούμε Ομορφιά και Αρμονία και να ξεπεράσουμε την επιπολαιότητα, την υποκρισία και την αναποφασιστικότητα.

Είναι τυλιγμένη σε ένα μανδύα μυστηρίου, τον πλέον μυστηριώδη επειδή είναι διάφανος. Είναι η σφίγγα που δεν έχει μυστικό, επειδή αποτελεί καθαρά ζήτημα υπολογισμού. Στην ανατολική φιλοσοφία ταυτίζεται με το Κάρμα.

Το γνωμικό της Προσαρμογής είναι το παρακάτω:
Είμαι δίκαιη, είμαι αγνή, είμαι ειλικρινής είμαι μετρημένη. Επιδιώκω την Ισορροπία μεταξύ της Αυστηρότητας και της Ευσπλαχνίας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συνημμένα

  • T08_VIII_adjustment.jpg
    T08_VIII_adjustment.jpg
    27.8 KB · Εμφανίσεις: 2,769
Τελευταία επεξεργασία:

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Crowley και της Harris την περίοδο που εκείνη ζωγράφιζε την Προσαρμογή:


Harris, 3 Νοεμβρίου 1939:

[...]
Επίσης θα ζωγραφίσω μια νέα Δικαιοσύνη, να πάρει η ευχή. Πιστεύεις πως υπήρξε ποτέ «Ικανοποιημένη Γυναίκα»? Καλοσόρισε ποτέ την αυγή χαζογελώντας [στο πρωτότυπο smirk]?

Crowley: 19 Δεκεμβρίου 1939:

Η εμπειρία μου από Ικανοποιημένες Γυναίκες μου έδειξε πως πράγματι καλωσορίζουν την αυγή χαζογελώντας. Αν όχι την αυγή, κάθε ώρα μέχρι τις πέντε το απόγευμα και μόνο όταν αρχίσει να ξεθωριάζει το χαμόγελο, χρειάζεται νʼ αρχίζει κανείς απʼ την αρχή.
[...]
Νομίζω πως είχα πολύ κακή διάθεση όταν έκανα την κριτική μου αλλά στʼ αλήθεια πιστεύω πως το φτερό της Μαατ δείχνει ασήμαντο και το περιστέρι και το κοράκι μοιάζουν να είναι κολλημένα επάνω. Επίσης νιώθω πως το ψηφιδωτό πέρασμα είναι λάθος. Η γενική μου κρίση είναι πως η κάρτα είναι αρκετά ψυχρή. Ο Νόμος συμβολίζει το Φθινόπωρο, εποχή της ομίχλης και της ώριμης καρποφορίας, εγκάρδιος φίλος του ώριμου Ήλιου. Στην κάρτα σου έχεις παρουσιάσει την Ισορροπία στατική ενώ θα έπρεπε να είναι δυναμική. Η φύση δεν είναι ο μπακάλης που ζυγίζει ένα κιλό ζάχαρη, είναι η επανόρθωση περίπλοκων ρυθμών. Θα ήθελα να νιώσεις ότι κάθε προσαρμογή είναι ένα μεγάλο Πάθος. Η επανόρθωση πρέπει να είναι μια μεγάλη γιορτή, όχι ένας λογιστής που χαίρεται αυτάρεσκα που οι λογαριασμοί του είναι σωστοί. Μου φαίνεται πως αυτό το δόγμα είναι πολύ σημαντικό σαν ερμηνευτικό σχόλιο στη φράση «Η ύπαρξη είναι αγνή χαρά» και είμαι σίγουρος πως η σύνδεση Αφροδίτης και Κρόνου με το σύμβολο είναι σημαντική κάτω από αυτό το πρίσμα.
[...]
Η ιδέα σου να μην υπάρχουν φόρμες και πρόσωπα δεν είναι παρά σύμπτωμα των μοντέρνων ψυχικών νόσων.
Δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης στις δημιουργικές σου δυνάμεις. Είναι η ρίζα της ομοφυλοφιλίας, όπως γίνεται κατανοητή σε αυτή τη χώρα, και όλων αυτών των τρελών ρευμάτων, τους Νέο-Θωμιστές τους Buchmanites τους Ντανταϊστές και τους Σουρεαλιστές. Ο Πικάσο το τράβηξε αρκετά. Δοκίμασε να ζωγραφίσει μια καρέκλα που δε θα ήταν καμία συγκεκριμένη καρέκλα κι έτσι δε θα έπρεπε να έχει ούτε συγκεκριμένο χρώμα ούτε συγκεκριμένο σχήμα, αλλά όπως κάθε καρέκλα για να είναι καρέκλα θα έπρεπε να έχει κάποιου είδους στήριξη για τον ανθρώπινο σκελετό. Γιʼ αυτό ζωγράφισε μια οριζόντια γραμμή. Αλλά αυτή είναι μεταφυσική και όχι τέχνη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σιχαίνονται την απλότητα, σιχαίνονται στην ουσία την ανθρωπότητα. [...] Πλέκουν το δικό τους αυνανιστικό ιστό της αθλιότητας. Είχες δυστυχώς την ατυχία να συναναστρέφεσαι πολλούς τέτοιους ανθρώπους, χωρίς να έχεις την κατάλληλη κλινική εκπαίδευση, που θα σου επέτρεπε να διαγνώσεις την ασθενειά τους. Έχουν μικρές δόσεις εξυπνάδας χωρίς να έχουν πνοή οράματος ή ισορροπίας. Χωρίς να έχουν αίσθηση του χώρου, της φύσης, του καθαρού αέρα. Οι τιποτένιες και μικρές δημιουργίες τους σε γοητεύουν όπως γοητεύουν κάποιους από εμάς, μια παρτίδα σκάκι ή ένα παζλ, σε στιγμές οκνηρίας. Αλλά δεν είχες την ψυχολογική ή την παθολογική γνώση ώστε να μην κάνεις το μοιραίο βήμα, πάνω από το γκρεμό της κοινής λογικής. Πήρες αυτά τα θνησιγενή παράσιτα πολύ στα σοβαρά. Είναι απόλυτα αληθές, κατά μια έννοια να πούμε ότι το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να συμπληρωθούν μερικά ανόητα χαρτιά σωστά. Αλλά αυτό είναι μονάχα αληθινό μέσα στο σύμπαν της δυσαρμονίας αυτων των χαρτιων και η πίστη στις ψευδής επινοήσεις είναι επιρρεπής στο να καταλήξει σε εφιάλτη. Τότε είναι που πρέπει να σκεφτείς «δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια τράπουλα».

Ολόκληρος ο κόσμος όπως τον αντιλαμβάνομαι βρίσκεται αυτή τη στιγμή χαμένος μέσα σε δυσκολίες τέτοιου είδους. Οι πραγματικές ανάγκες της ανθρωπότητας είναι αυτές που ήταν πάντα: φαγητό, κατάλημα, αγάπη και ελευθερία. Αυτά, μιλώντας χοντρικά, είναι η βασική αληθινή θέληση του είδους και κάθε κατασκευή που δεν εξυπηρετεί αυτή τη θέληση είναι σφάλμα.

Για να γυρίσουμε στην Προσαρμογή, αυτά τα πουλιά με ενοχλούν πάρα πολύ. Δεν νομίζω πως ταιριάζουν. Μοιάζουν να προέρχονται από την Κιβωτό του Νώε. Θα ήταν καλύτερα να απλοποιήσουμε την κάρτα βγάζοντάς τα εντελώς. Είμαι σίγουρος πως μόλις καταλάβεις καλά στο μυαλό σου, το χορό της Αφροδίτης και του Κρόνου, θα φτιάξεις μια γυναίκα [στο πρωτότυπο lady] που θα σου αρέσει καλύτερα.

Θα πρέπει να επισημάνω πως αυτός ο φόβος με τα πρόσωπα είναι ένα φοβερό σύμπτωμα δειλίας. Είναι σίγουρα φυσικό ένστικτο να συνδέουμε εκφράσεις με ηθικές ιδέες και είναι ηθικές ιδέες, ή πιο σωστά, μαγικές ιδέες, που χρειάζεται να ζωγραφίσεις. Σε αυτή τη συγκεκριμένη κάρτα δεν έχει μεγάλη σημασία, μια που παραδοσιακά η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, αλλά από την άλλη, το μασκοφορεμένο πρόσωπο υπαινίσσεται εξαπάτηση, που είναι το ακριβώς αντίθετο από τις προθέσεις της κάρτας. Οι εξοικιωμένοι με την Ιερά Εξέταση, ήταν που παρουσίασαν αυτό που ονόμαζαν δικαιοσύνη, με κουκούλα [με καλυμένα τα μάτια, τυφλή]. Η αμεροληψία είναι υπέροχη ιδέα, αλλά δε σε πάει πολύ μακριά αν το αμερόληπτο άτομο μπορεί να προσωποποιηθεί σε ένα δαίμονα μοχθηρού σκότους.

Harris, 12 Ιουλίου [Χωρίς Έτος]

Η Προσαρμογή είναι αλλόκοτη μαζί μου. Επίσης ο Αρλεκίνος έρχεται και φεύγει από την εικόνα, έτσι θα πρέπει να αποφασίσω. Αλλά γιατί Αρλεκίνος? Υπάρχει κάποια σύνδεση? Επίσης [η Προσαρμογή] αρνείται να καθήσει [στο θρόνο] αλλά στέκεται στα δάχτυλά της, ισορροπώντας. Το σχεδιαστικό αποτέλεσμα είναι καλό. Το μπλέ πιστεύω είναι μπλέ κοβαλτίου. Οι οδηγίες [σου] γράφουν μπλέ-μπλέ-πράσινο. Ωχρό πράσινο Σμαραγδί.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,311 μηνύματα.
Η κάρτα με τον αριθμό VIII είναι η κάρτα που ονομάζεται Προσαρμογή.

Στις παλαιότερες σειρές καρτών, αυτή η κάρτα ονομαζόταν Δικαιοσύνη. Ο Crowley επέλεξε να αλλάξει την ονομασία σε Προσαρμογή, μια που η έννοια Δικαιοσύνη είναι καθαρά ανθρώπινη και συνεπώς σχετική.

Στις παλαιότερες κάρτες η Δικαιοσύνη βρισκόταν στη θέση XI εκεί όπου ο Crowley τοποθέτησε την κάρτα με την ονομασία Δύναμη, την οποία μετονόμασε σε Λαγνεία.

