Guest 586541
Επισκέπτης
αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
24-08-22
01:44
Τα μαθηματικά και η φιλοσοφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, το ένα τροφοδοτεί το άλλο εδώ και αιώνες.
Η ψυχή κατά τον Αριστοτέλη δεν υπάρχει χωριστά από το σώμα ούτε και κανένα από τα μέρη της, αν από τη φύση της αποτελείται από μέρη, σε αντίθεση με τον Πλάτωνα που ήθελε την ψυχή να είναι όχι μόνο χωριστή από το σώμα, αλλά και αθάνατη.
Απ' τη στιγμή λοιπόν που ο κόσμος μας μπορεί να λογιστεί ως συρρίκνωση ενός πολυδιάστατου κόσμου (συχνά τον ταυτίζουμε με το κβαντικό σύμπαν) οτιδήποτε "δημιουργήθηκε" από αυτό (από Θεό ή τυχαία, δεν εξετάζεται σε αυτή την υπόθεση) αντανακλά την υπόσταση του ν-οστού κόσμου.
Όλα αυτά, μαζί, σώμα, ψυχή, χωροχρόνος, συνθέτουν την Ύλη, όπου μέρος της ουσίας της μπορεί να βρίσκεται σε στοιχεία που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει και όχι σε μεταφυσικά άλματα.
Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι το Νευτώνιο το οποίο ο Πουανκαρέ και η παρέα του εκείνη την εποχή πιστεύανε ότι υπάρχει.
Μεγάλη συζήτηση, εκτός θέματος.
1) Η στενή σχέση (μεγάλου μέρους) της φιλοσοφίας και των μαθηματικών είναι γνωστή. Ως προς τους λογικούς νόμους και την αποδεικτική λογική που ακολουθείται, ενώ έχουμε και κλάδους όπως η αναλυτική η οποία είναι βαθιά επηρεασμένη από την μαθηματική λογική. Αυτό ωστόσο δεν μας εξουσιοδοτεί στο να μπλέκουμε μαθηματικές αλήθειες στην προσπάθεια επιχειρηματολόγησης υπέρ συγκεκριμένων οντολογικών, μεταφυσικών και υπερφυσικών αντιλήψεων. Η φιλοσοφία δεν μπορεί πλέον να διεκδικεί χαρακτήρα αποδεικτικό, παρά μόνο διασαφηστικό και διατύπωσης υποθέσεων -ικο αποστερημένων της απαιτούμενης αποδεικτικότητας. Γνωρίζω το τι λέει ο Αριστοτέλης και τις λογικές αυθαιρεσίες στις οποίες υποπέπτει, δεν μπορούν σε ουδεμία περίπτωση να ληφθούν ως αποδεδειγμένες αλήθειες τα όσα λέει, διότι δεν εφάρμοσε την επιστημονική μέθοδο.
2) Η ψυχή συνιστά μέρος του υλικού κόσμου αυτού; Το θεώρημα στο οποίο αναφέρθηκες δεν αναφέρεται στον ευκλείδιο χώρο; Οι έννοιες που αναφέρεις πώς συνδέονται με αυτόν; Η ομοιομορφία του χώρου με σφαίρες n διάστασης στην οποία αναφέρεσαι, πώς άραγε μπορεί να συνδεθεί με το σύνολο του φυσικού κόσμου; Μας λέει κάτι για το σχήμα του σύμπαντος το θεώρημα Πουανκαρέ; Δεν ξέρω, αλλά μου ακούγεται υπεραπλουστευμένη μία τέτοια προσέγγιση. Είσαι σίγουρος πως δεν αγνοείς κάτι;
Πώς δηλαδή οι μη-παρατηρίσημες έννοιες που ανέφερες συνιστούν μέρος της ύλης και άρα προκύπτει η ομοιότητα του χώρου με αυτές, καθώς αυτές αποτελούν "πολλαπλότητα διάστασης n=3 ή περισσότερο"; Ανήκουν αυτές οι έννοιες σε ό,τι εξετάζει η τοπολογία; Αν δεν ανήκουν και άρα δεν μελετώνται πώς βγάζεις συμπέρασμα; Πώς τεκμαίρεται η ύπαρξή τους στον φυσικό κόσμο; Γιατί ακόμα και αν θεωρούσαμε ότι ο Πουανκαρέ ισχύει καθολικά για τον υλικό κόσμο, δεν μπορεί καθόλου εύκολα να υποτεθεί πως εφαρμόζεται για τις υπερφυσικές θρησκευτικές παραδοχές, που υποτίθεται πως είναι και συχνά εξωκοσμικές. Πώς θα αναπαρίστονταν αυτές οι έννοιες γεωμετρικά; Υπάρχει απόδειξη ή έστω ισχυρή ένδειξη ότι μπορούν να αναπαρασταθούν γεωμετρικά;
Λέει το θεωρήμα κάτι για τα "πάντα"; Το θεώρημα δεν προέκυψε από τα μαθηματικά; Πώς μπορείς να το γενικεύεις για τον "κόσμο" (έννοια ανεπαρκώς ορισμένη και εν προκειμένω).
