Το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας

epote

Διάσημο μέλος

Ο epote αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,406 μηνύματα.
Η ερμηνεία σου είναι απλοϊκή. Αν ήταν όπως τα λες, χώρες με πολύ λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους από εμάς, όπως η Ιρλανδία, δεν θα αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα.

πλακα κανεις τωρα, η ιρλανδια ηταν εκτεθημενη σε τοξικα ομολογα εξου και επαθε την φουσκα του real estate, την ελλαδα δεν την πειραξε τοσο πολυ η διεθνης οικονομικη κριση οσο το οτι πολυ απλα εφτασε ο κομπος στο χτενι, καποτε θα επρεπε να φτασει.

ωραια εχεις δικιο ο ιδιοτικος τομεας δεν ειναι υγειης, αν και ειναι πιο υγειης απο τον δημοσιο. Το προβλημα της ελλαδας ειναι ο ελληνας, απλα πραγματα, ειμαστε τεμπελιδες και φυγοπονοι.

το ονειρο του μεσου ελληνα ειναι η μονιμοτητα και τα 1000ε του δημοσιου.

τι θα κανουν ολοι αυτοι οι δημοσιοι υπαλληλοι? Οτι κανουν ολοι οι υπολοιποι σε καιρους αναγκης, να στρωσουν το κωλο τους κατω και να ανακαλυψουν κατι καινουριο και παραγωγικο. Nececity is the mother of inovation
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Last Stand

Νεοφερμένος

Ο Last Stand αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 75 μηνύματα.
Αρχική Δημοσίευση από epote:
τι θα κανουν ολοι αυτοι οι δημοσιοι υπαλληλοι? Οτι κανουν ολοι οι υπολοιποι σε καιρους αναγκης, να στρωσουν το κωλο τους κατω και να ανακαλυψουν κατι καινουριο και παραγωγικο. Nececity is the mother of inovation

Αυτό δεν είναι πρόταση και φαντάζομαι το καταλαβαίνεις και ο ίδιος, εκτός βέβαια και αν δεν θέλεις, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Όταν όλες οι διέξοδοι είναι πλέον κομμένες από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος που χάνει την δουλειά του είναι να προστίθεται στο σώμα των ανέργων. Αν υποθέσουμε ότι απλώς καταργείς 500000 δημοσίους υπαλλήλους χωρίς κανέναν σχεδιασμό και τους στέλνεις στην ανεργία, το ποσοστό της εκτοξεύεται από 20% περίπου που είναι σήμερα στο 40%. Αν τώρα εσύ μπορείς να φανταστείς ανάπτυξη με 40% ανεργία...

Όσο για την Ιρλανδία, τι σχέση έχουν τα τοξικά ομόλογα με τα εργοστάσια που κλείνουν; Τι λες για την Πορτογαλία που μας μοιάζει και αρκετά; Ή την Ισπανία;

Οι προτάσεις στο επίπεδο της πολιτικής πρέπει να στηρίζονται στην λογική. Το συναίσθημα και οι παρορμήσεις δεν έχουν θέση σε τέτοια ζητήματα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
η Ελλαδα ξαναχρεωκοπησε,μπηκε σε ελεγχο για 4-5 χρονια και συνεχισε να ζει.η διαφορα τωρα ειναι ο ευρωπαικος ελεγχος δεν θα παψει μετα την τωρινη επιτηρηση..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kleftra

Διάσημο μέλος

Η Γεωργία-Γωγούλα-Γωγώ...ακούω σε όλες τις παραλλαγές αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,359 μηνύματα.
Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά υγιής είναι.

Απίστευτη υπεκφυγή.Κι αυτό δίνει άλλοθι στο δημόσιο δλδ?

Ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων επιβιώνει χάρη στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και τις απλήρωτες υπερωρίες. Τις επιχειρήσεις αυτές δεν θα τις βρεις στο Χρηματιστήριο, καθόσον συνήθως οι μεγάλες εταιρείες είναι και πιο συνεπείς. Αν όμως ερευνήσεις τις μεσαίες και τις μικρές θα τρίβεις τα μάτια σου.

Το ίδιο το κράτος κάνει τους Έλληνες φοροφυγάδες, πάρε μερικά απλοικά παραδείγματα
-Όταν γνωρίζεις πως οι φοροι που θα πληρώσεις ουσιαστικά δεν θα αξιοποιηθούν αλλά το 90% αυτών θα πάνε στις τσέπες κάποιων.
-Όταν φορολογείσαι εξουθενωτικά και παράλογα, πχ είσαι επιχείρηση εισπράττεις Φπα για ένα αγαθό,αποδίδεις το Φπα,για το ίδιο αγαθό θα ξαναφορολογηθείς στα κέρδη της επιχείρησης σου.Είσαι ιδιώτης,έχεις ακίνητο,πληρώνεις φόρο για το ακίνητο,πληρώνεις φόρο για το εισόδημα που σου δίνει το ενοίκιο απο τα ακίνητο,έχεις προπληρώσει μέσα στο ενοίκιο που εισπράττεις το χαρτόσημο που θα αποδώσεις.Είσαι μισθωτός,σου παρακρατείται ΙΚΑ,χρειάζεσαι μια απο τις παροχές του,γολγοθάς...



