fockos
Επιφανές μέλος
Άνοιξα λοιπόν αυτό το θέμα για να δω τι προτιμά η πλειοψηφία να χρεωκοπήσουμε ή να υποστούμε ως πολίτες τούτης εδώ την χώρα ένα νέο μνημόνιο με όρους πιο δύσκολους από το πρώτο.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
fockos
Επιφανές μέλος
Γιατί δε τυπώνουμε μερικά ευρώ να ξεμπερδεύουμε μ' αυτά τα διλλήματα;
Είναι αρκετά σημαντικό δίλλημα και σε αυτό βρίσκονται αρκετοί βουλευτές του ελληνικού κράτους Αν εφαρμοστεί το μνημόνιο 2 σίγουρα θα πρέπει να περιοριστούμε αρκετά αν έχουμε χρεωκοπία θα έχουμε πιθανότατα αταξία στην χώρα, πρόκειται να γίνει ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα αύριο.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος
οι επιλογες ειναι, Οχι =αλμα στο κενο με ρισκο να μας αφησουν να πεσουμε ή να μας βαλουν ελαφροτερους ορους..
Ναι= αποφυγη της χρεωκοπιας ΤΩΡΑ και μια παραταση της μερικους μηνες και μερικα δις ευρω,, παραπερα,,μια ολιγομηνη ανασα ουσιαστικα τιποτα αλλο
αν δεν τη χρησιμοποιησουμε και αναπτυχθουμε επαναστατικα και βιαια σχεδον,,τοτε παλι εδω θα ειμαστε για νεα κοψιματα χρεωκοπια και τα σχετικα
Η σωτηρια της Ελλαδας δεν ειναι θεμα ενος νομου ή μιας ψηφισης ,,,αλλα μια ολοκληρης πολιτικης αναπτυξης,,για δουλειες και χρημα απο εξω,,που θα μπουν σε ολο το συστημα ... ασφαλιστικα ταμεια συνταξεις,κοινωνκες παροχες κλπ
και ολα αυτα χωρις να υπολογιζουμε την ευρωπαικη πολιτικη..
οτι και να γινει τωρα θα ειναι μονο η αρχη μιας μεγαλης ανηφορας σε ενα βουνο..
αντε καλη μας τυχη..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Great Chaos
Περιβόητο μέλος
Το Ευρώ δημιουργήθηκε εξ αρχής ως νόμισμα περιορισμένης κυκλοφορίας, για λόγους που ειλικρινά δεν κατανοώ επαρκώς. Το θέμα είναι ότι υπήρξαν πάμπολλες εκκλήσεις από διάφορους Ευρωπαίους, οικονομολόγους και αναλυτές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μαζική κρίση της ευρωζώνης, μιας κι αυτός θεωρείται ένας πρόσφορος τρόπος, όπως κάνει για παράδειγμα η FED των ΗΠΑ σε τέτοιες περιπτώσεις. Η άτεγκτη ηγεσία της ΕΚΤ αρνήθηκε πεισματικά να το πράξει. Μάλλον άλλα σχέδια κυριαρχίας έχουν στο μυαλό τους. Κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών.Γιατί δε τυπώνουμε μερικά ευρώ να ξεμπερδεύουμε μ' αυτά τα διλλήματα;
Επί του θέματος. Μεταξύ της εθνικής απαξίωσης και της υποδούλωσης για τουλάχιστον δύο με τρεις γενιές -συνυπολογίζοντας τα μικρά παιδιά που ήδη έχουν γεννηθεί, τα δικά μας παιδιά- και της χρεωκοπίας, προτιμώ τη χρεωκοπία.
Η χρεωκοπία ΔΕΝ είναι καταστροφή. Σύμφωνα με έκθεση οικονομολόγων του ίδιου του ΔΝΤ, από το 2008, η οποία έχει δημοσιευτεί το καλοκαίρι στο στέκι, αποδεικνύει μετά από μελέτη εκατοντάδων περιπτώσεων αθέτησης πληρωμής ότι σε καμμία περίπτωση μια στάση πληρωμών-χρεωκοπία δεν αποτέλεσε καταστροφή για κάποια χώρα, απεναντίας οι συνέπειες ήταν κατά κανόνα ελαφρύτερες από εκείνες που επιφέρουν τα μέτρα λιτότητας, όπως αυτά της Τρόικας. Διαβάστε το άρθρο και σκεφτείτε καλά.
Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον κόσμο, η οποία στην ιστορία της δεν χρειάστηκε να κάνει μονομερή διαγραφή χρέους. Χα, χα, σας λέω ψέματα, υπάρχει μόνο μία: Η Ελλάδα!! Η μόνη χώρα που πτώχευσε πέντε φορές (μαζί με την τωρινή), όμως όχι μόνο πλήρωσε τα χρέη της (το 1958 ανακοινώθηκε επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση ότι τα προπολεμικά χρέη είχαν αποπληρωθεί), αλλά υποχρεώθηκε να τα ξαναπληρώσει αμέσως μετά εις το ακέραιο και με προσαύξηση των τόκων κατά 71% (το 1964 την προδοτική σύμβαση υπέγραψαν οι Γ. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκης). Καιρός είναι να το κάνουμε κι εμείς μια φορά. Η πιο ευνοημένη πάλι χώρα ως χρεώστης ξέρετε ποια είναι; (το παραδέχτηκε μέχρι και ο Μπουμπούκος σε πρόσφατο debate με τον Δ. Καζάκη πριν κόψουν τον τελευταίο από το ραδιόφωνο) Μαντέψτε, μαντέψτε... και... ναι, σωστά μαντέψατε: Η Γερμανία!! Τα συμπεράσματα δικά σας· για όσους δεν με πιστεύουν, δεν έχουν παρά να ψάξουν τα στοιχεία.
Θα πρέπει επίσης να προσμετρηθεί, ότι αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα ονομάζεται από την οικονομική επιστήμη "Χρεωκοπία", όσο κι αν κάποιοι θέλουν να το παρουσιάσουν ως σωτηρία, αφού η χώρα δεν είναι ικανή να πληρώσει ούτε μια δόση τοκοχρεωλυσίων από μόνη της, παρά μόνο με νέα δανεικά και δανεικά και δανεικά, βυθιζόμενη όλο και πιο βαθιά στο χρέος. Όταν μπήκαμε στην περιπέτεια αυτή το χρέος ήταν "μόλις" 300 δις ευρώ. Σήμερα και μετά από δύο χρόνια θυσιών, έχει πάει στα 360 δις και σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίδιας της Τρόικας θ' ανέβει πάνω από τα 450 το έτος που διανύουμε, ενώ αυτοί θα συνεχίζουν να μας σώζουν και να μας σώζουν και να μας σώζουν. Ο λόγος γι' αυτό είναι η τεράστια ύφεση η οποία δημιουργήθηκε από τα μέτρα (το άρθρο που παρέθεσα γράφει για 4.5% κι αυτή ήταν η πρόβλεψη του ΔΝΤ για πέρυσι. Τελικά έφτασε περίπου στο 8%, ποσοστό που έχει παρατηρηθεί ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ στη χώρα μας).
Στην πραγματικότητα λοιπόν το δίλημμα δεν είναι Μνημόνιο ή Χρεωκοπία, αφού η χρεωκοπία της χώρας είναι δεδομένη. Το πραγματικό δίλημμα είναι: Χρεωκοπία και καταστροφή του λαού ή Στάση Πληρωμών και μονομερής διαγραφή χρέους προς τους δανειστές.