Ο αριθμός VIII (Οκτώ) αντιπροσωπεύει την σταθερότητα, τη δύναμη της Θέλησης και την προσπάθεια. Διοχετεύει την ενέργεια με τρόπο που να επιφέρει την Αλλαγή.

Ζωδιακά η κάρτα ανήκει στο Ζυγό ενώ κυβερνάται από το στοιχείο του Αέρα, συμβολίζοντας την πνευματικότητα του Αέρα συνδυασμένη με το συναισθηματισμό του Νερού. Αντιστοιχεί στην Αφροδίτη αν και ο Κρόνος βρίσκεται σε έξαρση συμβολίζοντας την ισορροπία όλων των πραγμάτων. Η Αφροδίτη κυβερνά το ζώδιο της Ισορροπίας (Ζυγός) και την ιδέα: “Love is the Law, Love under Will”.

Πάνω που τα είχα ξεκαθαρίσει όλα με το 'Αρμα, με την Δικαιοσύνη άρχισα να μπερδεύομαι πάλι. Πολύ ενδιαφέροντα όσα έγραψες. Οι πηγές μου με αποσυντονίζουν, γιατί βρίσκω σε κάποια παλιά εσωτερικά κείμενα ότι το σύμβολο του Ζυγού αντιστοιχεί στην Κάρτα Δύναμη (Λαγνεία κατά τον Crowley) που είναι η 11η κάρτα, και το σύμβολο του Λέοντα αντιστοιχεί στην Δικαιοσύνη που επίσης δεν έχω αφομοιώσει ακόμα καλά για ποιό λόγο την μετονόμασε σε Προσαρμογή ο Crowley. H Δικαιοσύνη νοείται ως τυφλή και σκληρότατη και ως μέγεθος τελείως αντικειμενικό. Αποδίδεται μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση σύμφωνα με τους δασκάλους, ακόμα και μετά θάνατον. Μήπως αυτή η θεία Δίκη είναι αυτό που έγραφε ο Chaos Δίκης οφθαλμός ; Μήπως είναι λάθος να αποδώσουμε τέτοια έννοια στο Ζυγό ; Η κάρτα φαίνεται ψυχρή έγραψες. Συμφωνώ, γιατί όμως ; Μήπως επειδή είναι εξόχως απολλώνια και ηλιακή ; Ψυχρότητα αποδίδουν στο Απωλόνιο φως της Δικαιοσύνης, γιατί χωρίς ψυχρότητα ένας δικαστής που κρίνει μπορεί να τα κάνει θάλασσα. Ο Δικαστής είναι επίσης ένα πρόσωπο εξουσίας όπως είναι και ο Λέων. Αυτοί είναι οι συνειρμοί μου.

Σήμερα οδηγήθηκα πάλι ενστικτωδώς σε κάποιες πηγές, και πρώτο πράγμα που πήγε το μυαλό μου ήταν η θεά Durga των Ινδουιστών ή αλλιώς αρχαιοελληνική Ρέα που τη βρίσκω ξανά και ξανά να αντιστοιχεί στην κάρτα της Δύναμης. Η Durga εμφανίζεται πάντα καβάλα σε ένα λιοντάρι. Αυτό μου θύμισε αμέσως την 11η κάρτα, την Δύναμη (Λαγνεία σύμφωνα με τον Crowley). Ο Ζυγός είναι ένα αρχέτυπο που στην αρχική του εκδοχή, όχι στην σημερινή ελαφρώς παραποιημένη, συμβόλιζε την κυριαρχία επί της 'Υλης, την εξημέρωση του αρσενικού Θηρίου από μια ανώτερη γυναίκα που είχε φτάσει σε εκπληκτικά πνευματικά ύψη. 'Ετσι και η θεά Durga των Ινδουιστών παραπέμπει στην κυριαρχία επί των δαιμόνων και του Κακού.

Η Δικαιοσύνη μου θυμίζει πολύ τον Λέοντα, παρά το ότι έχει στοιχεία και κάποια στοιχεία από το Ζυγό, και μου φαίνεται ότι στην κάρτα που είμαστε αυτή τη στιγμή παραπλανά αυτή η ζυγαριά που έχει ζωγραφιστεί στην κάρτα ,με τον ίδιο τρόπο που παραπλανά το λιοντάρι που υπάρχει ζωγραφισμένο στην κάρτα Δύναμη (Λαγνεία κατά Crowley). Η Δικαιοσύνη με παραπέμπει σε Ηλιακό Αρχέτυπο, αυτό που λέει ο ποιητής της Δικαιοσύνης 'Ηλιε νοητέ, και δεν θα συμφωνήσω με τον Crowley ότι είναι σχετικό και υποκειμενικό μέγεθος, αλλά απόλυτο και σταθερό όπως ο Λέων. Στις ανθρώπινες δικές μας διαστάσεις είναι υποκειμενική ασφαλώς, αλλά η θεία δίκη είναι άγραφος νόμος με καθολική ισχύ.

Εδώ βέβαια θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς την σχέση του Crowley με τον Ταντρισμό, τον Ινδουισμό, τον Χριστιανισμό και άλλα δόγματα αγάπης και τις τυχόν διαφωνίες του, που μου θυμίζει αυτά που λέγαμε για την σχέση του Χάους με την Αρμονία (που πάει πακέτο με Αγάπη Ζυγό και Αφροδίτη). Μήπως ήθελε να δει κάτι με διαφορετικό τρόπο κάτι ; Γιατί και η θεά Durga και ο Ζυγός είναι σαφώς σύμβολα της Αρμονίας και δεν μπορώ να τα εντάξω πουθενά αλλού εκτός από την κάρτα της Δύναμης που έπεται.

Είναι μια γυναίκα που κρατάει ανοιχτό το στόμα ενός λιονταριού όπως θα δείτε πολύ αργότερα. Μια από τις έννοιές της είναι η κυριαρχία μας επί των ενστίκτων και μια άλλη είναι η κυριαρχία μιας θεικής γυναίκας (Durga) σε ένα δαιμονικό άπληστο για εξουσία αρσενικό (Λέων). Ο Ζυγός αυτό ακριβώς συμβολίζει, την εξημέρωση του αρσενικού, του κτήνους μέσα μας, γι'αυτό είναι και υπό την κυβέρνηση της Αφροδίτης, πλανήτη της Αγάπης, της ομορφιάς και της Αρμονίας, γι'αυτό είναι και πάντα σε αντίθεση με το αρχέτυπο του Κριού που συμβολίζει την κυριαρχία, τον πόλεμο και την αρενωπότητα στην πιο ωμή της εκδοχή. Ακόμα και η πνευματικότητα του Αέρινου Ζυγού μπορεί κάλλιστα να ανιχνευθεί και στην κάρτα της Δύναμης που μιλάει όμως για πνευματική δύναμη, όχι για αυτήν του Λέοντα που είναι σε ένα χαμηλότερο αισθησιακό επίπεδο.

Μια ακόμα παρατήρηση : Μου είναι τελείως αδύνατο να συσχετίσω τον αριθμό 8 αριθμολογικά και συμβολικά με το ζώδιο του Ζυγού. Το γράφεις και μόνη σου, το 8 σημαίνει = Σταθερότητα, δύναμη θέλησης και προσπάθεια. 'Ολα αυτά είναι χαρακτηριστικά επίσης του Λέοντα, όχι του Ζυγού. Το δε 8 σχετίζεται με την τετράδα των στηλοβατών του ζωδιακού, όπου βασιλεύει ο Λέων και όχι ο Ζυγός.

Μπέρδεμα το ξέρω, αλλά αυτές οι ενστάσεις έτσι ή περίπου έτσι έχουν γραφεί και ειπωθεί κι από άλλους ερευνητές.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από DrStrangelove:
Ο Ζυγός αυτό ακριβώς συμβολίζει, την εξημέρωση του αρσενικού, του κτήνους μέσα μας, γι'αυτό είναι και υπό την κυβέρνηση της Αφροδίτης, πλανήτη της Αγάπης, της ομορφιάς και της Αρμονίας, γι'αυτό είναι και πάντα σε αντίθεση με το αρχέτυπο του Κριού που συμβολίζει την κυριαρχία, τον πόλεμο και την αρενωπότητα στην πιο ωμή της εκδοχή. Ακόμα και η πνευματικότητα του Αέρινου Ζυγού μπορεί κάλλιστα να ανιχνευθεί και στην κάρτα της Δύναμης που μιλάει όμως για πνευματική δύναμη, όχι για αυτήν του Λέοντα που είναι σε ένα χαμηλότερο αισθησιακό επίπεδο.

Θα μπορούσες να μας δώσεις περισσότερα στοιχεία ως προς το γιατί στην αστρολογία τα συγκεκριμένα ζώδια που αναφέρεις έχουν αυτές τις ιδιότητες?

Είναι πολύ χρήσιμο να ακουστεί και η άλλη πλευρά έτσι ώστε να μπορούμε να βγάλουμε νέα, δικά μας συμπεράσματα.

Επίσης θα με ενδιέφερε να μας αναλύσεις, αν το θεωρείς σημαντικό, τη συσχέτιση Κρόνου-Αφροδίτης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από DrStrangelove:
Ο Ζυγός αυτό ακριβώς συμβολίζει, την εξημέρωση του αρσενικού, του κτήνους μέσα μας

Επάνω σε αυτό το ζήτημα μου γεννήθηκαν κάποιες σκέψεις.