2) Οι τουρίστες προέρχονται ως επί το πλείστον από τις ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες που παραπαίουν. Οι Κινέζοι, Ινδοί, Βούλγαροι και λοιποί συμπαθείς κατά τα άλλα λαοί με τα μεροκάματα πείνας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να έρθουν διακοπές στην Ελλάδα (εκτός από μια μικρή μερίδα που θα αντιπροσωπεύει την ολιγάριθμη μεσαία τάξη των κρατών τους).
Ο τουρίστας που δεν έχει να προσφέρει εισροές δλδ λεφτά να αφήσει, καλύτερα να μην έρθει, αν θα έρθει θα ρίξει κατακόρυφα το κόστος υπηρεσιών τουρισμού.Τον κόσμο που θα επισκεφτεί την Ελλάδα(δεν εννοώ αυτό που θα έρθει μεμονωμένος τυχαία) τον επιλέγουν οι ίδιοι οι φορείς του τουρισμού, με τις συμβάσεις που κάνουν με τα αντίστοιχα πρακτορεία και με την διαφήμιση στην αντίστοιχη χώρα.Για παράδειγμα μέχρι πριν 10 χρόνια η Πράγα ήταν μη δημοφιλείς προορισμός για τους Έλληνες,όταν οι Τσέχοι θέλησαν να φέρουν έλληνες ξεκίνησαν τις συμβάσεις με τα εδώ πρακτορεία,σήμερα δεν υπάρχει ταξιδιωτικό χωρίς πακέτο Πράγας.Το ίδιο συμβαίνει πχ με το Βιετνάμ,είναι νέος προορισμός για τους Έλληνες τώρα αλλά σε λίγα χρόνια θα προσφέρεται απο όλους.Πληροφοριακά η Ελλάδα τα τλτ χρόνια κάνει άνοιγμα στον εισερχόμενο τουρισμό απο Ρωσία.

Και μια εργασία για το σπίτι:
1.Όταν μια χώρα θέλει να αποφύγει την πτώχευση και να ανακάμψει την οικονομία της τι κάνει?
Δίνει κίνητρα επενδύσεων εσωτερικών και ξένων.
Πως?
Μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων.

2.Όταν μια χώρα έχει ήδη πτωχεύσει τι κάνει?
-Εκκαθάριση
Πως?
Ρευστοποιώντας την δημόσια και ιδιωτική περιουσία προκειμένου να εξωφλήσει τους δανειστές της.
Πως?
Επιβάλλοντας αυστηρά και συνεχή μέτρα φοροείσπραξης τα οποία προτείνονται απο τους δανειστές της προκειμενου να εισπράξουν τα χρήματα τους.

Τι απο τα δύο σας θυμίζει το σήμερα?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Great Chaos

Περιβόητο μέλος

Ο Όττο αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 57 ετών, επαγγέλεται Συγγραφέας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,911 μηνύματα.
Ο δεύτερος ουσιαστικός λόγος, ο οποίος μάλιστα συνδέεται άρρηκτα με τον τρίτο, είναι η άρση του προστατευτισμού, η λεγόμενη απελευθέρωση του εμπορίου, βασικό συστατικό της παγκοσμιοποίησης...
Από την στιγμή που δίνεις την δυνατότητα σε κράτη με μηδαμινό κόστος παραγωγής να διακινούν ελεύθερα προϊόντα σε τιμές σχεδόν ξεπουλήματος, η εσωτερική σου παραγωγή είναι καταδικασμένη σε μαρασμό. Μερικοί βέβαια ισχυρίζονται ότι τα φθηνά εργατικά χέρια μπορείς να τα ανταγωνιστείς με στροφή στην ποιότητα και στην καινοτομία, δεν μας λένε όμως τι γίνεται όταν την καινοτομία και την ποιότητά σου την αντιγράψουν ή την 'κλέψουν' οι τριτοκοσμικές χώρες αφού φυσικά δεν μπορείς να τους το απαγορεύσεις. Όταν η Armani έχει μεταφέρει τα περισσότερα εργοστάσιά της στην Τουρκία, διατηρώντας όμως τα υψηλά στάνταρς στην παραγωγή, δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις πολλά στο επίπεδο της ποιότητας. Το συμπέρασμα: Όταν ο εργάτης στο εργοστάσιο της Κίνας παίρνει 30 ή 40 λεπτά μεροκάματο αυτό εσύ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙΣ. Το αποτέλεσμα είναι τα κεφάλαιά σου να αιμορραγούν προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και να αναγκάζεσαι να δανείζεσαι για να αγοράζεις τα προϊόντα τους!

Ο τρίτος λόγος, τον οποίο μάλιστα θεωρώ αντίστοιχης σημασίας με τον δεύτερο, είναι η πιστή εφαρμογή των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις της Κομισιόν. Η άρση του προστατευτισμού που ανέφερα παραπάνω αποτελεί μια από τις παραμέτρους της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας ενώ εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και ο περιορισμός του κράτους ως παράγοντα ελέγχου των αγορών. Η κατάργηση των ρυθμιστικών κανόνων όπως είναι φυσικό οδηγεί στην επικράτηση του ισχυρού που εξ ορισμού διαθέτει και τα μέσα για να επιβάλλει την θέλησή του στους υπόλοιπους. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδεινώθηκαν ραγδαία οι συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και άκμασαν οι απλήρωτες υπερωρίες, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η εισφοροδιαφυγή και πολλά άλλα 'καλά', ενώ παράλληλα οι μισθοί παρέμειναν σχεδόν καθηλωμένοι.