Πριν μια βδομάδα βρήκαν έναν νεκρό από το κρύο έξω απ' την πόρτα μου. Κανένας δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης δεν κινδυνεύει να πεινάσει εάν χάσει μερικά δις-αέρα πατέρα. Η στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους, με απαλλαγή από το προδοτικό πολιτικό σύστημα των δοσίλογων και με δικό μας νόμισμα, να ελέγχουμε εμείς την κυκλοφορία και τη ρευστότητά του καθώς και την παραγωγική επένδυση των κεφαλαίων, θα έχει ως αποτέλεσμα -μετά από ένα πρόσκαιρο σοκ λίγων μηνών- την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την οργιώδη ανάπτυξη έξω από τη μαύρη σιδερένια φυλακή της Ευρωκρατίας. Η ψήφιση του νέου μνημονίου θα βάλει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ταφόπλακα σε οποιοδήποτε όραμα αυτόνομης ανάπτυξης, ενώ ο ελληνικός λαός θα γίνει θύμα κατάφωρης εκμετάλλευσης.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής του Mega στις ΗΠΑ κι όχι κανένας αριστεριστής, χαρακτήρισε προχθές το Μνημόνιο 2 ως ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ. Εάν λοιπόν δεν πιστεύετε εμένα, που είμαι γνωστός αριστεριστής, αναρχοφασιστοκουμουνιστής και μαλάκας, διαβάστε την έκθεση των οικονομολόγων του ΔΝΤ, διαβάστε και το άρθρο του Ιγνατίου και πιστέψτε ό,τι θέλετε. Μόνο μην με κάνετε μετά από μερικούς μήνες να μπαίνω και να σας λέω σαν την καλή Νεράιδα του στεκιού: "Σας τα έλεγα εγώ ηλίθιοι, τώρα τι κλαίτε και οδύρεστε;;"
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος
Όποιος δε, δανείζεται για πληρώνει τα δάνειά του...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DreamStealer
Δραστήριο μέλος
αν θελω να ειμαι φτωχος με ευρω η με δραχμες?
Αυτα που ακουγα στη βουλη, με εκαναν να κλαψω... εριξα σφουγγαρισμα σημερα, που ειχα χρονια να το κανω.
Δεν θα εχουμε φαρμακα, τροφιμα, βενζινη, τα ΑΤΜ θα αδειασουν, θα πεσει δακος, (και θα φαει την ελια του Σημιτη)
φυλλοξηρα, πανουκλα, χολερα, ο τυφος θα ανθισει, το καλοκαρι θα κανει κρυο, και τα μυρμηγκια θα γινουν τερατα και θα μας φανε.
Αυτα προλαβα να συγκρατησω....
Ξεχασαν κατι, λεπτομερια αλλα σημαντικη:
Πριν απο ολα αυτα, το πασχα θα ερθει νωρις, και εκατομμυρια κοσμου, θα κανει πρωιμο πασχα στη πλατεια συνταγματος με 300 σουβλες.
Και δεν υπερβαλλω σε οτι λεω, αν δει ο κοσμος οτι το δουλεμα πεφτει ροδακινο, αγριευει, και μαλιστα πολυ ασχημα.
Ουτε φυλακες ουτε δικαστηρια, πρωτα σουβλισμα και μετα δικη να πεις την αποψη σου ελευθερα.
Οποιος αγνοει και κοροιδευει τον κοσμο, ιστορικα παντα το πληρωνει.
Λογω του πρωτόγνωρου του θεματος, δεν γνωριζω που θα φτασει ολο αυτο. ολα τα βλεπω πιθανα ως εκδοχες.
Εκεινο που πιστευω ειναι οτι 200++ αετοπουλα θα το ψηφισουν.
Το θεμα δεν ειναι αυτο, αλλα οτι συντομα αυτη η συζητηση θα ξαναγινει....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Morelo
Πολύ δραστήριο μέλος
Αλλά αυτοί θέλουν πάλι να μας σώσουν! Και ο λόγος;;; Κάνουν τον εθνικό τους καθήκον τα παληκάρια,για να σώσουν για 57η φορά την πατρίδα. Όλοι οι απανταχού πράσινοι οι οποία εξ αρχής έδιναν έμφαση στον πατριωτισμό τους προκειμένουν να ψηφίζουν κατα συρροή τα μνημόνια και τους νεοφιλομνημονιακούς δήθεν τόσο καιρό αντιμνημονιακούς γαλάζιους που θα ψηφίσουν ναι γιατι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Απιστευτη τρομολαγνεία απο τους πάντες πραγματικά,όσοι υποστηρίζουν το μνημόνιο δηλαδή τι πιστεύουν;Αφού είναι σίγουρο,δεδομένο το λέι και μέσα στο κείμενο ότι πάλι μετά απο τρείς μήνες θα χρειαστούν νέα μέτρα!