Ο πολεμιστής του Άρματος, ο οποίος όπως είπαμε είναι στην ουσία η συνισταμένη του Αυτοκράτoρα και της Αυτοκράτειρας, δηλαδή των Εραστών, στέκεται να λάβει το αντίτιμο της μάχης που έδωσε. Η Δικαιοσύνη θα είναι αμείλικτη, αφού "Είναι αδύνατον να πέσει μια καρφίτσα χωρίς να προκαλέσει μια σχετική αντίδραση σε κάθε Άστρο. Η δράση διατάραξε την ισορροπία του Κόσμου". Σε αυτό το σημείο πιθανώς, θα πρέπει να ξεκινήσει η εξημέρωση της αρσενικής επιθετικότητας, ώστε να επέλθει εξισορρόπηση ανάμεσα στον Αυτοκράτορα και την Αυτοκράτειρα που κρύβονται μέσα στην πανοπλία. Ίσως αυτή η εξημέρωση πρόκειται να ολοκληρωθεί στην κάρτα της Λαγνείας. Μήπως αυτό ήθελε να πει ο Διδάσκαλος;

Επίσης, θα ήθελα να πω στον Δόκτορα, ότι έχω την αίσθηση πως η συγκεκριμένη σχολή σκέψης βλέπει τη δικαιοσύνη με την έννοια που ο Κρόουλυ ήθελε ν' αποφύγει. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξε να την μετονομάσει σε "Προσαρμογή". Η Προσαρμογή είναι πέρα και πάνω από τη Δικαιοσύνη, αν και την εμπεριέχει. Ο Διδάσκαλος μιλάει για τη συμπαντική εξισορρόπηση, η οποία είναι αποτέλεσμα του συσχετισμού των δυνάμεων σε κάθε περίπτωση.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο ν' αναφέρω ότι αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα της Χαοτικής Θεωρίας. Επίσης, ότι με αυτόν τον τρόπο η μοντέρνα Νανοτεχνολογία προσπαθεί να κατασκευάσει δομές στη νανοκλίμακα, δομές που τις περισσότερες φορές είναι αυτοοργανούμενες, σύμφωνα με τις δυνάμεις που κυριαρχούν επί των μορίων της ύλης. Ας μην ξεχνούμε πως ο Θεός αναφέρεται και ως "Κύριος των δυνάμεων".

Κατά τη γνώμη μου ο συσχετισμός με την κάρτα της Λαγνείας, καθώς και κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους ο Κρόουλυ επέλεξε να κάνει αυτήν την αλλαγή, διαφαίνονται στο παρακάτω απόσπασμα από την αλληλογραφία του με την Χάρρις:
Αρχική Δημοσίευση από Crowley:
Στην κάρτα σου έχεις παρουσιάσει την Ισορροπία στατική ενώ θα έπρεπε να είναι δυναμική. Η φύση δεν είναι ο μπακάλης που ζυγίζει ένα κιλό ζάχαρη, είναι η επανόρθωση περίπλοκων ρυθμών. Θα ήθελα να νιώσεις ότι κάθε προσαρμογή είναι ένα μεγάλο Πάθος. Η επανόρθωση πρέπει να είναι μια μεγάλη γιορτή, όχι ένας λογιστής που χαίρεται αυτάρεσκα που οι λογαριασμοί του είναι σωστοί. Μου φαίνεται πως αυτό το δόγμα είναι πολύ σημαντικό σαν ερμηνευτικό σχόλιο στη φράση «Η ύπαρξη είναι αγνή χαρά» και είμαι σίγουρος πως η σύνδεση Αφροδίτης και Κρόνου με το σύμβολο είναι σημαντική κάτω από αυτό το πρίσμα.

Εάν συνυπολογίσουμε ότι, όπως θα δούμε παρακάτω, η Λαγνεία συμβολίζει το εξής
This is not the lust of sexual passion. This is the lust for life, the second meaning of lust, which the dictionary describes as "Intense eagerness or enthusiasm.
ίσως τελικά διαφωτιστούμε για τη φύση και τις αιτίες αυτής της αλλαγής. Προσοχή! Η Προσαρμογή "δεν είναι ένας λογιστής που χαίρεται αυτάρεσκα που οι λογαριασμοί του είναι σωστοί"
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,311 μηνύματα.
Θα μπορούσες να μας δώσεις περισσότερα στοιχεία ως προς το γιατί στην αστρολογία τα συγκεκριμένα ζώδια που αναφέρεις έχουν αυτές τις ιδιότητες?

Είναι πολύ χρήσιμο να ακουστεί και η άλλη πλευρά έτσι ώστε να μπορούμε να βγάλουμε νέα, δικά μας συμπεράσματα.

Επίσης θα με ενδιέφερε να μας αναλύσεις, αν το θεωρείς σημαντικό, τη συσχέτιση Κρόνου-Αφροδίτης.

Kαταρχήν να ξεκαθαρίσω κάτι. 'Αλλο πράγμα η δημοφιλής λαική Αστρολογία που απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα τις τελευταίες δεκαετίες, άλλο η Εσωτερική Αστρολογία. 'Οταν αποδίδω συγκεκριμένες ιδιότητες σε ένα ζώδιο, το κάνω συμβολικά, χωρίς να εννοώ ότι όσοι έχουν γεννηθεί Απρίλιο είναι πολεμόχαροι και όσοι έχουν γεννηθεί Οκτώβριο είναι ειρηνικοί.
Σχετικά με τις Κάρτες Δικαιοσύνη (Προσαρμογή) και Δύναμη (Λαγνεία) : Πιστεύεται ότι ένα βασικό κίνητρο του Crowley να αλλάξει τη σειρά των ζωδίων ήταν η ζωγραφιά της ζυγαριάς στην μία κάρτα, και του λιονταριού στην άλλη.
'Αλλοι λένε ότι ήθελε να δει αλλιώς κάποιες έννοιες, να δει την έννοια της Δικαιοσύνης ως Προσαρμογή και την έννοια της Δύναμης-Αγάπης ως Λαγνεία.
Σε επίπεδο Εσωτερισμού συσχετίζω την Δικαιοσύνη με τον Λέοντα εκτός για τους λόγους τους οποίους προανέφερα και για έναν επιπλέον :

Ο Λέων αποτελεί την κορυφή ενός τριγώνου, του λεγόμενου πύρινου τριγώνου, τις βάσεις του αποτελούν ο Κριός και ο Τοξότης, ζώδια της φωτιάς. Αυτό το τρίγωνο είναι για μένα το ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ, στο οποίο η κορυφή είναι ο 'Ηλιος (Λέων) που φωτίζει την αλήθεια και που δεν είναι διονυσιακός όπως κακώς πιστεύουν πολλοί, αλλά τείνει να θεωρείται από τα πλέον εσωτερικά και απολλώνια ζώδια. Γι'αυτό άλλωστε, και οι εξελιγμένοι Λέοντες ή όσοι έχουν σημαντικά στοιχεία στο Ωροσκόπιό τους σε συγκεκριμένες μοίρες (συμπεριλαμβανομένου και του Crowley ) έχουν μια έμφυτη τάση από μικροί να ψάχνονται με Εσωτερισμούς, Φιλοσοφίες, Απόκρυφες Επιστήμες κλπ. Μπορώ να σας πω ότι ειδικά οι τελευταίες μοίρες του λιονταριού βρίσκουμε λέξεις όπως ''Μάγος'', ''Εσωτεριστής'', ''Αστρολόγος'', ''Σαμάνος'' κοκ. Πολλοί Δάσκαλοι που πέρασαν στην Ιστορία, όπως ο Κρισναμούρτι, η Μπέιλι, η Μπλαβάσκι κα είχαν έντονα στοιχεία στον άξονα Λέοντα/Υδροχόου και μπορώ να το αποδείξω παραθέτωντας τα Ωροσκόπιά τους, αλλά δεν το κάνω γιατί θα ξεφύγουμε από το θέμα.
Τα άλλα δυο σημεία του πύρινου Τριγώνου ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ αποτελούν ο Τοξότης και ο Κριός. Ο Τοξότης συμβολίζει επίσης τη Δικαιοσύνη, αλλά και για πολλούς την ίδια την Θεότητα. Γι'αυτό αντιστοιχεί στον 9ο οίκο και στον αριθμό 9 που σημαίνει Θεός, Ανώτερος Εαυτός, Ανώτερη Διάνοια, ο Φιλόσοφος, ο Δάσκαλος. Ο Κριός τώρα, το τρίτο σημείο του πύρινου Τριγώνου συμβολίζει ένα πολύ πιο ανεξέλικτο σημείο που συμβολίζει αυτόν που θα μπορούσε να πολεμήσει για την Δικαιοσύνη αν έχει φτάσει σε ένα καλό πνευματικό επίπεδο.
'Ετσι έχουμε το εξής σχήμα :
Πολεμιστής της Δικαιοσύνης (Κριός/'Αρης) - Δάσκαλος της Δικαιοσύνης (Τοξότης/Δίας) - Ψυχρή απόδωση της Δικαιοσύνης, το ίδιο το Πνεύμα (Λέοντας/'Ηλιος).

Να προσθέσω ότι το Τρίγωνο της Φωτιάς είναι ανώτερο από αυτό του Αέρα (στο οποίο ανήκει και το ζώδιο του Ζυγού), από άποψη Δικαιοσύνης, όχι όμως και από άποψη Αγάπης, έννοιες συχνά συγκρουόμενες. Παράδειγμα : η αγάπη για έναν άνθρωπο μπορεί να σε εμποδίζει να τον καταδώσεις ώστε να αποδωθεί η δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη όμως είναι τυφλή, γι'αυτό δεν κοιτά αγάπες και τέτοια.
Το Πύρινο Τρίγωνο συμβολίζει την Ανύψωση προς το Θείο. Σ'αυτό η εξέλιξη γίνεται μέσω του πνεύματος (Ηλιος - Φως), ενώ στο αέρινο τρίγωνο η εξέλιξη γίνεται μέσα από τη λογική και τη διάννοια.

Ο Ζυγός αναφέρεται σε δικαιοσύνη σε πιο γήινα μέτρα, όπως θα μπορούσε να είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ αντιμαχόμενων δυνάμεων με σκοπό την επίλυση διαφορών. Αλλά το βασικό του μέλημα και ο βασικός του συμβολισμός είναι η Αγάπη, γι'αυτό και κυβερνάται από την Αφροδίτη και βρίσκεται σε αντίθεση 180 μοιρών από το ζώδιο του Κριού που δεν περιγράφει τόσο την έννοια της Αγάπης και της Αρμονίας αλλά της έννοια του Αγώνα και της Αγωνίας, είτε για προσωπική επιβίωση σε ένα λιγότερο εξελιγμένο επίπεδο, είτε για Δικαιοσύνη σε ένα περισσότερι εξελιγμένο επίπεδο. Τα τρίγωνα ζωδιακά είναι τρία, το Πύρινο, το Αέρινο και το Γήινο.