[...] Για να σας παρηγορήσω λιγάκι (αν κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να θεωρηθεί παρηγοριά) τα ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετωπίζουν ΟΛΕΣ οι δυτικές οικονομίες. Η μόνη διαφορά είναι ότι εμείς λόγω των πρόσθετων εσωτερικών διαρθρωτικών προβλημάτων είμαστε ένα ή περισσότερα βήματα πιο μπροστά στην εξέλιξη των πραγμάτων. Μην αυταπατάστε όμως, την δική μας κατάρρευση σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι: Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία ίσως και Ιταλία. Και φυσικά δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι αν καταρρεύσουν 4-5 χώρες της ευρωζώνης οι υπόλοιπες θα παραμείνουν ανεπηρέαστες. Δυστυχώς, οταν ο Ρουμπίνι είπε 'Η Ελλάδα έχει ήδη πτωχεύσει' και 'Το ευρώ έχει τελειώσει' είχε 100% δίκιο. Κι ας τον λοιδωρούν μερικοί που δεν αρέσκονται στο ν' ακούν αρνητικές διαπιστώσεις.
Έτσι που τα λες, βγαίνει το συμπέρασμα ότι εφόσον η παγκοσμιοποίηση συνεχίσει την πορεία της, πράγμα πιθανότατο όπως φαίνεται, καμμία από τις αναπτυγμένες οικονομίες δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό και θα καταρρεύσουν η μία μετά την άλλη. Θα πρόκειται στην ουσία για μια ανακατανομή του πλούτου από τις ανεπτυγμένες χώρες προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες. Είναι όμως αυτές οι ίδιες χώρες που προωθούν την παγκοσμιοποίηση κι έχουν επιλέξει τον φιλελευθερισμό ως οικονομικό τους σύστημα. Θα δεχτούν λοιπόν αυτές οι χώρες κάτι τέτοιο; Εφόσον αυτό είναι κάτι το προβλέψιμο, σε τι αποσκοπούν ακριβώς οι ισντρούκτορες της παγκοσμιοποίησης και του φιλελευθερισμού;

Το εκρηκτικό όμως μείγμα 'στάσιμοι μισθοί - 100% ελεύθερες τιμές ακόμα και σε βασικά αγαθά' ανάγκασε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να αρχίσει να δανείζεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Με το 'κόλπο' του δανεισμού καλύφθηκε προσωρινά το πρόβλημα της πτώσης της κατανάλωσης δίνοντας ανάσα ζωής στους υποστηρικτές του νεοφιλελευθερισμού αλλά το τίμημα ήταν τεράστιο: Ανάπτυξη στηριζόμενη στον δανεισμό δεν είναι πραγματική, είναι φούσκα. Και οι φούσκες όπως είναι γνωστό κάποια στιγμή σκάνε. Αυτό ακριβώς ζούμε αυτήν την στιγμή παγκοσμίως, το σκάσιμο της φούσκας του δανεισμού.
Το ωραίο, σε σχέση μ' αυτό που γράφεις εδώ, είναι ότι πρόσφατα διάβασα πως ανάμεσα στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την καταπολέμηση του ελλείματος και της χρεωκοπίας, θα είναι και το πάγωμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα για μερικά χρόνια.

Είναι απορίας άξιον: Ευθύνονται πράγματι οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα για τα ελλείματα και αν ναι με ποιον τρόπο; Δεν βλέπει κανένας ότι με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων, θα μειωθεί περαιτέρω και η κίνηση στην αγορά, με ακόμη οξύτερες συνέπειες στους τομείς της ανάπτυξης και της ανεργίας; Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα της οποίας η αγορά δεν δύναται να καταναλώσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που θα παράγονται από την επένδυση; Μήπως τελικά ο μόνος στόχος είναι να ευνοηθούν και πάλι οι εργοδότες, υπό το κράτος της απειλής ότι θα τα μαζέψουν και θα πάνε στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία; Σαν φαύλος κύκλος μου ακούγεται όλο αυτό και διέξοδο δεν έχω ακούσει από τους εγκεφάλους των οικονομικών επιστημών...

Τέλος, υπάρχουν και οι γνωστές σε όλους εσωτερικές δυσλειτουργίες της χώρας μας (διαφθορά, ατιμωρησία, πελατειακές σχέσεις, φοροδιαφυγή, εργατοπατέρες, λαθρομετανάστευση, άχρηστες προσλήψεις στο δημόσιο, καρτέλ και μονοπώλια, ανοχή σε δημοσίους υπαλλήλους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους (υπάρχουν κάποιοι μάλιστα που δεν προσέρχονται καν στην εργασία τους!), κλπ μπορώ να γράφω μέχρι αύριο) που επιτάχυναν τις εξελίξεις.
Να προσθέσουμε σ' αυτά και τις "επενδύσεις" οι οποίες γίνονταν από "ημέτερους" με μόνο σκοπό το κάρπωμα των επιδοτήσεων, μέσω τεραστίων υπερτιμολογήσεων από υπεράκτιες εταιρείες, με αποτέλεσμα να χτιστούν βιομηχανικές μονάδες οι οποίες δεν λειτούργησαν ποτέ. Είναι το γνωστό σύστημα "Άρπα τα λεφτά και τρέχα".