Βάζουν ανεπίτευκτους στόχους και μέτρα που δεν αποδίδουν προκειμένου να έρχοντε καμαρωτοί μετά απο 3 μήνες και να μας λένε ξέρετε δεν πιάσατε τους στοχους πάρτε νέα μέτρα,νέα μετρα νέα μέτρα μέχρι να φτάσει ο βασικός στα 300 καθαρά...
Θα φτάσουμε σε σημείο να μην έχουμε να πληρώσουμε ούτε τα βασικά,οι μισθοί θα επαρκούν ίσα να πληρώνει ο κόσμος τους φόρους και τα χαράτσια του Βενιζέλου.
Τη σκυτάλη Παπακωνσταντίνου,Βενιζέλου ανέλαβε τώρα ο Παπαδήμος θέτωντας νέο στόχο ότι η ανάπτυξη τώρα λέι θα επέλθει το δεύτερο εξάμηνο του 2013! Πριν το είπε στο διάγγελμα.Αυτές οι ημερομηνίες πόσες στο διαολο φορές έχουν αλλάξει;Απο το 2010 που λέγανε μετο 1ο μνημόνιο θα βγαίναμε στιε αγορές το '11,μετά το πήγανε στο 2012,μετά πριν 3-4 μήνες μόλις ο Βενιζέλος μίλαγε για πλεονάσματα το 1ο εξάμηνο του 2012.
Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι,καταστρέφουν κάθε ζωντανο παραγωγικό ιστό της χώρας και πρέπει να κάνουμε όλοι κάτι.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Great Chaos
Περιβόητο μέλος
Εξαιρετικό ποστ, γέλασα με την καρδιά μου φίλε Ονειροκλέφτα. Με τη σάτιρα, όπως και με μαθηματικά δημοτικού (λατρευτή μου Ίσι ), μπορεί κανείς να τα πει καλύτερα από τις βαρετές οικονομικές αναλύσεις. Όλες όμως οι εκδοχές, δείχνουν το ίδιο. Άκουσα μόλις τώρα τον Μπενίτο στη βουλή, να χρησιμοποιεί την εξής "ύβρι" προς τον Λαφαζάνη: "Είστε εκπρόσωποι της δραχμής (με τόνο αηδίας, ο πάντοτε θεατρικός Μπένυ), της εξαθλίωσης, της καταστροφής, την υποταγής...", μόνο προδότη που δεν τον αποκάλεσε, του ζήτησε μάλιστα τα σχέδια που έχει να τα βγάλει στην επιφάνεια, "εν γνώσει των συνεπειών του νόμου" (θα μπορούσε κανείς να το δει ως μια απέλπιδα προσπάθεια του Μπενίτο να στρέψει μερίδα του αγανακτισμένου κόσμου του κόμματός του προς τον Τσίπρα, μπας και το σύστημα καταφέρει και σώσει τα προσχήματα. Δυστυχώς γι' αυτόν, το κίνημα που μαζεύεται εκεί έξω, έχει πρωτοφανή χαρακτηριστικά, που πολύ σύντομα -αν όχι ήδη- θα είναι αδύνατον να προβλεφθούν και να χαλιναγωγηθούν. ).ποιο ειναι το διλλημα?
αν θελω να ειμαι φτωχος με ευρω η με δραχμες?
Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος εκεί μέσα να του πει...: "Μα κύριε Βαζελίνε μου, όλα αυτά που λέτε, τα ζήσαμε με το ευρώ. Με τη δραχμή τα ζήσαμε μονάχα σε συνθήκες πολέμου".