Αποδείξεις έχεις;
Δεν γνωρίζω τοπολογία, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ ουσιαστικά με αυτήν, οπότε υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες να μην έχω καταλάβει πράγματα σωστά. Προσπαθώ να διατυπώσω ωστόσο κάποιες ενστάσεις σε αυτά που διαβάζω, με βάση τα όσα καταλαβαίνω. Ας με διορθώσουν όσοι ξέρουν. Και τους ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για αυτό.
Φιλικά
asdfqwerty
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο asdfqwerty αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,347 μηνύματα.
24-08-22
01:46
δεν ξερει κατι αλλο οποτε ας τον#Ζουστ_σταματα_να_βγαινεις_εκτος_θεματος_για_να_προπαγανδισεις_κατα_της_Ρωσίας_challenge
Jim175
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο Jim175 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 20 ετών. Έχει γράψει 852 μηνύματα.
24-08-22
11:38
Εντάξει έτσι είναι σ'αυτες τις χώρες, έχουν ανάμεικτο πολιτισμό επηρεασμένο από όλες τις εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Ελλήνων, και στο Καναδά και στην Αμερική και στη λατινική ΑμερικήΗ Αμερική τι πολιτισμό έχει ακριβώς; Ο αληθινός πολιτισμός της γενοκτονήθηκε από Ευρωπαίους αποίκους.
juste un instant
Επιφανές μέλος
Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Αφρική. Έχει γράψει 32,179 μηνύματα.
24-08-22
12:39
Give μπαλαλάικα και μπαλέτο στο λαό. Αλλιώς δε θα αντέξει ούτε μια μέρα...
asdfqwerty
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο asdfqwerty αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,347 μηνύματα.
24-08-22
13:32
Give μπαλαλάικα και μπαλέτο στο λαό. Αλλιώς δε θα αντέξει ούτε μια μέρα...
vassilis498
Διακεκριμένο μέλος
Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
24-08-22
14:09
Ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια είναι πάνω απ' όλα οντολογικός. Γι' αυτό πρώτος στόχος της Ουκρανική τρομοκρατίας ήταν ο φιλόσοφος Ντούγκιν με θύμα την αδικοχαμένη κόρη του.
δρακοι, δρακοι παντού
Samael
Τιμώμενο Μέλος
Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,279 μηνύματα.
24-08-22
14:32
Πιστεύω οτι τα όρια της μαθηματικής επιστήμης φτάνουν μέχρι το σημείο που αναφέρεται το θεώρημα. Απο εκεί και πέρα η εφαρμογή και η ερμηνεία του είναι θέμα εμπειρίας του φυσικού ερευνητή και προσωπικής άποψης του καθένα αντίστοιχα.
Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για ψυχή και δημιουργούς(στο πλαίσιο των μαθηματικών) και να εξάγει συμπεράσματα περί αυτών. Άντε την αναφορά σε δημιουργό την δεχόμαστε ως μια πιο φιλοσοφική προσέγγιση κατά τον λόγο, αλλά όχι σαν ουσιώδες συστατικό για το συμπέρασμα που πάει να εξαχθεί.Στην αναφορά στην ψυχή όμως...εδώ έχουμε θέμα.