Αλήθεια, αυτά τα γνωρίζουμε όλοι. Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος ν' αλλάξουν; Εγώ δεν έχω ακούσει τίποτε άλλο πέραν ευχολογίων...

2) Τι πρέπει να γίνει;

Η απάντηση είναι και απλή και σύνθετη: Αλλαγή πολιτικής. Έξοδος από το ευρώ (πράγμα που θα γίνει έτσι κι αλλιώς αφού το νόμισμα είναι ασταθές και η ζωή της ευρωζώνης έχει ημερομηνία λήξης), υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 50%, έλεγχος της αγοράς, επαναφορά του προστατευτισμού, διόρθωση των χρονιζόντων διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας και χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής. Δηλαδή ακριβώς ότι έκανε η Αργεντινή μετά την χρεωκοπία εξασφαλίζοντας ετήσια ανάπτυξη της οικονομίας 9% για αρκετά χρόνια. Το πρόβλημα βέβαια που περιπλέκει την κατάσταση είναι ότι εμείς δεν είμαστε 100% ανεξάρτητοι όπως η Αργεντινή, τουλάχιστον όσο διατηρείται η ευρωζώνη. Ακόμα όμως κι αν τα κάνουμε αυτά, ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα επόμενα 1-2 χρόνια μετά την χρεωκοπία θα είναι πολύ δύσκολα. Αν πάλι δεν τα κάνουμε, άστο καλύτερα...
Εάν μια χώρα η οποία είναι πλήρως εξαρτημένη από τις εισαγωγές στο θέμα της ενέργειας και του τεχνολογικού εξοπλισμού υποτιμήσει το νόμισμά της, δεν αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων και των μέσων παραγωγής και κατά συνέπεια το συνολικό χρέος της χώρας προς το εξωτερικό; Επίσης, εάν όπως έγραψες παραπάνω το μεροκάματο των Κινέζων είναι τριάντα λεπτά, πάλι δεν θα είναι ανεπαρκής μια τέτοια υποτίμηση, καθώς και πάλι τα προϊόντα μας δεν θα είναι ανταγωνιστικά για εξαγωγές;

Τα παραπάνω τα γράφω όχι ως γνώστης του θέματος, αλλά ως απλός άνθρωπος που έχει πολλές απορίες. Ελπίζω να πάρω κάποιες απαντήσεις επ' αυτών...

Σημείωση: Η χρήση του spoiler στο μακροσκελές τμήμα της παράθεσης, έγινε μόνο για τη μείωση του scroll down κατά την ανάγνωση του θέματος και την διευκόλυνση μ' αυτόν τον τρόπο των αναγνωστών.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 243356

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Δεν συμφερει την Ευρωζωνη να χρεοκοπησουμε γιατι θα τους παρει και αυτους η μπαλα.
Αν και βρισκομαστε σε τεντωμενο σχοινι δεν νομιζω οτι παμε για χρεωκοπια απλως θα αναγκαστουμε να σφυξουμε γερα το ζωναρι για να βγουμε απο την κριση
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Και αν εισαι Καρατζαφερης ,παγκαλος ή Βενιζελος πώς το σφίγγεις το ζωναρι?:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Έτσι που τα λες, βγαίνει το συμπέρασμα ότι εφόσον η παγκοσμιοποίηση συνεχίσει την πορεία της, πράγμα πιθανότατο όπως φαίνεται, καμμία από τις αναπτυγμένες οικονομίες δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό και θα καταρρεύσουν η μία μετά την άλλη. Θα πρόκειται στην ουσία για μια ανακατανομή του πλούτου από τις ανεπτυγμένες χώρες προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες. Είναι όμως αυτές οι ίδιες χώρες που προωθούν την παγκοσμιοποίηση κι έχουν επιλέξει τον φιλελευθερισμό ως οικονομικό τους σύστημα. Θα δεχτούν λοιπόν αυτές οι χώρες κάτι τέτοιο; Εφόσον αυτό είναι κάτι το προβλέψιμο, σε τι αποσκοπούν ακριβώς οι ισντρούκτορες της παγκοσμιοποίησης και του φιλελευθερισμού;

Είδαμε και το Μεξικό, Αργεντινή όταν το 93. Το ίδιο και Φιλιππίνες είδαμε και το 97. Μια χαρά χρεοκοπίες είχαν παρόλο που η παγκοσμιοποίηση

Δεν μπορεί να υπάρχει Οικονομία χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τα διεθνή δρώμενα, αρά χωρίς να μας επηρεάζει ο διεθνής ανταγωνισμός.

Πάντως πράγματι για πολλούς οικονομολόγους θεωρούν την έξοδο από το Ευρώ σαν μοναδική λύση. Θα μπορεί το κράτος να αρχίζει να τυπώνει ανελέητα χρήματα να πληρώνει τους μισθούς των δημόσιων υπάλληλων για να μην γκρινιάζουν, παράλληλα θα πέσει τόσο πολύ νόμισμα μας που τα προϊόντα αν και μάπα θα είναι τόσο φθηνά που θα αξίζει κάποιος να τα αγοράσει. Έτσι θα αυξηθούν οι Εξαγωγές, όποτε θα αρχίζει να κυκλοφορεί το χρήμα και να μπαίνουμε σε κάποια υγιή μορφή ανάπτυξης.