Εγώ θυμάμαι τη δεκαετία του '70 με τη δραχμή. Όταν το χρέος της χώρας ήταν πολύ χαμηλό. Δεν είχαμε περιττές πολυτέλειες, ούτε τα λιλιά της τεχνολογίας και τα φρου φρου κι αρώματα των δεκαετιών της υπερχρέωσης, όμως είχαμε υπερεπάρκεια αγαθών και η αγοραστική δύναμη της δραχμής τότε ήταν μεγαλύτερη από του Ευρώ!! Άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα κι άστεγοι γενικότερα ήταν ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ φαινόμενο. Η μάνα μου έλεγε, ότι στα τέλη της δεκαετίας του '60 με αρχές '70, κάθε βδομάδα για να ταΐσει πλουσιοπάροχα μια τριμελή οικογένεια, ξόδευε 35 δραχμές. Εγώ σήμερα ξοδεύω 100 ευρώ τη βδομάδα κι αυτό που εννοούσε η μάνα μου όταν έλεγε "πλουσιοπάροχα", εγώ ούτε στον ύπνο μου. Και δούλευε μόνο ο πατέρας στις περισσότερες περιπτώσεις που ήξερα τότε... Το ενοίκιο ήταν 200 δραχμές και το ρεύμα 20 (και πολλά λέω).
Κι όμως, η μισή δεκαετία έφυγε με τη Δικτατορία. Ακόμη σαν σήμερα θυμάμαι την περιβόητη επιστράτευση και το Κυπριακό που ξέσπασε στο κεφάλι μας. Η άλλη μισή δεκαετία πήγε με την διεθνή οικονομική κρίση την λεγόμενη πετρελαϊκή. Οι Άγγλοι πείνασαν, οι Γερμανοί, δεν ξέρω ποιοι άλλοι, οι Έλληνες όχι!! Μα τότε ήμασταν έξω από το διεθνές κεφαλαιοκρατικό σύστημα. Μια μάλλον επαρχιακή χώρα της Ευρώπης, με οικονομία η οποία στηριζόταν κυρίως στην δική της παραγωγή, με δικό της νόμισμα που κατά βάση στηριζόταν περισσότερο στην παραγωγική της βάση και λιγότερο στο δανεισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γάλλοι δάνεισαν την κυβέρνηση Καραμανλή, θέτοντας όρους για συστηματική προώθηση των εισαγωγών Γαλλικών προϊόντων. Έτσι μας προέκυψαν τα Λακόστ για παράδειγμα. Αργότερα οι Γιαπωνέζοι δάνεισαν την κυβέρνηση Α. Παπανδρέου, θέτοντας ως όρο την αγορά των Πόκεμον και την προβολή τους στην κρατική τηλεόραση. Ευνόητοι οι λόγοι...
Από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΕΟΚ (ΕΕ), αρχές της δεκαετίας του '80 ουσιαστικά, η δραχμή όλο κι έχανε την αξία της, όλο και προέβαιναν σε διολίσθηση ή υποτίμηση· μετά λοιπόν από το "μήνα του μέλιτος" του πρώτου μισού της δεκαετίας, από εκεί και πέρα το νόμισμα γινόταν συνεχώς και πιο αδύναμο. Δεν μας έφτασαν τα πεντοχίλιαρα, ξαφνικά τυπώσαμε (στα τέλη της δεκαετίας ή αρχές της επόμενης, αν δεν με απατά η μνήμη μου), τυπώσαμε και δεκαχίλιαρα. Δεν μας έφτανε το κατοστάρικο, τυπώσαμε (αργότερα τη δεκαετία του '90). Την ίδια εποχή, η ΕΕ έριχνε λεφτά στους αγρότες για να θάβουν τα προϊόντα τους. Τους τεμπέληδες αγρότες των επιδοτήσεων και των καφενείων, που χρειάζονται πέντε Αλβανούς εργάτες για να κάνουν τη δουλειά που ο παππούς τους έκανε από μόνος του, έτσι τους κατασκεύασαν, εκείνη την εποχή, μαζί με το κομματικό φαγοπότι που έπεσε στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι απαξιώθηκαν. Τα θυμάμαι από μνήμης, δείτε όμως κι εδώ.Έδιναν λεφτά για να ξηλώσουμε αμπέλια και στη θέση τους να βάλουν άχρηστα καβάκια, ξυλεία δεύτερης διαλογής. Η πρωτογενής παραγωγή ως ποσοστό του ΑΕΠ, έπεσε δραματικά μετά το '83, με την εισροή των ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα). Δείτε στο άρθρο που παρέθεσα, πώς ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά από το Παπανδρεϊκό κατεστημένο (κι όλους τους μετέπειτα). Ο συστηματικός εκμαυλισμός, κομματικός και οικονομικός, των αγροτών, έφτασε τη χώρα σε σημείο να εισάγει σήμερα ελαιόλαδο από τη Γερμανία.