Πολλές στοές, μυστικές εταιρίες, οργανώσεις, χρησιμοποίησαν αυτά τα τρίγωνα για να τακτοποιήσουν προκαταβολικά τους ρόλους ώστε η συνεργασία να είναι άψογη εξ αρχής.
Δεν με αφορά να αποδώσω ντε και καλά το Ζυγό στην κάρτα της Δύναμης, γιατί έτσι κι αλλιώς με ενδιαφέρει περισσότερο το νόημα της εκάστοτε κάρτας.
Πάντως την κάρτα Δύναμη δεν θα την ονόμαζα ποτέ Λαγνεία. Ο Ζυγός είναι πολύ μακρυά απ'ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λαγνεία. Εννοεί μια Δύναμη ακατανίκητη που είναι η Αγάπη.
Σε επίπεδο εσωτερικό, τα ζώδια ερμηνεύονται με τελείως διαφορετικό τρόπο απ'αυτόν που θα ερμηνεύονταν στην εξωτερική Αστρολογία. Ωστόσο το βασικό νόημα των καρτών Προσαρμογή και Λαγνεία (εγώ τα αποκαλώ Δικαιοσύνη και Δύναμη), παραμένει το ίδιο ελπίζω ασχέτως ζωδιακής αντιστοιχίας.

Ο 'Ηλιος είναι σε κυριαρχία στο Λέοντα, αλλά σε πτώση στο Ζυγό. Αν δεχτούμε ότι η Δικαιοσύνη είναι θεία, απόλυτη και προδιαγεγραμμένη, και όχι Προσαρμογή, δεν βρίσκω άλλο ζώδιο εκτός από τον Λέοντα να περιγράφει τόσο καλά το ηλιακό φως του Δίκης οφθαλμός. Εξάλλου αυτό σημαίνει και το σύμβολο του 'Ηλιου αστρολογικά : Πνεύμα, ο Ανώτερος Εαυτός που αποδίδει τη λεγόμενη θεία δίκη ψυχρά και αντικειμενικά χωρίς την εξάρτηση του Ζυγού από την αγάπη.
Κάποιες θρησκείες είναι πολύ σκληρές γιατί τοποθετούν την Δικαιοσύνη πάνω απ'την Αγάπη, αυτό το μήνυμα το περνάει διαρκώς η Παλαιά Διαθήκη σε αντίθεση με την Καινή Διαθήκη που θα λεγες ότι είναι γραμμένη με το "ζυγίσιο'' πνεύμα της άφεσης, της υποχωρητικότητας και της υποταγής ακόμα και στον εχθρό. Ο Χριστός έκανε το μεγάλο άλμα περνώντας σε πιο γλυκά μηνύματα. Αυτό το ''κι αν σε χτυπήσουν μην ανταποδώσεις''. Το ίδιο πνεύμα του Ζυγού συναντάς στο Βουδισμό. Απ'όσο γνωρίζω ο Crowley γι'αυτό ακριβώς το λόγο δεν τα πήγαινε καλά με θρησκείες ''ζυγίσιας'' υποχώρησης όπως είναι ο Βουδισμός ή ο ύστερος Χριστιανισμός. :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από DrStrangelove:
Ο Ζυγός αναφέρεται σε δικαιοσύνη σε πιο γήινα μέτρα, όπως θα μπορούσε να είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ αντιμαχόμενων δυνάμεων με σκοπό την επίλυση διαφορών. Αλλά το βασικό του μέλημα και ο βασικός του συμβολισμός είναι η Αγάπη, γι'αυτό και κυβερνάται από την Αφροδίτη
Αρχική Δημοσίευση από DrStrangelove:
Να προσθέσω ότι το Τρίγωνο της Φωτιάς είναι ανώτερο από αυτό του Αέρα (στο οποίο ανήκει και το ζώδιο του Ζυγού), από άποψη Δικαιοσύνης, όχι όμως και από άποψη Αγάπης, έννοιες συχνά συγκρουόμενες.
Αρχική Δημοσίευση από DrStrangelove:
Αν δεχτούμε ότι η Δικαιοσύνη είναι θεία, απόλυτη και προδιαγεγραμμένη, και όχι Προσαρμογή, δεν βρίσκω άλλο ζώδιο εκτός από τον Λέοντα να περιγράφει τόσο καλά το ηλιακό φως του Δίκης οφθαλμός. Εξάλλου αυτό σημαίνει και το σύμβολο του 'Ηλιου αστρολογικά : Πνεύμα, ο Ανώτερος Εαυτός που αποδίδει τη λεγόμενη θεία δίκη ψυχρά και αντικειμενικά χωρίς την εξάρτηση του Ζυγού από την αγάπη.

Θεωρώ ότι οι συγκεκριμένες αναφορές του Δόκτωρα, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κείμενα που έχουν γραφεί σε αυτήν την κάρτα, φωτίζουν περισσότερο τους λόγους που ο Κρόουλυ προχώρησε στις συγκεκριμένες αλλαγές. Η Αγάπη (από το "Άγω Άπαν") είναι, όπως έχω γράψει σε κάποιο ποίημα που έχω δημοσιεύσει σε αυτό το θέμα παλιότερα, "Το αίμα που κυλάει στις φλέβες του Θεού". Αυτή είναι που μπορεί ν' αποδώσει την Εξισορρόπηση, πέρα και πάνω από τη Δικαιοσύνη, ακριβώς για τους λόγους που αναφέρει ο Δόκτωρ. Πιθανολογώ ότι ο Διδάσκαλος ήθελε ν' αποδώσει στην κάρτα αυτό το νόημα, γι' αυτό και αντιστοίχησε το ζώδιο του Ζυγού σε αυτήν την κάρτα και απέφυγε τον Λέοντα. Ο Κρόουλυ μιλάει άλλωστε για Επανόρθωση που είναι μια μεγάλη γιορτή και για Προσαρμογή που είναι ένα μεγάλο Πάθος. Η έννοια της Αγάπης εμπεριέχεται στη γιορτή και στο πάθος, με την έννοια που όρισε ο Μ. Θεοδωράκης στο υπέροχο κείμενό του που μας παρέθεσε ο Δόκτωρ. Εκεί μας έλεγε ότι:
Αρχική Δημοσίευση από Μίκη Θεοδωράκη:
Ο Απόλλων υπήρξε ο κατ' εξοχήν Θεός των Ελλήνων. Πίσω από την αναζήτηση και κατάκτηση του Ωραίου υπάρχει η τάση προς το Απόλυτο και η κυριαρχία των Καθαρών Ιδεών. Τα στοιχεία αυτά όμως συνέτειναν στην απογείωση από την αλήθεια της σάρκας και των αισθήσεων, που από έναν άλλο δρόμο οδηγούν στον ψυχικό εξαγνισμό και στην ψυχική κάθαρση. Και από κει στην θεία Μέθη με την υπέρβαση του συμβατού και την κατάκτηση μιας καινούριας πνευματικότητας, σημαδεμένης με το πυρακτωμένο σίδερο του τραγικού. Αυτό το μέγα έλλειμμα ήρθε να συμπληρώσει ο Διόνυσος επιβάλλοντας το δικό του «αληθές».
(το παραπάνω απόσπασμα το έχω παραθέσει κι άλλη φορά, για διαφορετικούς όμως λόγους)

Έτσι η Προσαρμογή και η Επανόρθωση εμπεριέχουν την έννοια της Αγάπης, η οποία δεν εμπεριέχεται στην έννοια της Δικαιοσύνης, όπως πολύ σωστά μας λέει ο Δόκτωρ. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η βάση της διδασκαλίας και του Νόμου του Κρόουλυ είναι: "Love is the Law, Love under WIll"
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,311 μηνύματα.
Δεν ξέρω αν μπορώ ακόμα να αποδώσω τον όρο διονυσιακός στον Crowley με την ελληνική έννοια. Σίγουρα όμως δεν ήταν απολλώνιος, όπως μπορώ να πω ότι ήταν ο Κρισναμούρτι ή ο Χριστός ή ο Γκάντι. Η βιογραφία του...αυτό θα με συγκρατεί πάντα από το να τον ασπαστώ, γιατί κρίνω τον δάσκαλο, τον φιλόσοφο ή τον θρησκευτικό ηγέτη και από τον βίο του. Αν τη διονυσιακή μέθη πχ την επιτύγχανε μέσα από χρήση ναρκωτικών, τότε δεν με αφορά, μπορώ να πετάω στους αιθέρες όποτε θέλω και χωρίς αυτά τα ρημάδια. Νομίζω ότι ο Μίκης μιλούσε κυρίως ποιητικά - καλλιτεχνικά όπως πάντα και εννοούσε κάτι διαφορετικό. Παραπάνω πληροφορίες για τη ζωή του Crowley θα άξιζαν πάντως να παρουσιαστούν εδώ αργά ή γρήγορα. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, έχω ήδη ξεκαθαρίσει μετά από μακρά περίοδο αναζήτησης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για το βίο του Crowley.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Προσωπικά δεν είμαι έτοιμη, ούτε να τον απορρίψω ούτε να τον ασπαστώ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από Μίκη Θεοδωράκη:
Πιστή αντανάκλαση της Συμπαντικής Αρμονίας βρίσκω στην αρμονική συνύπαρξη και μέθεξη μεταξύ Απολλώνιου και Διονυσιακού πνεύματος. Το αποτέλεσμά της τόσο στον τομέα της σκέψης και της φιλοσοφίας όσο προ παντός στον τομέα της τέχνης, αποτελεί ίσως το τελειότερο πρότυπο της λειτουργίας του Νόμου της Συμπαντικής Αρμονίας μέσα στην ανθρώπινη δημιουργία.

Στις μυστικές τελετές που ακολουθούν, συμμετέχουν μόνο οι μυημένοι και οι απόλυτα αφοσιωμένοι στον Διόνυσο. Η ανταμοιβή τους είναι το ότι η ψυχή τους γεμίζει με αφάνταστες ηδονές και με μεθυστικές απολαύσεις φτάνοντας στην κάθαρση, στον εξαγνισμό, κατακτώντας τελικά τα επίπεδα της τελειότητας, του υπερκόσμιου βίου, με την υπέρβαση από την πραγματικότητα στη θεία μέθη!

Δεν έχει πραγματικά σημασία πώς μπορεί κανείς να φτάσει στην Διονυσιακή Μέθη. Άλλωστε και ο Οίνος περιέχει αλκοόλ, το οποίο είναι ψυχοτρόπος ουσία. Γιατί πρέπει να το διαχωρίσουμε από άλλες ουσίες που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στην εσωτερική παράδοση για την επίτευξη της Μέθεξης; Επειδή στη σύγχρονη εποχή το αλκοόλ είναι νόμιμο ενώ άλλες ουσίες είναι παράνομες; Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και ο διαχωρισμός δεν ίσχυε την εποχή που εγκαθιδρύονταν αυτές οι διδασκαλίες.

