Το διαδίκτυο ως δημόσιο αγαθό

Panzerkampfwagen

Διάσημο μέλος

Ο Panzerkampfwagen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Δικηγόρος. Έχει γράψει 2,903 μηνύματα.
Τι λες Φώτη μου; Με 615 ευρώ το μήνα βγαίνει να πληρώνεις ενοίκιο 350 ευρώ για μια τρύπα, ρεύματα, νερά, φαγητό και να σου μένει και για το αμάξι; Εδώ με αυτά τα λεφτά καταφέρνεις καλά καλά να πληρώσεις το νοίκι και να φας. Για το ρεύμα δε ξέρω καν αν φτάνουν... μη λέμε ο,τι θέλουμε, δε ζεις με 615 ευρώ το μήνα όπως εσύ παρουσιάζεις εκτός και αν παίρνεις μισθό 1000+ ευρώ.
Έτσι ακριβώς είναι: με 615€ με το ζόρι να φτύσεις μπορείς.

Το σημείο αντιδικίας μου είναι το εξής: πρέπει να το κάνουμε έτσι ώστε με 615€ να ζουν όλοι ανεξαιρέτως (ανέφικτο) ή να προτρέψουμε τους πολίτες να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες και τις φιλοδοξίες τους για να παράξουν υπεραξία έτσι ώστε να καρπωθούν πολλά παραπάνω;

Όπως είπα και πριν: με καλοπληρωμένους ντελιβεράδες και ταμείες σούπερμάρκετ καμία χώρα δεν πήγε μπροστά.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα.

καμουφλαρισμένη με μαθηματικά και ψευδοεπιστημονικές μεθόδους)

Επομένως, τα επιχειρήματα περί φύσης και ''έτσι είναι τα πράγματα'' είναι άτοπα.
 

ark178

Διάσημο μέλος

Ο ark178 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,164 μηνύματα.
Η αξία και εμπορευματοποίηση των αγαθών δεν είναι νόμος της φύσης αλλά απόρροια της ανθρώπινης λογικής, δεδομένου ότι δε ζουμε σε έναν κόσμο όπου τα αγαθά δεν πέφτουν έτοιμα και σε αφθονία από τον ουρανό, αλλά χρειάζονται εργασία, υλικά, υποδομές κλπ για να φτιαχτούν.
Αρχίσαμε ξανά με τα επιχειρήματα περί κοινής λογικής και φύσης. Ναι, χρειάζονται εργασία και κόπο όμως το γεγονός πως έχουμε δώσει μεγάλη αξία στον πχ χρυσό ή στα χαρτονομίσματα, δεν είναι επειδή αυτά τα δύο αντικείμενα έχουν μια αυθύπαρκτη εγγενή αξία αλλά επειδή είναι μια κοινωνική σύμβαση.
Ένα άλλο παράδειγμα της ανθρώπινης λογικής και ηθικής είναι όλος ο ποινικός κώδικας και οι νόμοι που διέπουν μια κοινωνία.
Δεν υπάρχει κανένας νόμος της φύσης που να μας απαγορεύει να σκοτώνουμε εν ψυχρω ο ένας τον άλλον, να βιάζουμε, να κλέβουμε η να διαπράττουμε οποιοδήποτε άλλο έγκλημα.
Μήπως είναι άκυρα κι αυτά αφού δεν αποδεικνύονται με φυσικούς όρους όπως η βαρύτητα και τα μιτοχόνδρια;
Γενικά το να αλληλοσκοτώνεται ένας είδος δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον πληθυσμό. Επομένως, ναι δεν θα διαφωνήσουμε. Όμως δεν ισχυρίστηκα πως ό,τι δεν είναι θετική επιστήμη είναι κάτι κακό. Πήγες στο άλλο άκρο για να με βγάλεις λάθος. Αυτό που λέω είναι ότι το οικονομικό και πολιτικό σύστημα που κυριαρχεί είναι επιζήμιο για την ανθρωπότητα και ότι ο ισχυρισμός πως όλο αυτό το κατασκεύασμα είναι κάτι φυσικό, δεν πείθει.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top