Οι αρχαίοι φιλόσοφοι έλεγαν πολλά, αλλά όπως είχα γράψει και πρόσφατα αλλού, σε πολλά έλεγαν μπούρδες. Για την εποχή τους ναι ήταν σοφοί, αλλά έχουμε εξελιχθεί και γνωρίζουμε πλέον οτι υπήρχαν πολλά που δεν γνώριζαν. Για να μιλήσει λοιπόν κανείς για ψυχή σε ένα μαθηματικό πλαίσιο, θα πρέπει να την ορίσει ή να αποφανθεί για το τι είδους μαθηματικό αντικείμενο είναι.
Προσωπικά δεν πιστεύω οτι μια εντελώς αυθαίρετη και φιλοσοφική έννοια όπως η ψυχή μπορεί να είναι compatible με τα μαθηματικά. Το πιο κοντινό σε ψυχή που θα μπορούσα να δεχτώ είναι η έννοια του συστήματος και συγκεκριμένα του συστήματος που ονομάζεται εγκέφαλος και περιέχει όλα εκείνα τα απαραίτητα που διαμορφώνουν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Και ένα σύστημα έχει ορισμό :
"Σύστημα είναι μία σύνθετη πληροφοριακή δομή, με αυτό το πληροφοριακό περιεχόμενο δυνητικά να εκφράζεται υλικά και χωρικά, αποτελούμενη από πολλαπλά δομικά μέρη τα οποία είναι αυτόνομα, με ατομική ταυτότητα και συμπεριφορές, αλλά αλληλεπιδρούν στενά μεταξύ τους."
Έχουμε καλή κατανόηση της ύλης και του χώρου απο φυσική και μαθηματική σκοπιά, ενώ η έννοια της πληροφορίας ορίζεται επίσης αυστηρά μέσω της θεωρίας της πληροφορίας. Φυσικά δεν έχουμε ακόμα καλή κατανόηση του όλου καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ περίπλοκος. Ωστόσο υπάρχουν οι βάσεις για να μιλήσει κανείς μαθηματικά και να εκφράσει συμπεράσματα που απορρέεουν απο την υλική και χωρική δομή των νευρώνων μέσα στον εγκέφαλο.
Τώρα η εικασία του Πουανκαρέ όπως το έθεσε ο φίλος απο οτι κατάλαβα έχει εφαρμογές στην κατανοήση του σύμπαντος κατά την μεγάλη έκρηξη καθώς εκείνες τις πρώτες στιγμές ξεκίνησε όντας συρρικνωμένο σχεδόν σε ένα σημείο, οπότε και τα κβαντικά φαινόμενα ήταν πολύ σημαντικά και έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να διαμορφωθεί ο κόσμος όπως τον βλέπουμε ήδη.
Ενδεχομένως το θεώρημα του Πουανκαρέ έχει να πει πολλά για την κοσμολογική μελέτη, αλλά αμφιβάλλω οτι είναι σε θέση να καταστήσει άνεργους τους φιλόσοφους. Η επιστήμη απαντάει στα πως, και στα γιατί των πως. Αλλά δεν απαντάει στα γιατί της φιλοσοφίας σε επίπεδο γιατί ζούμε ; ή υπάρχει Θεός ; κτλπ.
Η ουσία πάντως είναι οτι η Ρωσία και η συμβολή της στον πολιτισμό είναι τεράστιας σημασίας. Εαν ξαφνικά η Ρωσία και ότι είχε κάνει εξαφανιζόταν απο τον κόσμο, τότε απλούστατα θα κατέρρεε ακαριαία όλος ο σύγχρονος πολιτισμός μας υπό την έννοια οτι τα πράγματα πιθανότατα δεν θα είχαν καμία απολύτως σχέση με όσα ξέρουμε σήμερα. Στο ischool είχαμε μιλήσει για θεωρία χάους οπότε καταλαβαίνει κανείς οτι αυτό που λεω ισχύει με μαθηματική ακρίβεια και δεν είναι απλά κάποια γνώμη για να στηρίξω την Ρωσία. Σε μια πορεία τόσων χιλιάδων ετών, η παραμικρή λεπτομέρεια να άλλαζε, η παραμικρή όμως, θα άλλαζαν όλα στο μέλλον.
parafernalia
Περιβόητο μέλος
Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5,317 μηνύματα.
24-08-22
16:44
δρακοι, δρακοι παντού
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 54 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...