Πώς τηγανίζουμε πατάτες

WhiteDrum

Διάσημο μέλος

Η Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Γιατρός και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,786 μηνύματα.
Ένα καλό και πεντανόστιμο κόλπο για τραγανές πατάτες με λίγο λάδι είναι η συνταγή η δική μου και της φιλεναδούμπας μου..

Γουοτς δις :

1.Κόβουμε πατατούλες σε ροδέλες ή μπαστουνάκια λεπτά.

2.Βάζουμε λίγο λαδάκι (1 κουταλιά σούπας) και το απλώνουμε με πινέλο ή με χεράκι (καθαρό ε; σε βλέπω που σκαλίζεις τη μύτη σου, κάτω!)

3.Θερμαίνουμε το φούρνο για 5' στους 200, αντιστάσεις πάνω και κάτω.

4.Πριν βάλουμε το ταψάκι στο φούρνο πασαλείφουμε όλες τις πατάτες με το λάδι που βάλαμε πριν. Τις πασπαλίζουμε με ρίγανη ή αλλιώς με μίγμα κνορ για σαλάτες -κρεμμυδι-ρίγανη- ή κρεμμύδι-άνιθος. ΜΙΛΑΜΕ ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΑΣΧΗΜΑ!

5.Όταν τσιτσιρίσουν οι πατατούλες και πάρουν ροδοκόκκινο χρωματάκι, τις βγάζουμε και με μία σπάτουλα τις βάζουμε στο πιάτο! Λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι από πάνω ή μια κουταλιά γιαούρτι δίπλα.. και ΜΙΑΜ!

Αγαπημένο γρήγορο φαγάκι εμού, κολλητής , αμορεμίου κολλητής και αμορεμίου μου.

ΜΙΑΜ

Βγαίνουν τραγανές σαν τηγανητές, με πολύ λιγότερο λάδι και πολυ πολύ πιο νόστιμες.
Τα μίγματα μπαχαρικών είναι σε φακελάκια 4-5 μαζί, κάνουν περίπου 1 γιούρο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών και επαγγέλλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
Δεν κατάλαβα. Στο φούρνο τις ψήνεις;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

dooo

Διακεκριμένο μέλος

Η dooo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 47 ετών. Έχει γράψει 7,956 μηνύματα.
ω ναι!!! είναι πολύ πιο υγειινο από το τηγάνισμα!
και είναι πολύ καλή ιδέα για παιδάκια, ακούς Κουεδίν?????
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Obscura

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Obscura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,515 μηνύματα.
Δεν κατάλαβα. Στο φούρνο τις ψήνεις;

Αυτό κατάλαβα :hmm:Πόση ώρα κάνουν να ροδοκοκκινίσουν;

///

Ότι θα είχε τόση λεπτομέρεια η πατάτα η τηγανητή πάντως δεν το περίμενα!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών και επαγγέλλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
Με μόνο αυτό το λάδι χωρίς νερό, χωρίς τίποτα;
Εξαιρετικό ακούγεται!!
Θα το δοκιμάσω σίγουρα!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γίδι

Τιμώμενο Μέλος

Η Γίδι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 22,554 μηνύματα.
Επίση τα καλύτερα έχω ακούσει για τη φριτέζα του Μαμαλάκη. Επίσης με ελάχιστο λάδι, πολύ πιο υγιεινό φαγητό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

WhiteDrum

Διάσημο μέλος

Η Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Γιατρός και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,786 μηνύματα.
Αυτό κατάλαβα :hmm:Πόση ώρα κάνουν να ροδοκοκκινίσουν;

///

Ότι θα είχε τόση λεπτομέρεια η πατάτα η τηγανητή πάντως δεν το περίμενα!

Ναι, στον φούρνο! Περίπου 20' με 35' ανάλογα την θερμοκρασία, αν και για να βγουν πιο τραγανές εγώ τις τσουρουφλίζω! Είναι μακράν το αγαπημένο μου πρόχειρο σπιτικό μαμ

Γιες, μόνο ελαιολαδάκι! Είπαμε, είναι και ακριβό και αυτή η συνταγή θέλει λίγο, αλλιώς λιγδώνουν :/
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fandago

Διακεκριμένο μέλος

Ο Ә□⌂щяңš αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,876 μηνύματα.
είχες ψηλή φωτιά στην αρχή, να τσιτσιρίζει η πατάτα και μετά χαμηλή?
Αυτό υποθέτω ισχύει όταν έχεις λίγο λάδι στο τηγάνι έτσι ώστε να μην τις σκεπάζει ε;
Α και (ψιλοάσχετο με το θέμα) το λάδι στο οποίο έχουμε τηγανίσει, καλό είναι όταν θέλουμε να το πετάξουμε να μη το χύνουμε στον νεροχύτη ή την λεκάνη, αλλά να το βάζουμε σε ένα μπουκάλι και να το πετάμε στα σκουπίδια, γιατί αλλιώς μολύνει πολύ..
Ή ακόμα καλύτερα να το δίνουμε στη γιαγιά μας να το κάνει σαπούνι! :D