Σιγά σιγά, οι ελληνικές βιομηχανίες έκλειναν η μία πίσω απ' την άλλη. Το κράτος έκανε ό,τι μπορούσε για να τους προβάλει προσκόμματα. Ο εφοριακός ήταν μπαμπούλας. Όλοι ζητούσαν μίζες κι εκβίαζαν δικαίους και αδίκους. Αντίθετα, δίνονταν λεφτά (από τα δανεικά φυσικά) για βιομηχανίες φαντάσματα, δηλαδή από ημέτερους που έχωναν μίζες, έπαιρναν παχυλές επιχορηγήσεις, χωρίς ουσιαστικά να βάλουν τη δική τους συμμετοχή (έχω προσωπικές εμπειρίες επ' αυτών, όποιος θέλει έχω πολλές ιστορίες της πιάτσας να του διηγηθώ) και στο τέλος έπαιρναν τα λεφτά κι έφευγαν, χωρίς να λειτουργήσουν ποτέ. Η Θράκη είχε γεμίσει με σκελετούς κτιρίων που σάπιζαν άχρηστα. Η χώρα σταματούσε ολοένα να παράγει.
Ενώ λοιπόν γινόταν αυτό, η Δραχμή είχε πλέον (στα χέρια της ΕΕ επί δύο δεκαετίες) τόσο πολύ απαξιωθεί, που όλοι είδαν το Ευρώ σαν σωτηρία. Αυτό όμως που θ' ακολουθήσει την υπογραφή της επαίσχυντης αποικιοκρατικής συμφωνίας, εντός Ευρώ, θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη δεκαετία του '40 και του '50, με τον πόλεμο, την κατοχή και τον εμφύλιο. Βάλτε τα κουκιά κάτω και μετρήστε. Ακόμα και η Χούντα μας άφησε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Τουλάχιστον δεν άφησε κανέναν πεινασμένο και η χώρα ήταν αυτάρκης, αν και σχετικά φτωχή.
Εγώ έτσι την έζησα τη Δραχμή κι έτσι σας τα διηγούμαι. Είμαι πολλά χρόνια στην παραγωγή κι έχω αλλάξει πολλά επαγγέλματα, διαφορετικά μεταξύ τους. Η κινδυνολογία τους έχει μόνο μία εξήγηση: Πρόκειται για ωμό εκβιασμό!! Αυτό που έχω μάθει εγώ απ' τη ζωή μου και η κοινή εμπειρία συμφωνεί μ' αυτό, είναι ότι όταν υποκύψεις σ' έναν εκβιασμό, ο εκβιαστής δεν θα σταματήσει ποτέ να σ' εκβιάζει, μέχρι να πάρεις την καραμπίνα και να τον στείλεις από εκεί που ήρθε. Συνεπώς, άλλος ένας λόγος για τον οποίο θα έλεγα όχι, θα ήταν το ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ!!!
Έτσι λοιπόν, το δίλημμα αυτή τη στιγμή είναι πράγματι το "Θέλω να είμαι φτωχός με τη δραχμή ή με το Ευρώ;". Το ερώτημα που θα πρέπει ν' απαντήσει κάποιος σοβαρά μέσα του, πριν αποφασίσει, θα πρέπει να είναι "Για πόσον καιρό θα διαρκέσει η φτώχεια μου και ποιος θα την χειρίζεται, εγώ ή η Μέρκελ;". Εξετάστε τις δύο εκδοχές του ψευδοδιλήμματος υπό το φως αυτού του ερωτήματος και κρίνετε, είμαστε όλοι νομίζω μεγάλα παιδιά και μορφωμένα...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder
Όμως ένα πράγμα με φοβίζει. Αν οι αγορές δεν δουν με καλό μάτι το όχι απέναντι στην νέα δανειακή σύμβαση και την προθυμία μας για έξοδο από το ευρώ, μήπως θα είναι απρόθυμοι να δανείσουν όποτε το διάστημα που απαιτείτε για τον (κυρίως ψυχολογικό) ορθοτροπισμό θα έχει ιδιαίτερα πρακτικές και ψυχοφθόρες δυσκολίες. Πάντως αυτό δεν είναι λόγος να δεχτούμε τα ανούσια αυτά μέτρα λιτότητας.