Ο Καστανέντα αναφέρει πως το "Σημείο Συναρμογής", δηλαδή κατ' ουσίαν η αντίληψη της πραγματικότητας, μπορεί να μετακινηθεί είτε μέσω σωματικού πόνου, είτε με χρήση παραισθησιογόνων, είτε με το σεξ. Πολλοί λαοί κατά τις μυητικές τους τελετές χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για αυτόν τον σκοπό. Άλλοι τον εκστατικό-οργιαστικό χορό, άλλοι το σεξ, άλλοι την πρόκληση ακραίου πόνου, άλλοι το αλκοόλ, άλλοι τη χρήση ψυχοτρόπων (πολλοί Ινδιάνοι Σαμάνοι χρησιμοποιούν μεσκαλίνη, peyote, ayahuasca, μανιτάρια, χασίς, ντατούρα κά). Ο Καστανέντα μάλιστα αναφέρει πως η χρήση της μαριχουάνας "Δεν είναι για όλους, είναι γι' αυτούς που θέλουν να παρατηρούν και να βλέπουν. Το βοτάνι του Διαβόλου δεν είναι γι' αυτούς που διψούν για δύναμη". Είναι γνωστό ότι ο ίδιος χρησιμοποιούσε το peyote, μετά από παρότρυνση του διδασκάλου του Δον Χουάν. Είναι αυτό αρκετό για το μηδενισμό της διδασκαλίας τους; Σημασία έχει οι παραπάνω ουσίες και μέθοδοι να χρησιμοποιούνται με μυητικό τρόπο και πάντα υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση ενός μυημένου διδασκάλου.

Πιστεύω πως πράγματι θα πρέπει ν' αναφέρουμε στοιχεία για τη ζωή του Κρόουλυ, αφού βρισκόμαστε στο κρίσιμο σημείο να συζητούμε περί Δικαιοσύνης, μέσω των γραπτών ενός τόσο αμφιλεγόμενου ανθρώπου. Θα επισημάνω μόνο ότι πολλοί μύστες έχουν κατηγορηθεί ως σατανιστές, ακόλαστοι ή ναρκομανείς από την εκκλησιαστική εξουσία, χωρίς μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα ν' αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Άλλοι είχαν το μαχαίρι και το καρπούζι κι η ιστορία γράφεται από τους νικητές ενός πολέμου. Επίσης, θέλω ν' αναφέρω ότι πολλοί μύστες κρύβουν τις αλήθειες τους πίσω από ένα πέπλο μυστηρίου (εξ ου και η λέξη "Μύστης" και "Μυστήρια") και θέτουν κάποια εμπόδια ώστε οι ακατάλληλοι υποψήφιοι μαθητές ν' αποθούνται. Η γνώση δίδεται μόνο στους άξιους. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως αυτός που έχει περάσει μέσα από την αμαρτία έχει να πει πολλά περισσότερα για την αγνότητα. Ακόμη και ο Ιησούς, σύμφωνα με την τρέχουσα εκκλησιαστική διδασκαλία, ενσαρκώθηκε μέσα στον κόσμο της αμαρτίας, πριν διδάξει την Αλήθεια του.

Ελπίζω, με όσα γράψαμε μέχρι στιγμής στην κάρτα της Προσαρμογής, να δώσουμε το έναυσμα για μια γόνιμη συζήτηση περί δικαιοσύνης, Θείας και Ανθρώπινης.Καλώ τους συνταξιδιώτες να εκθέσουν την άποψή τους επ' αυτού του ζητήματος, αφού πρώτα διαβάσουν πολύ προσεκτικά όσα έχουν γραφεί εδώ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Δεν θα κρύψω ότι από την πρώτη στιγμή που έπιασα την κάρτα αυτήν στα χέρια μου και αντίκρισα την αυστηρή μορφή της, την ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά. Η συμμετρία της κάρτας κόβει την ανάσα. Η εναλλαγή των δύο και μόνο χρωμάτων που συντίθενται σε διάφορους τόνους είναι περισσότερο από υποβλητική. Η λεπτότητα της μορφής, ο αέρας της ικανοποιημένης γυναίκας που αποπνέει, η λιτότητα καθώς κι η αυστηρότητά της που προανέφερα, υπογραμμίζουν την πνευματικότητα. Η σεμνότητα και το μυστήριο που αφήνει η μορφή της να αιωρούνται, υποδεικνύουν το βαθύτερο νόημα της έννοιας της Προσαρμογής ως ενός συμπαντικού Νόμου, που αποτελεί την επανόρθωση περίπλοκων ρυθμών. Είναι άλλωστε και η πρώτη μέχρι σήμερα φορά, που γράφω για μία κάρτα, ενώ την κρατώ στα χέρια μου.

Είναι κατά τη γνώμη μου η ομορφότερη αισθητικά από όλες τις κάρτες, μαζί ίσως μ' αυτήν του Άστρου. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που παραμείναμε στην κάρτα αυτήν περισσότερο χρόνο απ' ότι στις προηγούμενες. Ένας άλλος λόγος είναι πως αυτή η κάρτα είχε να μας διδάξει, από πλευράς προσωπικών βιωμάτων, τα οποία είναι και το ζητούμενο στη μυητική πορεία του καθενός από 'μάς, πάρα πολλά πράγματα, τα οποία χρειάζεται χρόνος για να τα συνειδητοποιήσει κανείς ("Η διαφορά είναι πάντοτε Χρόνος"). Από την άλλη πλευρά, η ιδέα του Νωέως να αρχίσει μια επανάληψη στις κάρτες, με τον Τρελό, το Μάγο και την Ιέρεια, μας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον.


Η Προσαρμογή είναι στην πραγματικότητα η έννοια της Συμπαντικής Αρμονίας, όπως την εξέφρασε ο Μίκης Θεοδωράκης στο κείμενο που δημοσίευσε ο Δόκτωρ νωρίτερα ("από την οποία πηγάζει η ύπαρξη και όλοι οι Νόμοι, πρόδηλοι και μυστικοί, που την καθορίζουν σε όλες της τις εκφάνσεις"). Η εξισορρόπηση Τάξης (ή Αρμονίας) και Χάους. Σύμφωνα με το συγγραφέα Μάικλ Μούρκοκ πάνω από τους Θεούς της τάξης και από αυτούς του Χάους, πέρα από την αέναη πάλη ανάμεσά τους, υπάρχει το Χέρι που κρατά την κοσμική ζυγαριά. Εκείνο μίλησε μόνο μια φορά, κατά τη δημιουργία του σύμπαντος, θέτοντας τους κανόνες της σύγκρουσης μεταξύ της Τάξης και του Χάους, σύγκρουση που θα κρατήσει για πάντα, όμως οι νόμοι που έθεσε το Χέρι δεν επιτρέπουν να νικήσει καμμία απ' τις δύο, γιατί τότε το σύμπαν θα κατέρρεε (" Οι Αιγύπτιοι πίστευαν πως αν δεν υπήρχε «Μάατ» το σύμπαν θα επέστρεφε στο Χάος"). Σωστά λοιπόν κατά τη γνώμη μου, " Θα μπορούσαμε να αντιστοιχίσουμε τη Μάατ με την Ελληνική λέξη Λόγος".

Κατά την άποψή μου, η κάρτα αυτή έχει μια έμμεση σύνδεση με την κάρτα της Ιέρειας, η οποία δεν είναι εμφανής εκ πρώτης όψεως. Συγκεκριμένα, θεωρώ ότι στο Δέντρο της Ζωής της Καμπάλα, το 6ο Σεφιρόθ, αυτό της Ομορφιάς, συμβολίζει αυτό που απεικονίζεται στην κάρτα της Προσαρμογής. Το 6ο Σεφιρόθ είναι το σημείο όπου στηρίζεται ο Κοσμικός Ζυγός, αυτός που εξισορροπεί τη στήλη της Αυστηρότητος με τη στήλη του Ελέους. Η κάρτα της Προσαρμογής, ως έννοια, συνδέει το 5ο Σεφιρόθ (Δύναμη) από τη στήλη της Αυστηρότητας με την Ομορφιά, πράγμα που υποδηλώνει πως η εξισορρόπηση των δυνάμεων έχει ως τελικό της στόχο την Ομορφιά, δηλαδή την συμπαντική Αρμονία. Όσο για την Ιέρεια, "...είναι η πρώτη κάρτα που συνδέει την Ουράνια Τριάδα με την Εξάδα και, όπως φαίνεται από το σχήμα του Δέντρου, η ατραπός της συνδέει άμεσα τον Πατέρα, στην ανώτατη όψη του, με το Γιο στην τελειότερη εκδήλωσή του. Αυτή η ατραπός βρίσκεται σε τέλεια ισορροπία επάνω στη μεσαία στήλη" και παρακάτω: "Είναι η ιδέα που ενυπάρχει πίσω από κάθε μορφή. Μόλις η επιρροή της Τριάδας (που σχηματίζεται από τα τρία πρώτα Σεφιρόθ) κατέλθει κάτω από την Άβυσσο (νοητό επίπεδο που χωρίζει τα τρία πρώτα Σεφιρόθ από τα υπόλοιπα) παράγεται η τελείωση της συγκεκριμένης ιδέας". Αν παρατηρήσει κανείς, θα δει ότι η ατραπός που κατέρχεται από την Τριάδα, περνώντας μέσα από την έρημο, δηλαδή η Ιέρεια, συναντά για πρώτη φορά την Εξάδα στο Σεφιρόθ της Ομορφιάς που προαναφέραμε. Θα μπορούσαμε έτσι να πούμε ότι το σπαθί επάνω στο οποίο ισορροπεί η μορφή της Προσαρμογής, είναι στην πραγματικότητα η ίδια η Ιέρεια. Το παράδοξο σ' αυτή τη σκέψη είναι πως το σπαθί, ως φαλλικό σύμβολο, είναι στην πραγματικότητα αρσενικό. Πώς μπορεί λοιπόν κανείς να το συνδέσει με την Ιέρεια; Εκτός από το ίδιο το σχήμα του Δέντρου της Ζωής, που υπονοεί αυτήν τη σύνδεση, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι πίσω από κάθε αρσενική εκδήλωση, στο αρσενικό ασυνείδητο, ενυπάρχει το αρχέγονο θηλυκό πνεύμα. Ο Δόκτωρ το είχε αναφέρει σε παλαιότερο ποστ του, από το οποίο παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από DrStrangelove:
"Το θηλυκό στοιχείο προσωποποιεί όλες τις θηλυκές ψυχολογικές τάσεις της ψυχής του άντρα, όπως για παράδειγμα τα αισθήματα και τις αόριστες διαθέσεις, τις προφητικές διαισθήσεις, την ευαισθησία προς την άλογη πλευρά, τη δύναμη του προσωπικού έρωτα, το αίσθημα της φύσης, και τέλος (όχι όμως από τα μικρότερα), τις σχέσεις με το ασυνείδητο... Αναφέρουν την περίπτωση ενός νέου άντρα που είχε μυηθεί από ένα γέρο μάγο, και που τον έθαψε σε μια τρύπα σκαμένη στο χιόνι. Ο νέος άντρας βυθίστηκε σε κατάσταση ονειροπόλησης που προήλθε από την εξάντληση. Μέσα σ'αυτό το κώμα, μια γυναίκα του παρουσιάστηκε ξαφνικά που ανάδινε φως. Του έμαθε όλα όσα είχε ανάγκη να μάθει, κι αργότερα, σαν προστατευτικό πνεύμα, τον βοήθησε να ασκήσει το δύσκολο επάγγελμά του φέρνοντάς τον σε επικοινωνία με τις δυνάμεις του Υπερπέραν. Μια τέτοια δοκιμασία αντιπροσωπεύει το θηλυκό πνεύμα σαν προσωποποίηση του αρσενικού ασυνείδητου...."

Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αρχαία Περσία και Βαβυλώνα, η βασίλισσα απεικονίζετο με γενειάδα, που συμβόλιζε τη δύναμή της. Επίσης, μια ρήση του Διδασκάλου Άλιστερ, από το ποίημα "Το Όστρακο": "Οι Αδελφοί του Αργυρού Άστρου είναι γυναίκες. Οι Υποψήφιοι του Αργυρού Άστρου είναι άντρες". Τέλος, για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω, θα συνιστούσα στους συνταξιδιώτες να παρατηρήσουν την Ιέρεια που εμφανίζεται μέσα στην κάρτα του Ιεροφάντη, κρατώντας ένα σπαθί, με την αιχμή του προς τα κάτω.

Πέρα απ' αυτά, βλέπουμε την Προσαρμογή να ξεπροβάλει σχίζοντας ένα πέπλο, σχηματίζοντας έτσι την "Κύστη Ιχθύος" ("Μέσα από αυτήν η πνευματοποιημένη και προσαρμοσμένη εμπειρία περνάει στην επόμενη εκδηλωσή της"). Αντίστοιχα στην Ιέρεια διαβάζουμε: "Είναι σημαντικό για την ανώτερη μύηση να θεωρεί κανείς το Φως όχι σαν τέλεια εκδήλωση του Αιώνιου Πνεύματος, αλλά σαν το πέπλο που κρύβει το Πνεύμα. Έτσι λοιπόν, είναι το Φως και το Πνεύμα του Φωτός. Είναι η Αλήθεια πίσω απ' το Πνεύμα του Φωτός". Φυσικά, το όνομα Μάατ σημαίνει "Αλήθεια" στα αρχαία Αιγυπτιακά. Υπάρχει ένας ίδιος παραλληλισμός στις παραδόσεις των καλύτερων σχολών του ινδουιστικού μυστικισμού. Το τελικό εμπόδιο για την πλήρη Φώτιση είναι ακριβώς αυτό το Όραμα της Άμορφης Λάμψης. Η Προσαρμογή, για να εκδηλωθεί, σχίζει το πέπλο που την κρύβει από τα ανθρώπινα μάτια και έτσι φανερώνει την αλήθεια της.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής: Υπάρχει μόνο ένα σημείο στη σχεδίαση της κάρτας, το οποίο παραβαίνει την κατά τ' άλλα τέλεια συμμετρία της. Πράγματι, η αριστερή, όπως κοιτάμε εμείς (δεξιά για την κάρτα) πλευρά του πέπλου, αυτή που βρίσκεται από την πλευρά του "Α", είναι πιο "βαριά" σχεδιασμένη, πράγμα που υποδηλώνεται από τα σκουρότερα πράσινα χρώματα που την κοσμούν. Αυτό υποδηλώνει ότι δίδεται ελαφρώς μεγαλύτερη βαρύτητα στις προθέσεις ή τους σκοπούς, απ' ότι στο αποτέλεσμα, εφόσον κάτι τέτοιο δεν προκαλεί ανισορροπία. Πράγματι, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η κακή αρχική πρόθεση το δηλητηριάζει.

Ο Διδάσκαλος Άλιστερ μας προειδοποιεί ότι η παρούσα κάρτα αποτελεί Πύλη, μέσα στην κάρτα μάλιστα υπάρχει κάποιο κλειδί. Πράγματι, επάνω από το κεφάλι της Προσαρμογής, εμφανίζεται μια κλειδαριά. Αν λοιπόν η κλειδαριά είναι η Προσαρμογή, τότε το κλειδί είναι το αρσενικό της αντίστοιχο, δηλαδή ο Τρελός. Πράγματι, ο αριθμός του Τρελού είναι το μηδέν. Αυτό είναι και το νόημα της Προσαρμογής: "Ισορρόπησε την κάθε σκέψη με την αντίθετή της. Ο Γάμος των αντιθέσεων επιφέρει την Εκμηδένιση της Πλάνης". Η εξισορρόπηση των αντίρροπων δυνάμεων έχει ως τελική συνισταμένη το μηδέν. Άλλωστε, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Καμπάλα, "Το Τίποτε δεν μπορεί να υπάρξει ως Τίποτε, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό σαν ένα Τίποτε που συντίθεται από την εκμηδένιση δύο αντιθέτων". Από το μηδέν εύκολα μπορεί κανείς να συλλάβει το άπειρο. Συνεπώς, δεν ήταν καθόλου τυχαία η ιδέα του Νωέως να μας μιλήσει, κατά τη διάρκεια της μελέτης της παρούσας κάρτας, για τον Τρελό και για την Ιέρεια.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Πριν κλείσουμε την κάρτα της Προσαρμογής, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις σχετικά με έναν απ' τους λόγους, για τους οποίους ο Διδάσκαλος Άλιστερ μετέφερε την κάρτα στην όγδοη θέση. Σύμφωνα και με το Δέντρο της Ζωής το Μηδέν (Πέπλο του Αΐν-Τίποτα), το οποίο είναι και το κλειδί αυτής της κάρτας, όπως προανέφερα, έχει σαν επακόλουθό του το Άπειρο (Πέπλο του Αΐν Σοφ-Χωρίς όρια). Πράγματι, όταν είσαι στο μηδέν, δεν έχεις τίποτε να χάσεις, συνεπώς έχεις απεριόριστες δυνατότητες. Το οκτώ είναι ταυτόχρονα και σύμβολο του απείρου. Όμως, ως Συμπαντική Αρμονία υπονοεί ταυτόχρονα το "νόμο των Οκταβών" του Πυθαγόρα. Μάλιστα, αυτή η σύνδεση με τη θεωρία της Αρμονίας των Ουράνιων Σφαιρών του Πυθαγόρα, υπονοείται από τη σχεδίαση της κάρτας με εναλλασσόμενες πράσινες και μπλε σφαίρες. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει να μας πει γι' αυτό: "Το διάστημα της 8ης (οκτάβας) υπήρξε το θεμέλιο και η βάση όπου δέσποζε η Αντίθεση του 'Αρτιου με το Περιττό, του Ενός με το Δύο και όπου η αντίθεση αυτή οδηγούσε στην τέλεια εναρμόνιση". Για περισσότερες πληροφορίες επ' αυτού του θέματος, παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Οκτώ":

Αρχική Δημοσίευση από Οκτώ:
"Ο νόμος των Οκταβών". Δεν είναι καθόλου παράξενο ότι τα σύμβολα των πλανητών και των ζωδίων χρησιμοποιούνται από τους αλχημιστές για να περιγράψουν τα θεμελιώδη στοιχεία της φύσης, το σίδηρο, το χαλκό, τον άργυρο, το χρυσό, τον υδράργυρο, το θείο, το μόλυβδο, το υδρογόνο και το οξυγόνο, τα άλατα και τα οξέα. "Ο Νόμος των Οκταβών" είναι η βάση στην οποία στηρίχτηκε ο περιοδικός πίνακας των στοιχείων. Κατά τη δεκαετία του 1860 ο Άγγλος χημικός Τζον Νιούλαντς ανακάλυψε ότι αν ταξινομήσεις τα στοιχεία σε ανιούσα σειρά, βάσει του ατομικού τους βάρους, κάθε όγδοο στοιχείο θα είναι κάτι σαν επανάληψη του πρώτο, όπως ακριβώς η όγδοη νότα στη μουσική κλίμακα, η λεγόμενη οκτάβα. Έδωσε μάλιστα στο Νόμο του αυτό το όνομα από την πυθαγόρεια θεωρία, επειδή πίστευε ότι οι ατομικές ιδιότητες των στοιχείων είχαν την ίδια σχέση μεταξύ τους όπως και οι νότες της μουσικής κλίμακας. Αργότερα ο Ρώσος Μεντελέγιεφ είχε την οξυδέρκεια να αφήσει κενές θέσεις στον περιοδικό του πίνακα, προβλέποντας, όχι μόνο ότι κάποια στοιχεία θα ανακαλυφθούν αργότερα, αλλά και τις βασικές τους ιδιότητες, με βάση το Νόμο των Οκταβών.