Εγώ όταν δεν έχω πολύ λάδι (ή δεν αξίζει να ξοδέψω πολύ), κόβω τις πατάτες χοντρές (μισό εκατοστό) ροδέλες κατά μήκος της πατάτας και τις βάζω στο τηγάνι με μέτρια φωτιά με λάδι που ίσα ίσα να σκεπάζει την επιφάνεια (αφού το έχουμε απλώσει πρώτα). Χρειάζεται να τις γυρίσεις μόνο μία φορά και γίνονται μια χαρά. :)

Όταν έχω βαθύ τηγάνι και αρκετό λάδι, βάζω τις πατάτες αφού έχει ζεσταθεί αρκετά το λάδι (όχι να αρχίσει να καίει = βγάζει αραιούς καπνούς). Βάζω όσες χρειάζεται για να σκεπαστούν όλες από το λάδι και τις αφήνω εκεί ΧΩΡΙΣ να τις ανακατεύω. Αν ανακατέψεις την πατάτα πριν αρχίσουν να γίνονται σκληρές απ' έξω θα σου σπάσουν. Αφού έχουν ψηθεί σχεδόν τις κουνάω λίγο με την τρυπητή κουτάλα έτσι ώστε να ξεκολλήσει η μια από την άλλη.

Όσο πιο λεπτές κάνεις τις πατάτες, τόσο πιο κριτσανιστές γίνονται. Αν τις κάνεις χοντρές, τότε μέσα θα είναι μαλακές. Το κόλπο δηλαδή για να γίνουν μέσα μαλακές και έξω σκληρές είναι να τις βάλεις στο λάδι την σωστή στιγμή (αφού έχει ζεσταθεί καλά δηλαδή).

Καλό είναι πριν βάλετε τις πατάτες στο τηγάνι, να τις έχετε κομμένες σε ένα πρόχειρο πανί, όπου μπορείτε να τις τρίψετε με 2-3 κινήσεις να μαζέψετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε ώστε να μην πιτσιλάνε πολύ όταν τις βάλετε στο λάδι.

Αυτά λέει η εμπειρία μου στις τηγανητές πατάτες. :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γίδι

Τιμώμενο Μέλος

Η Γίδι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 22,554 μηνύματα.
@ Fandago: Αχ πατάτες αλα crétoise! Τι μου θύμισες!

Μια άλλη ιδέα είναι αυτή ενός φίλου, που παίρνει τα μωρά πατατάκια, τα κόβει απλά στα δυο, τα βάζει στο φούρνο πασπαλισμένα με λίγο λαδάκι και πολλά μπαχαρικά, και τα αφήνει να ψηθούν! Τέλεια, ειδικά η φλούδα!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Φοίβος

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Φοίβος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 208 μηνύματα.
Το μόνο που ξέρω από πατάτες, και στα άλλα φαγητά, είναι ότι μόνο σε ελαιόλαδο πρέπει να μαγειρεύονται (πιο υγιεινές γίνονται).

Οι πατάτες στο φούρνο πιο πολύ μ'αρέσουν, τραγανισμένες όπως είπε η whitedrum :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Obscura

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Obscura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,515 μηνύματα.
Έφτιαξα εχθές πάλι πατάτες τηγανητές. Αυτή τη φορά τις έπνιξα στο λάδι (:() ΑΛΛΑ τουλάχιστον βγήκαν ομοιόμορφα τηγανισμένες και ροδοκοκκινισμένες (:D)! Αν κάποιος μου πει πόσο ακριβώς λάδι (σε φλιτζάνια) να βάζω για μία πατάτα κομμένη μπαστουνάκια, νομίζω θα έχω λύσει το πρόβλημά μου.

Α! Και πήγα που λέτε να βάλω το λάδι σε ένα μπουκάλι να το έχω για επόμενο τηγάνισμα και η πανέξυπνη το έριξα σε πλαστικό μπουκάλι έτσι καυτό που ήτανε και το μπουκάλι έλιωσε και έγινε ένας λαδερός χαμός στην κουζίνα. Την επόμενη φορά στο φούρνο... :/:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Corpse Bride

Διακεκριμένο μέλος

Η Corpse Bride αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6,595 μηνύματα.
Obsc το λαδι πρεπει να καλυπτει τις πατατες.. μην το μετρας με κουπες.
Και το λαδι μετα, εννοειται σε γυαλινο μπουκαλι!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Oralee

Τιμώμενο Μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών και μας γράφει από Γλυφάδα (Αττική). Έχει γράψει 15,765 μηνύματα.
Και καλού κακού να έχει κρυώσει πρώτα! :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Obscura

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Obscura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,515 μηνύματα.
Ναι, στον φούρνο! Περίπου 20' με 35' ανάλογα την θερμοκρασία, αν και για να βγουν πιο τραγανές εγώ τις τσουρουφλίζω! Είναι μακράν το αγαπημένο μου πρόχειρο σπιτικό μαμ

Γιες, μόνο ελαιολαδάκι! Είπαμε, είναι και ακριβό και αυτή η συνταγή θέλει λίγο, αλλιώς λιγδώνουν :/

Το δοκίμασα. Μερικές καήκανε, μερικες ήτανε ok αλλά ψιλοκόλλησαν στο ταψί. Δε με θέλει η πατάτα :(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top