Όπως και να έχει, για εμένα πια δεν είναι το θέμα η χρεοκοπία της Ελλάδας. Ακόμη και αν η τροϊκα αλλάξει στάση και αρχίζει να μοιράζει δυο και τρία χιλιάρικα μισθό στους δημόσιους και μη υπάλληλους, αν δεν πάψει η Ευρωπαϊκή ένωση να είναι το πρόσχημα κάποιων δυνάμεων για χαριτωμένα επεκτατικά σχέδια και βλέψεις. Η ευρωπαϊκή ένωση, είναι ένωση και όχι όμιλος επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει η έννοια της μητρικής-κεντρικής εξουσίας, δεν πρέπει να υπάρχει.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DreamStealer
Δραστήριο μέλος
Δεν εχω δει ποτε κατι τετοιο, στην ελληνικη βουλη. Η τελως παντων τοσο εντονο.
Οσο για την αγοραστικη δυναμη,
ο πατερας μου καταφερε με μισθο υπαλληλου (στην υπο ανοικοδομηση ελλαδα)
να φτιαξει στην οικογένεια τρια σπιτια (το 2 κτισμενα απο την βαση) και ζουσαμε 4 ατομα χωρις να μας λειπει κατι.
Εγω παλι υπαλληλος ζω τον εαυτο μου, θα πρεπει να ζοριστω πολυ περισσοτερο για οικογενεια.
Τωρα για να χτισω και τρια σπιτια... ενταξει καμια τυχη.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
parafernalia
Περιβόητο μέλος
Άκουσα μόλις τώρα τον Μπενίτο στη βουλή, να χρησιμοποιεί την εξής "ύβρι" προς τον Λαφαζάνη:
Επιχείρημα του Μπενίτο: Το νομοσχέδιο είναι κατεπείγων γιατί είναι υπαρξιακό! (πάλι αδιάβαστοι θα πάνε)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DreamStealer
Δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
parafernalia
Περιβόητο μέλος
εννοει οτι αν δεν ψηφιστει δεν θα υπαρχει....
...να όμως που τελικά θα ψηφιστεί και το καλοκαιράκι θα χρεωκοπήσουμε επισήμως. θα έχουμε στην πλάτη μια δανειούμπα 140δις κι αν αρνηθούμε το χρέος θα μας στείλουν στα αγγλικά δικαστήρια. ωραία ε;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Great Chaos
Περιβόητο μέλος
Τζώννυ μου, δεν πρόκειται καρδιά μου να ξαναδανειστούμε απ' τις αγορές. Αυτά που μας λείπουν (πετρέλαιο κατ' αρχήν μια και μας έχουν κάνει την πιο εξαρτημένη ενεργειακά χώρα της Ευρώπης), θα τα βρούμε από διακρατικές συμφωνίες. Η Ρωσία και η Κίνα κάνουν κρα να πατήσουν το ποδαράκι τους στην περιοχή. Όταν κάνουμε την οικονομία μας όπως της πρέπει, με παραγωγή και καινοτομία την οποία έχουμε, όταν φτιάξουμε μόνοι μας το σχέδιο Ήλιος των Γερμανών, όμως για δική μας ωφέλεια, τότε οι αγορές ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝ να δανειστούμε κι εμείς εάν θέλουμε να κάνουμε και μια επένδυση παραπάνω, καλώς εάν όχι... φιλάκια. Οι αγορές είναι θρασύδειλα πλάσματα και με πολύ βραχεία μνήμη, μη φοβάσαι...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Neraida
Επιφανές μέλος
Εγώ θυμάμαι τη δεκαετία του '70 με τη δραχμή. Όταν το χρέος της χώρας ήταν πολύ χαμηλό. Δεν είχαμε περιττές πολυτέλειες, ούτε τα λιλιά της τεχνολογίας και τα φρου φρου κι αρώματα των δεκαετιών της υπερχρέωσης, όμως είχαμε υπερεπάρκεια αγαθών και η αγοραστική δύναμη της δραχμής τότε ήταν μεγαλύτερη από του Ευρώ!! Άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα κι άστεγοι γενικότερα ήταν ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ φαινόμενο. Η μάνα μου έλεγε, ότι στα τέλη της δεκαετίας του '60 με αρχές '70, κάθε βδομάδα για να ταΐσει πλουσιοπάροχα μια τριμελή οικογένεια, ξόδευε 35 δραχμές. Εγώ σήμερα ξοδεύω 100 ευρώ τη βδομάδα κι αυτό που εννοούσε η μάνα μου όταν έλεγε "πλουσιοπάροχα", εγώ ούτε στον ύπνο μου... Το ενοίκιο ήταν 200 δραχμές και το ρεύμα 20 (και πολλά λέω).