Ο Πυθαγόρας, όταν μιλούσε για την "Αρμονία των Σφαιρών", πίστευε ότι το σύμπαν αποτελείται από αριθμούς. Όπως ακριβώς οι νότες μιας μουσικής κλίμακας επαναλαμβάνονται οκτάβα μετά την οκτάβα, έτσι και όλα τα πράγματα στη φύση ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Έθεσε τις βάσεις για ένα νέο πεδίο μαθηματικής έρευνας, στο οποίο εμείς νομίζουμε ότι μόλις πρόσφατα σημειώθηκαν σημαντικές πρόοδοι. Ονομάζεται αρμονική ανάλυση και είναι η βάση τομέων όπως η ακουστική φυσική καθώς και σημαντικό κομμάτι της κβαντικής φυσικής. Η βασική ιδέα είναι ότι οποιοδήποτε φαινόμενο περιοδικά επαναλαμβανόμενης φύσης μπορεί να μετρηθεί. Με άλλα λόγια, μιλάμε για κάθε είδους κύμα, είτε είναι ηχητικό, είτε θερμικό, είτε φωτεινό, ακόμη και για τις παλίρροιες στη θάλασσα. Ο Κέπλερ χρησιμοποίησε αυτή τη θεωρία για ν' ανακαλύψει τους νόμους της κίνησης των πλανητών, ο Νεύτωνας για να εξηγήσει το νόμο της παγκόσμιας έλξης και τη μετάπτωση των ισημεριών - δηλαδή την κίνηση των ισημερινών σημείων πάνω στην εκλειπτική, που είναι ο μέγιστος κύκλος που διαγράφει σε ένα έτος η Γη στην πραγματική περιφορά της γύρω από τον Ήλιο. Ο μαθηματικός Λέοναρντ Όιλερ τη χρησιμοποίησε για ν' αποδείξει ότι το φως είναι μια μορφή κύματος, του οποίου το χρώμα εξαρτάται από το μήκος. Αλλά εκείνος που ανακάλυψε τη μέθοδο με την οποία μπορούν να μετρηθούν όλα τα κύματα - ακόμα και στο επίπεδο των ατόμων - ήταν ο Ζαν Μπατίστ Ζοζέφ Φουριέ, ο μεγάλος μαθηματικός και αιγυπτιολόγος του δέκατου όγδοου αιώνα.
Άρα ο Πυθαγόρας είχε δίκιο. Το σύμπαν είναι φτιαγμένο από αριθμούς που επαναλαμβάνονται με μαθηματική ακρίβεια και μπορούν να μετρηθούν. Ό,τι μπορεί να μετρηθεί μπορεί να κατανοηθεί και ό,τι μπορεί να κατανοηθεί μπορεί επίσης να μεταβληθεί. Ο Πυθαγόρας μελετούσε μαζί με το μεγαλύτερο απ' όλους τους αλχημιστές: τον Ερμή τον Τρισμέγιστο, τον οποίον οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ενσάρκωση του Θεού της γνώσης του Θωθ. Ήταν αυτός που διατύπωσε την πρώτη αρχή της αλχημείας: "Όπως είναι επάνω, έτσι είναι και κάτω". Τα κύματα του σύμπαντος λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τα κύματα του μικρότερου σωματιδίου και μάλιστα μπορεί ν' αποδειχτεί ότι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Πολλούς αιώνες αργότερα, ο Φουριέ απέδειξε το πώς ακριβώς αλληλεπιδρούν. Οι θεμελιωτές της κβαντικής θεωρίας Μάξγουελ και Πλανκ, αποκάλυψαν ότι ακόμη και η ενέργεια μπορεί να περιγραφεί βάσει αυτών των ίδιων μορφών κυμάτων. Ο Αϊνστάιν έκανε το τελευταίο βήμα κι απέδειξε ότι αυτό που ο Φουριέ είχε προτείνει σαν εργαλείο ανάλυσης, μπορούσε να επεκταθεί ουσιαστικά στην αρχή ότι η ύλη και η ενέργεια είναι μορφές κυμάτων που μπορούν να μετατραπούν η μία στην άλλη.


Όπως βλέπουμε, η επιλογή αυτή του Διδασκάλου, δεν μπορεί να είναι άσχετη με το Νόμο του Πυθαγόρα. Το ντεκ ονομάζεται Ντεκ του Θωθ, η μορφή δε που κυριαρχεί στις κάρτες είναι αυτή του Ερμή, ή Ερμή του Τρισμέγιστου. Ας μην ξεχνούμε, ότι την εποχή που σχεδιάστηκαν οι κάρτες, οι παραπάνω θεωρίες είχαν ήδη διατυπωθεί και μάλιστα ήταν πολύ φρέσκες...

Ας ανοίξει τώρα η επόμενη κάρτα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Προσωρινότητα και Προσαρμογή

Επειδή «η ζωή είναι ένα ενεργειακό ποτάμι», και (επειδή) «όταν η ενέργεια μπλοκάρεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα», γίνεται «σάρκα», «ύλη», «χους» ή όπως αλλιώς και αν πούμε το «εκδηλωμένο», έρχεται ο χρόνος(Κρόνος) και «τα γιατρεύει»(κατʼ άλλους) ή «τα παντρεύει»(κατά τους πιο «μυστηριακούς»).
Η Προσαρμογή έχει μάνα της την Προσωρινότητα και είναι παραμάνα της Μεταμόρφωσης ή «Αλλαγής»(όπως συνηθίζεται επί το λαϊκότερο). Η μεγάλη υστέρηση που συνεπάγεται η συνήθεια των (αμύητων)ανθρώπων, να ζουν το σήμερα, άλλοτε «όπως στο μέλλον» κι άλλοτε όπως στο παρελθόν», τους πλουτίζει με τη ψευδαίσθηση της μονιμότητας( πραγμάτων, καταστάσεων και εαυτού) τους. Σχεδόν(;) όλοι οι θνητοί, το σήμερα στην πληρότητά του το ζούμε, μόνον λίγες στιγμές πριν την έσχατη εκπνοή μας ή κατά την κορύφωση μίας κάποιας οργασμικής συγκυρίας. Σʼ αυτές τις δύο στιγμές επέρχεται η Προσαρμογή, χωρίς η σκιά του χρόνου, να διαφεντεύει τα τεκταινόμενα. Γιατί εκεί όπου επέρχεται η προσαρμογή, η αιωνιότητα διαβαίνει ανεμπόδιστη. Η ίδια η προσαρμογή ήταν (πριν επέλθει), προϋπόθεση της αιωνιότητας.
Είναι να μακαρίζει κανείς εκείνον που μπορεί να συναισθανθεί την αγωνία του Ψαλμωδού: « Σήμερον, εάν ακούσητε της φωνής αυτού…προτρέπετε αλλήλους καθʼ εκάστην ημέραν, ενόσω ονομάζεται το σήμερον…»[FONT=&quot][1][/FONT]. Γιατί το σήμερον μόνον δίνει την αληθινή (και πραγματική) αξία κάθε αγωνίας: είτε της αθωότητας είτε της ντροπής. Απλά, όμως, μόνον η αθωότητα έπεται της προσαρμογής, ως αλλαγή ή και ως μεταμόρφωση. Εξ ου και το «γίνετε ως τα παιδία ταυτά»…

[FONT=&quot][1][/FONT] Εβραίους γ΄, 7-13 τ.σ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Νομίζω πως έχει κάποια γουστόζικη συνάφεια με τα προηγούμενα και και το παρακάτω:

[...
Το βατραχάκι που δεν ήξερε ότι θα βραζόταν …




Φανταστείτε μια κατσαρόλα γεμάτη κρύο νερό, μέσα στο οποίο κολυμπά ανέμελα, ένα βατραχάκι




Κάτω από την κατσαρόλα, ανάβεται μια μικρή φωτιά και το νερό, αρχίζει να ζεσταίνεται πολύ σιγά.




Το νερό, σιγά σιγά γίνεται χλιαρό και το βατραχάκι, βρίσκοντας το μάλλον ευχάριστο, συνεχίζει να κολυμπά χαρούμενο.




Η θερμοκρασία του νερού, συνεχίζει να ανεβαίνει.




Τώρα το νερό είναι πιο ζεστό, από ότι το βατραχάκι θα θεωρούσε ευχάριστο, αισθάνεται λίγο κουρασμένο, αλλά παρ όλα ταύτα δεν αισθάνεται κανέναν φόβο.




Τώρα το νερό είναι πραγματικά ζεστό και το βατραχάκι αρχίζει να αισθάνεται δυσάρεστα, αλλά είναι εξουθενωμένο. Για αυτόν τον λόγο, υπομένει και δεν αντιδρά.




Η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει, έως ότου, το βατραχάκι καταλήξει να βράσει και ως εκ τούτου, να πεθάνει.




Εάν έριχναν το ίδιο βατραχάκι κατʼ ευθείαν σε νερό θερμοκρασίας 50 βαθμών, με μια εκτίναξη των ποδιών του, θα είχε πηδήξει αμέσως έξω από την κατσαρόλα.




Αυτό, αποδεικνύει, ότι όταν μια αλλαγή γίνει με έναν τρόπο επαρκώς αργό, διαφεύγει της συνειδήσεως και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν προκαλεί καμία αντίδραση, καμιά αντίσταση, καμία επανάσταση.






Εάν παρατηρούσαμε αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία μας εδώ και λίγες δεκαετίες, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε ότι υφιστάμεθα μια αργή αλλά σταδιακή εξαφάνιση των πανανθρώπινων αξιών μας και των ιδανικών μας. Δεν το καταλαβαίνουμε όμως γιατί γίνεται αργά και σιγά για να το συνηθίζουμε.




Ένα μεγάλο μέρος καταστάσεων που πριν από
20, 30 η 40 χρονιά, θα μας έκαναν να φρίξουμε, και να βγούμε στους δρόμους, σιγά σιγά έγιναν κοινότυπες και σήμερα περνάνε απαρατήρητες η αφήνουν τελείως αδιάφορη την πλειονότητα του κόσμου.




Στο όνομα της προόδου, της επιστήμης και του κέρδους, γίνονται διαρκώς αυθαιρεσίες κατά της προσωπικής ελευθερίας έκαστου, της αξιοπρέπειας του, της ακεραιότητας της φύσεως, της ομορφιάς και της χαράς της ζωής, με αργό ρυθμό αλλά ασταμάτητα, με την συνεχή συνενοχή των αδαών θυμάτων, που ίσως και στο μεταξύ να έχουν χάσει την ικανότητα και τη θέληση τους να αμυνθούν.




Τα άσχημα προγνωστικά για το μέλλον μας, αντί να προκαλούν αντιδράσεις και εξεγέρσεις, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να προετοιμάζουν ψυχολογικά τον κόσμο, ώστε να υφίσταται και να αποδέχεται τις εξαθλιωτικές και δραμματικές συνθήκες ζωής που μας επιβάλλουν.




Το συνεχές σφυροκόπημα από τα μέσα ενημερώσεως με την υπερπληροφόρηση, τις κακόγουστες εκπομπές και τα reality shows που ισοπεδώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μεταλλάσουν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου σε παθητικό δέκτη που απλά εκτελεί εντολές χωρίς κρίση και ικανότητα να αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του……………………....]
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Όλες οι κάρτες, καθώς και τα αρχετυπικά σύμβολα τα οποία εμπεριέχουν, διαθέτουν και την αρνητική τους ερμηνεία, αυτό που λένε πολλοί, "να σου βγει η κάρτα ανάποδα", ή όπως λέει ο Ά. Κρόουλυ, "να βγει η κάρτα σε αρνητικό συσχετισμό".