Ωστόσο η έξοδος από Ευρώ θα μας οδηγήσει στην πραγματική φτώχεια, φτώχεια σαν αυτή των πολέμων ... είμαστε Έλληνες ... θα αυτοκαταστράφουμε σε τέτοιες συνθήκες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
Μια χαρά χρεοκοπίες είχαν παρόλο που η παγκοσμιοποίηση
μονο αυτες οι χωρες δεν ην σε καμια ενωση ουτε ειχαν κοινο νομισμα..ηταν μονες τους..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

iJohnnyCash

e-steki.gr Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Επιχειρηματίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 24,043 μηνύματα.
Και όμως στην περίπτωση που είχαμε στις Φιλιππίνες το πρόβλημα ήταν τα ξένα κεφάλαια. Ο κάθε πικραμένος επενδυτής της δύσης είχε ανοίξει εταιρία εκεί.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πατρεύς

Περιβόητο μέλος

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών, επαγγέλεται Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Ρέθυμνο (Ρέθυμνο). Έχει γράψει 5,268 μηνύματα.
To μυστικό δείπνο των κερδοσκόπων στο City με... ελληνικό μενού
Με συντονισμένες κινήσεις θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αντιδράσει και να ισορροπήσει την κατάσταση τις επόμενες ημέρες μετά τις «τρεις εβδομάδες του Αρμαγεδδώνα».


Του Νίκου Σακελλαρίου
nsakel@pegasus.gr
Με συντονισμένες κινήσεις θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αντιδράσει και να ισορροπήσει την κατάσταση τις επόμενες ημέρες μετά τις «τρεις εβδομάδες του Αρμαγεδδώνα». Από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα οι λογιστικές ζημίες που καταγράφει το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές) έχουν αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.


Στα αρνητικά δημοσιεύματα δεν έμειναν αμέτοχοι και οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν ένα ανταγωνιστικό ευρώ ως προς το δολάριο προκειμένου να συνεχιστεί η πώληση των προϊόντων τους
Εβδομάδα κερδοσκοπικών πιέσεων, μαζικών ρευστοποιήσεων και καταστροφικών προβλέψεων που συνοδεύονταν από την αδυναμία αντίδρασης της κυβέρνησης στα διάφορα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου ήταν αυτή που μας πέρασε για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο. Τα καταιγιστικά κτυπήματα των ξένων δημοσιευμάτων και των Ευρωπαίων πολιτικών -που είτε άθελά τους είτε (σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα) ηθελημένα- οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε μία πρωτοφανή για τα τελευταία 15 χρόνια «οικονομική αιμορραγία.»

Περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την πτώση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.000 μονάδες μέσα σε 4 συνεδριάσεις, ενώ οι ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων ανέρχονται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Στις απώλειες αυτές θα πρέπει να προστεθεί και η φυγή πάνω από 4 δισ. ευρώ από ελληνικές καταθέσεις προς το εξωτερικό που πραγματοποιήθηκε σταδιακά από την αρχή του χρόνου.
Πηγή των επιθέσεων ήταν κυρίως το Λονδίνο απʼ όπου τα ευρωπαϊκά γραφεία των μεγάλων ξένων οίκων παρακολουθούν τις οικονομίες της «γηραιάς ηπείρου».
Με έντεχνο τρόπο
Η βρετανική οικονομία αναζητά επειγόντως εισροές στη στερλίνα προκειμένου να κλείσει τις δικές της πληγές. Η δημοσιονομική αδυναμία της Ελλάδας αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» για τους βρετανικούς στόχους.
Το ελληνικό πρόβλημα πέρασε έντεχνα μέσα από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαικής Ενωσης και διαφόρων τεχνοκρατών στους Financial Times ως αιτία μελλοντικής παθογένειας του ευρώ, με αποτέλεσμα μέσα σε 3 εβδομάδες να υπάρχουν μαζικές ρευστοποιήσεις σε ευρώ και στροφή κυρίως σε δολάριο, στερλίνα και ελβετικό φράγκο.
Το πώς αξιοποίησαν την αδυναμία της Ελλάδας φάνηκε καθαρά και από την έκθεση της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας Unicredito, που έγραφε χαρακτηριστικά ότι «το ευρώ οδεύει προς το 1,39 έναντι του δολαρίου και υπαίτιος είναι η ʽελληνική τραγωδίαʼ». Σύμφωνα με τον ιταλικό οίκο οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να στοιχηματίζουν στην πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η μη ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει τα ελλείμματά της θα συνεχίσει να βαραίνει το ενιαίο νόμισμα.
Στα αρνητικά δημοσιεύματα δεν έμειναν αμέτοχοι και οι Γερμανοί, οι οποίοι ουσιαστικά θέλουν ένα ανταγωνιστικό ευρώ ως προς το δολάριο προκειμένου να συνεχιστεί η πώληση των προϊόντων τους στις αγορές της Βορείου και Νοτίου Αμερικής αλλά και στη ζώνη δολαρίου στην Ασία. Τα hedge funds, το 80% των οποίων έχει έδρα στο City, ουσιαστικά είδαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ως εξαιρετική ευκαιρία κερδοσκοπίας.
Short θέσεις
Ο κερδοσκόπος κ. Πόλσον φέρεται να έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες θέσεις short έναντι του ευρώ, των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού χρέους, κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια στερλίνες μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Πόλσον είχε συγκροτήσει ομάδα 20-30 αναλυτών των διεθνών αγορών οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόβλημα. Βέβαια, ο κ. Πόλσον δεν πρωτοτυπεί, αφού πριν από περίπου 18 χρόνια ο κ. Σόρος είχε διαλύσει την Τράπεζα της Αγγλίας με τις κερδοσκοπικές του κινήσεις στη στερλίνα.
Εκτός από τον κ. Πόλσον, μερικά γνωστά hedge funds που ακούστηκε ότι κερδοσκόπησαν ή κερδοσκοπούν στα ελληνικά ομόλογα και σε μετοχές ήταν το Marshall Wace, το GLG και το HighBridge.
Στροφή προς το δολάριο και στερλίνα
Τα ξένα κερδοσκοπικά funds δεν ήταν τα μόνα που κτύπησαν την ελληνική οικονομία. Τις προηγούμενες εβδομάδες παρατηρήθηκε στροφή κεφαλαίων ύψους -με μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις- τουλάχιστον περίπου 300 εκατ. ευρώ που βρίσκονταν σε ελληνικές τράπεζες σε ευρώ και γύρισαν κυρίως σε δολάριο και στερλίνα. Τα κεφάλαια αυτά ουσιαστικά μετατράπηκαν σε δολάρια μέσω των επενδυτικών τμημάτων των ελληνικών και ξένων τραπεζών στην Αθήνα και στο Λονδίνο.
Τα κεφάλαια αυτά προέρχονται κυρίως από ναυτιλιακές εταιρείες, που ως γνωστόν έχουν βάση το δολάριο, ίδια κεφάλαια εταιρειών, βασικούς μετόχους και off shores.
Συνεργασία με 6 οίκους για την ελληνική αντεπίθεση
Μόλις τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κυβέρνηση δείχνει να φεύγει από τη θέση του παθητικού θεατή της καταστροφής και την επόμενη εβδομάδα θα προσπαθήσει να κινηθεί ώστε να ανακοπούν οι έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις στα κρατικά ομόλογα.
Η εκτόξευση του spread του δεκαετούς ομολόγου (λήξης 2019) πάνω από τις 300 μονάδες ουσιαστικά δείχνει ότι οι ξένοι το αντιμετωπίζουν ως junk bond, γεγονός που καταδεικνύει πόσο έχει προεξοφληθεί η πτώχευση της χώρας. Η κατάσταση αυτή ανησύχησε ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο άνοιξε τις τελευταίες δύο εβδομάδες «γραμμή» με τους μεγαλύτερους Ελληνες τραπεζίτες σε μία προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών προκειμένου να εξομαλυνθεί όσο το δυνατόν η κατάσταση.
Το άρθρο του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου στους Financial Times με το οποίο επιβεβαιώνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής αντίδρασης απέναντι στις καταιγιστικές επιθέσεις των ξένων εταίρων μας. Μίας αντίδρασης που ίσως καθυστέρησε μερικές εβδομάδες.
Η δεύτερη κίνηση είναι να «κτιστούν» γέφυρες με τους μεγάλους ξένους οίκους (Goldman Sachs , Morgan Stanley, Merrill Lynch, Citibank, Νomura και HSBC) που κατείχαν και διαπραγματεύονταν περίπου το 70% του συνολικού όγκου των ελληνικών ομολόγων στο εξωτερικό. Ήδη, οι πρώτες επαφές έγιναν από κυβερνητικά στελέχη τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο (προ δύο εβδομάδων) με εκπροσώπους των μεγάλων ξένων οίκων, τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει με αναθέσεις placements ομολόγων και μετοχών και αυξημένες προμήθειες στις μελλοντικές εργασίες για ιδιωτικοποιήσεις.
Σʼ αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαία δεν ήταν η σταδιακή μεταστροφή της στάσης της Goldman Sachs και των υπολοίπων, ενώ η παρουσία της γιαπωνέζικης Nomura, που ήταν η πλέον αισιόδοξη απʼ όλους τους μεγάλους ξένους οίκους, ουσιαστικά δείχνει το άνοιγμα προς τις ασιατικές αγορές.
Σʼ αυτό το επίπεδο τοποθετείται και η έκδοση ομολόγων σε δολάριο και γεν που δρομολογείται μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Τη σκυτάλη των αντιδράσεων φαίνεται ότι θα πάρουν και οι τράπεζες, οι οποίες μέσω των θυγατρικών τους στο Λονδίνο ετοιμάζουν roadshows τα οποία θα έχουν ουσιαστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και θέλοντας να δείξουν ότι οι ίδιες δεν έχουν πρόβλημα ρευστότητας και ουσιαστικά έχουν αυτονομήσει την πορεία τους από την ευρύτερη ελληνική παθογένεια του δημόσιου τομέα.

https://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=24379141

:hmm:

(Και φυσικά από μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να λείπει ο αγαπημένος μας Τζωρτζ Σόρος...)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ἅλς

Διάσημο μέλος

Ο ἅλς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 3,894 μηνύματα.
OPTION-ARM

Δε γνωρίζω ποιοι και πόσοι παρακολουθούν τα ποστ μου για την κρίση, πάντως εδώ και χρόνια στο φόρουμ του adslgr.com ή και αλλού λέω μεταξύ των άλλων και για τα "OPTION-ARM" στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, τονίζοντας και ξανατονίζοντας ότι το στεγαστικό στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμα ξεφουσκώσει, και ας λένε για "ανάκαμψη" (συνάντησα τη μάνα μου σήμερα και δεν ήξερα τι να τις (πρωτο)πω όταν μου είπε ότι "η Αμερική ανακάμπτει", επειδή έτσι άκουσε στην τηλεόραση).