Μαλλον η μητερα σου δε στα ειχε πει καλα ή δεν τα θυμασαι εσυ καλα.
Γιατι δε μας λες που κυμαινονταν οι μισθοι εκεινα τα χρονια στα οποια αναφερεσαι?
Μηπως ενας του δημοσιου επαιρνε 1000δρχ, ενας του ιδιωτικου γυρω στις 600δρχ και οι μεροκαματιαριδες δεν ηξεραν, εαν θα ειχαν να φανε αυτοι και οι οικογενειες τους?!
Σε επαρχιακη πολη η γκαρσονιερα κοστιζε 150-200 δραχμες, ποσο μαλλον δηλαδη ενα τριαρι.
Και για να μην πολυλογω, ενας με 1000δρχ το '65 υποτιθεται οτι ηταν απο τους καλοπληρωμενους και δυστυχως ισα που του εφταναν να συντηρει τον εαυτο του χωρις περιττα εξοδα και πολυτελειες.
Αυτη την Ελλαδα θελετε?!
Συγχαρητηρια!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
parafernalia
Περιβόητο μέλος
Και για να μην πολυλογω, ενας με 1000δρχ το '65 υποτιθεται οτι ηταν απο τους καλοπληρωμενους και δυστυχως ισα που του εφταναν να συντηρει τον εαυτο του χωρις περιττα εξοδα και πολυτελειες.
Αυτη την Ελλαδα θελετε?!
Συγχαρητηρια!
Όχι, θέλω την Ελλάδα του 92'. Που ένας χαμηλός μισθός ήταν 150.000δρχ και το νοίκι 50. Τώρα που ο μισθός είναι 600 και το νοίκι 500 είναι καλύτερα; Θυμήσου λίγο πόσο είχε εκτιναχθεί ο πληθωρισμός από την πρώτη κιόλας μέρα που κυκλοφόρησε το ευρώ....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DreamStealer
Δραστήριο μέλος
...να όμως που τελικά θα ψηφιστεί και το καλοκαιράκι θα χρεωκοπήσουμε επισήμως. θα έχουμε στην πλάτη μια δανειούμπα 140δις κι αν αρνηθούμε το χρέος θα μας στείλουν στα αγγλικά δικαστήρια. ωραία ε;
υποψιαζομαι οτι δεν θα γινει ετσι...
Δηλαδη το μελλον ειναι οσο χειριστο θες, πιθανον να μην εχεις να φας, αυτο δεν ειναι ομως χρεωκοπια κρατους
απλα εσυ εισαι φτωχος
Τουτεστιν λυσε το προβλημα σου μονος σου....
Αν με ρωτησεις ειμαι πιο πολυ υπερ της χρεωκοπιας.
Τραβαω αυριο οτι ρευστο εχω (οοοοοοοολο) και παω και ψωνιζω για 2 μηνες.
Στο μεσοδιαστημα εχει ενα χαος στην αθηνα, ε οκ σε δυο μηνες οτι ειναι να καθαρισει θα γινει....
Απο συναισθηματικης αποψης μου αρεσει.
Τωρα πιο πρακτικα δεν το εχω σκεφτει.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ψαραδέλλη
Διάσημο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.