Η πολύ ωραία ιστορία που μας παρέθεσε ο φίλος Νωεύς, απεικονίζει ακριβώς μία από τις πλέον αρνητικές όψεις της Προσαρμογής, πράγμα που εγώ προσωπικά, ίσως μαγεμένος από την ίδια την κάρτα και τον "Έρωτα" που μου προκάλεσε, όπως αναφέρω παραπάνω, δεν μπήκα στη διαδικασία να κάνω. Σε γενικές γραμμές, η κάρτα για μένα ήταν παραπάνω από θετική ως εμπειρία, θα έλεγα πως με δίδαξε πολλά και σημαντικά πράγματα. Δεν θα πρέπει όμως να παραβλέπουμε κι αυτήν την αρνητική όψη της. "Ο Θεός να μη σου δώσει όσα μπορείς ν' αντέξεις", έλεγε μια σοφή γιαγιά κάποτε...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Καθώς διάβαζα για την κάρτα αυτή πρόσεξα τα παρακάτω σημεία στο thread
Όλα τα πράγματα είναι Ομορφιά και Αρμονία
Στην εικόνα βλέπουμε μια νέα, λεπτή, γυναίκα
Πιστεύεις πως υπήρξε ποτέ «Ικανοποιημένη Γυναίκα»?
Η εμπειρία μου από Ικανοποιημένες Γυναίκες μου
Ο Καστανέντα αναφέρει πως το "Σημείο Συναρμογής", δηλαδή κατ' ουσίαν η αντίληψη της πραγματικότητας, μπορεί να μετακινηθεί είτε μέσω σωματικού πόνου, είτε με χρήση παραισθησιογόνων, είτε με το σεξ. Πολλοί λαοί κατά τις μυητικές τους τελετές χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για αυτόν τον σκοπό. Άλλοι τον εκστατικό-οργιαστικό χορό, άλλοι το σεξ

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα σημεία που στην δεύτερη ανάγνωση δεν τα βρήκα. Ακόμη και η ίδια η κάρτα, έτσι και τα παραπάνω σημεία θυμίζουν κάτι από sex και έρωτα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια σύνδεση του έρωτα/sex με την προσαρμογή/δικαιοσύνη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrStrangelove

Περιβόητο μέλος

Ο DrStrangelove αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 5,311 μηνύματα.
Eμένα πάντως δεν μου θυμίζει κάτι από σεξουαλικότητα η Προσαρμογή, αλλά πολλά από τον Τροχό, γιατί το αίτημα και των δυο καρτών (συμβόλων) είναι η ισορροπία. Φαίνεται για μένα όμως ότι ο Τροχός έκανε καλύτερη δουλειά σ'αυτό από την Προσαρμογή. Θα έλεγα ότι όταν μόνο όταν ηρεμεί ο Τροχός βιώνει κανείς την Προσαρμογή...αυτό το λέω βιωματικά. 'Ισως γι'αυτό θεωρούσα σωστό τον Τροχό να ακολουθεί η Προσαρμογή και όχι η Λαγνεία (Δύναμη), αυτή η σειρά ήξερα από την αρχή ότι ισχύει, απλά τώρα βλέπω ότι επιβεβαιώνεται βιωματικά και λογικά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 56 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Εγώ πάλι αυτό που έχω καταλάβει, σε σχέση με όσα αναφέρει ο Δόκτωρ, είναι πως ο λόγος για τον οποίο ο Κρόουλυ άλλαξε τη σειρά των καρτών, είναι επειδή ο Τροχός είναι από τη φύση του γοητευτικός, ικανός να σε παρασύρει στη μέθη του κι ως εκ τούτου επικίνδυνος. Εγώ τον φαντάζομαι ως την πόλη του Λας Βέγκας, που ξεπροβάλει εν τω μέσω της ερήμου της Νεβάδα, για ν' αποδειχτεί γι' άλλη μια φορά ότι τα σύμβολα έχουν την τάση να υλοποιούνται και στη δική μας διάσταση. Έτσι, η αυστηρή, λιτή κι απέριττη Προσαρμογή ήταν απαραίτητη ως εφόδιο πριν την είσοδό μας στην Έρημο και την κάρτα του Ερημίτη, την οποία ακολουθεί ο Τροχός. Θεωρώ δηλαδή, πως εάν δεν είχε προηγηθεί η δοκιμασία της Μάατ στο ταξίδι μας, η φράση: "Ακολούθα την Τύχη σου αδιαφορώντας για το πού σε οδηγεί. Ο άξονας είναι ακίνητος: πέτυχέ το κι εσύ αυτό" η οποία συνοδεύει την κάρτα του Τροχού, δεν θα είχε κανένα νόημα για τον ταξιδευτή, αφού δεν θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι "δεν θα πρέπει να απασχολείται και να παρασύρεται από τις διαρκείς κυκλικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο των φαινομένων, αφού ο πυρήνας όλων των πραγμάτων παραμένει σταθερός και αναλλοίωτος".

Ίσως στην περίπτωση του Δόκτορα λοιπόν, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι συγκυρίες που ακολούθησαν το άνοιγμα του Τροχού, στάθηκαν ικανές να τον κάνουν να εμπεδώσει τα μαθήματα που πήραμε κατά την κάρτα της Προσαρμογής. Είναι κι αυτός ένας τρόπος θέασης του πράγματος.

Όσο για την ερώτηση του φίλου ΕΒ, έχω προσωπικά να πω ότι θεωρώ την κάρτα αυτήν ως ιδιαίτερα ερωτική και σεξουαλική, παρά τον συγκαλημμένο κι επιφανειακά ψυχρό της τρόπο. Ο τρόπος με τον οποίο η Προσαρμογή αγκαλιάζει με τους μηρούς της το σπαθί, εμπεριέχει ένα πολύ συγκεκριμένο υπονοούμενο, όπως και το ύφος της ικανοποιημένης γυναίκας, χωρίς εντούτοις να έχει τίποτε το προκλητικό.

Ένα άλλο δίδαγμα που θα μπορούσε να προκύψει για πρακτικούς σκοπούς απ' όλα αυτά, είναι ότι πράγματί μόνο μια ικανοποιημένη γυναίκα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ισορροπίας, αφού η ανικανοποίητη γυναίκα αποτελεί παράγοντα εντροπίας και αστάθειας στο σύστημα. Ας μην ξεχνάμε την πραγματική δύναμη του θηλυκού, όταν συλλογιζόμαστε αυτήν την παράμετρο...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 16,795 μηνύματα.
Η Προσαρμογή μου θύμισε το σεφίρα Τιφερέτ του καββαλιστικού Δέντρου της Ζωής, που διατηρεί το Σύμπαν της ψυχής σε μία ισορροπία.

Το Δέντρο της Ζωής διακρίνεται από τα 10 σεφιρώθ (ενικός σεφίρα), τα οποία αντιστοιχούν στις 10 όψεις της προσωπικότητας του Θεού που κρύβουμε μέσα μας:


Το Δέντρο χωρίζεται σε 3 στήλες στις οποίες αντιστοιχούν τα σεφιρώθ με διαφορετικές ιδιότητες. Η στήλη της Κρίσης και η στήλη του Ελέους αφορούν τις δύο αντίθετες ενέργειες του σύμπαντος (αρνητική θηλυκή & θετική αρσενική ή αλλιώς συστολή & επέκταση).
Οι δύο αυτές στήλες εξισορροπούνται από τη στήλη της Ευσπλαχνίας, που στηρίζει τον κόσμο μας.

Τα σεφιρώθ της στήλης του Ελέους έχουν της τάση να επεκτείνονται απεριόριστα στο Σύμπαν (Σοφία, Αγάπη, Νίκη) αλλά περιορίζονται από τα αντίστοιχα σεφιρώθ της στήλης της Κρίσης (Κατανόηση, Δικαιοσύνη και Δόξα).
Ο "γάμος" των Χέσεντ (Αγάπη) και Γεβούρα (Κρίση/Δικαιοσύνη) γεννά το Τιφερέτ (Ωραιότητα).
Το Γεσόντ (Θεμέλιο), αφορά την αναπαραγωγική δύναμη του σύμπαντος.

Η πρώτη τριάδα (Κέτερ, Χόκμα, Μπίνα) αντιπροσωπεύει το βασίλειο της διάνοιας, η δεύτερη (Χέσεντ, Γεβούρα, Τιφερέτ), το βασίλειο της ψυχής και η τρίτη (Νέτζα, Χοντ, Γεσόντ) το βασίλειο της φύσης.

Θα έλεγα πως η κάρτα της Προσαρμογής αντιστοιχεί στο σεφίρα Τιφερέτ, που αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση και την ισορροπία. :hmm:

-petros
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Συνημμένα

  • tree.PNG
    tree.PNG
    684.5 KB · Εμφανίσεις: 2,781
Τελευταία επεξεργασία:

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 52 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Οι κάρτες τοποθετούνται κυρίως στις ατραπούς που ενώνουν τα σεφιρώθ. Έτσι, η Προσαρμογή παραδοσιακά (και σύμφωνα με το βιβλίο του Crowley) τοποθετείται στην ατραπό που ενώνει το Γκεβουρα (στο δέντρο του Crowley ονομάζεται Δύναμη) με το Τίφαρετ (Ομορφιά).

Στα σεφιρώθ αποδίδονται οι κάρτες της μικρής αρκάνας ανάλογα με τον αριθμό τους, δηλαδή οι τέσσερις άσσοι στο Κέτερ, τα τέσσερα δυάρια στο Χόχμα, κ.ο.κ.

Αυτό φυσικά ανοίγει νέους δρόμους κατανόησης των πραγμάτων, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι η δική σου απόδοση είναι λάθος.
Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που προτίμησες να αποδόσεις την Προσαρμογή στο Τίφαρετ και όχι στο Γκέβουρα που στην εικόνα σου τιτλοφορείται: Δικαιοσύνη-Κρίση. Κατανοώ την τοποθέτησή σου ως εξής: Το αποτέλεσμα της Προσαρμογής, δεν μπορεί παρά να είναι Ομορφιά. :)

Αυτά, σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη, αφού το δέντρο της ζωής δεν μπορώ να πω ότι το γνωρίζω σε βάθος.

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top