Που και που εμφανίζεται σε διάφορα site το θέμα των "Option-ARM", και όταν το εντοπίζω, πάντα το ποστάρω, καθώς είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα το πέτυχα στο alphaville των Financial Times, και επειδή το θέμα σύντομα θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται θεώρησα καλό να το βάλω, και μάλιστα μόνο του, για να γίνει και πιο εύκολα αντιληπτό και διαδόσιμο.


Τα Option-ARM είναι ένας τύπος στεγαστικού δανείου (που απευθυνόταν κυρίως σε ανθρώπους μεσαίων - ελαφρώς υψηλών εισοδημάτων).
Έως τώρα, στις ΗΠΑ είχαμε το σκάσιμο της φούσκας των subprime στεγαστικών δανείων (και το subprime κάποτε ήταν άγνωστη λέξη, αλλά να που τώρα όλοι κάτι θα έχουν ακούσει).

Δείτε το παρακάτω γράφημα από το alphaville, το οποίο αρχικά προέρχεται από την Credit Suisse, που το είχε δημοσιεύσει από το 2007:


Με πράσινο είναι τα subprime δάνεια, ο κύριος όγκος των οποίων έληγε το 2009.

Όπως όμως βλέπουμε στο γράφημα (κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα) από το 2010-2011 θα έχουμε "δεύτερο γύρο" στο στεγαστικό των ΗΠΑ, καθώς τότε λήγει ο κύριος όγκος των Option-ARM δανείων.

Το μέγεθος της φούσκας των Option-ARM είναι επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο δολλάρια
σε σχέση με όσα έχουμε δει ως τώρα. Για να το πω και με [υπερ]απλουστευμένους όρους, αν πριν έπεσε πυρηνικό στη Χιροσίμα, τώρα θα πέσει και μία ακόμα βόμβα στο Ναγκασάκι.

Ποιος θα τα πληρώσει αυτά? Οι τράπεζες αδυνατούν, θα πτωχεύσουν. (Χώρια που δεν είναι μόνο το στεγαστικό, υπάρχουν και άλλα ζητήματα εξίσου μεγάλα)

Ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι χρεωκοπημένο, και προκειμένου να μην πτωχεύσουν αυτοί, πτωχεύουν εμάς (δες και το πλιάτσικο εναντίον των λαών που το ονομάζουν "πακέτα σωτηρίας" από τα κρατικά ταμεία προς τις τράπεζες).


Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα, αλλά μόνη λύση είναι να αγωνιστούν οι λαοί, σε αγώνες όπως αυτοί που κάποτε δόθηκαν και έμειναν στην ιστορία, αγώνες σκληροί μεν, αλλά δίκαιοι. Αλλιώς, απλά θα συνεχιστεί ένα τεραστίων διαστάσεων πλιάτσικο εις βάρος μας. "Τόσο απλά"
Από ciaoant1
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

LAZARUS

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ΙΛΕΟΣ, ΙΛΕΟΣ !!! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 65 ετών, επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 135 μηνύματα.
Το παραπάνω θέμα δείχνει ότι η Χώρα μας είναι καταδικασμένη να σέρνεται. Το εξωτερικό χρέος θα διογκώνεται, ο δανεισμός είναι ασύμφορος, ό,τι χρήματα μπαίνουν από την ΕΕ, πάνε στις τσέπες των "διαχειριστών" και η μόνη ελπίδα είναι η ανάπτυξη. Να ένα δείγμα προς αυτήν την κατεύθυνση με το παρακάτω απόσπασμα σημερινής είδησης:
Φεύγουν από την Ελλάδα επενδύσεις στις ανανεώσιμες



.fullpost{display:inline;}

Ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς την τραπεζική μόχλευση, που προορίζονται για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), έχουν αρχίσει να διοχετεύονται προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές βαρέθηκαν να τα διατηρούν επί μακρόν «παρκαρισμένα» στην Ελλάδα, προσδοκώντας η επίσημη πολιτεία να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά.

«Πρόκειται για επίτευγμα των ελληνικών κυβερνήσεων και ιδίως εκείνων της τελευταίας πενταετίας», δήλωσε ο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Παραγωγής Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η σημερινή κυβέρνηση «αν πάει τελικώς στη Βουλή, θα ξεκαθαρίσει πολλά ζητήματα».


Λειτουργία
Με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης ζήτησε από την κυβέρνηση «να αρχίσει να λειτουργεί» και το ίδιο να συμβεί και με τη ΡΑΕ, η οποία παραμένει ακέφαλη, με συνέπεια να έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλές αιτήσεις «οι οποίες έχουν μείνει στο ντουλάπι εδώ και περίπου ένα χρόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα μας υλοποιούνται μεν κάποιες επενδύσεις στον χώρο των ΑΠΕ, αλλά «οι ρυθμοί είναι υποδεκαπλάσιοι από ό,τι θα έπρεπε», ενώ και ξένες επιχειρήσεις από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, επίσης θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα «αλλά δεν βοηθά το πλαίσιο».

Αντίθετα, σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία και κυρίως στην Πολωνία. Στις δύο αυτές χώρες, εξάλλου, η ΤΕΡΝΑ, θα ανακοινώσει σύντομα την έναρξη υλοποίησης τριών project, στον τομέα των αιολικών πάρκων για ηλεκτροπαραγωγή.

Η συνολική τους ισχύ, σε πρώτη φάση, θα είναι της τάξεως των 60 MW, ενώ η αρχική επένδυση φθάνει τα 90 εκ. ευρώ.

Λεωνίδας Λιάμης
imerisia.gr




Read more: https://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_9207.html#ixzz0hgammoQo
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

LAZARUS

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ΙΛΕΟΣ, ΙΛΕΟΣ !!! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 65 ετών, επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 135 μηνύματα.
Επειδή παραπάνω ανέφερα ότι "ό,τι χρήματα μπαίνουν από την ΕΕ, πάνε στις τσέπες των "διαχειριστών" ορίστε άλλη μία σημερινή είδηση για το πού πάνε τα λεφτά.......

"Τα λεφτά τους πίσω"

09/03/2010
του Σωτήρη Ξενάκη
Στις 12 Αυγούστου του 2002 είχα μια περιπέτεια με την υγεία μου την οποία κατάφερα να ξεπεράσω με τη βοήθεια του Θεού και των γιατρών ιδιωτικού νοσοκομείου που, για καλή μου τύχη, βρισκόταν πολύ κοντά στο σπίτι μου. Τη νύχτα εκείνη, όντας μόνος μου στο σπίτι αφού η οικογένεια και όλοι οι γείτονες βρίσκονταν σε διακοπές, προσπαθούσα επί αρκετά λεπτά να επικοινωνήσω με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Ουδείς απαντούσε αν και η ώρα ήταν περίπου 2 τα ξημερώματα και η Αθήνα ήταν σχεδόν άδεια. Έτσι, μάζεψα τις δυνάμεις μου, μπήκα στο αυτοκίνητο μου, οδήγησα περίπου τρία τετράγωνα και σώθηκα.

Πώς τα ξαναθυμήθηκα όλα αυτά; Διαβάζοντας σήμερα στο «Βήμα» ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο ρεπορτάζ της Δέσποινας Κουκλάκη με τίτλο «Φέρτε πίσω τα λεφτά που σας δώσαμε» . Στο ρεπορτάζ περιγράφεται λεπτομερώς πως το 1999 –επί «εκσυγχρονισμού» για να μην ξεχνιόμαστε- το ΕΚΑΒ έλαβε από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης περίπου 1,1 εκατ. ευρώ για να καλύψει το 75% του κόστους Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για το Συντονιστικό του Κέντρο όπου εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά. Κι όταν λέμε επείγοντα περιστατικά, εννοούμε πώς μόνο στην Αθήνα, το ΕΚΑΒ δέχεται καθημερινά 11.000 κλήσεις.

Το σύστημα το παραλάβαμε θεωρητικώς το 2001. Μόνο που δεν λειτούργησε ποτέ! Και τώρα οι αρμόδιοι της « Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καταπολέμησης της Απάτης» μας ζητάνε να επιστρέψουμε τα χρήματα που πήραμε τότε και μας επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες δικαστικές αρχές για τα περαιτέρω.

Δεν γνωρίζω τι διαφορετικό θα μου είχε συμβεί αν εκείνο τον Αύγουστο του 2002 το σύστημα-«φάντασμα» λειτουργούσε κανονικά. Αν δηλαδή κάποιος θα μου απαντούσε αμέσως και αν αυτό θα ήταν τελικά καλό για μένα η όχι. Αντιλαμβάνομαι απλώς για μία ακόμα φορά, για ποιους λόγους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μας θεωρούν διαχρονικά ανυπόληπτους, αναξιόπιστους και απαιτούν δικαίως από εμάς, τα λεφτά …τους πίσω!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
«Δεν υπάρχει Σχέδιο…», λένε οι «Ευρωπαίοι», αλλά Σχέδιο υπάρχει και μάλιστα, «πειραματικό». Το Σχέδιο λέει, μεταξύ άλλων, πως η ιστορική συγκυρία της «ελληνικής περίπτωσης» αποτελεί ιδανική συνθήκη για τελικές (και αναίμακτες!) εφαρμογές συνταγών διάχυσης και αφομοίωσης μία «εθνοτικής ιδιαιτερότητας», από την «Ευρωπαϊκή Ένωση». Δηλαδή, από την «Ευρώπη των Εθνών», που δεν θέλει να παραμείνει τέτοια, γιατί ως «τέτοια», λένε εκείνοι που την χειραγωγούν πλέον ανοικτά με τις Τράπεζές τους, πάντα θα ρέπει προς «ολοκαυτώματα».
Η Ευρώπη έμεινε πίσω από τις ΗΠΑ, κατά έναν και μισό αιώνες, στο ζήτημα της ομοσπονδιακής της αυτο-οργάνωσης. Απʼ αυτήν όμως ξεκίνησε το ολοκαύτωμα των ιθαγενών της αμερικανικής ηπείρου κι όλα δείχνουν, πως τότε η ιστορία έδινε μία ευκαιρία στους ιθαγενείς της Γηραιάς, να μάθουν να ζουν ομοσπονδιακά: τους έφτιαξε τις ΗΠΑ.
Οι Ευρωπαίοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα διδάγματα της ιστορίας, επειδή ίσως είχαν κατά νου και κάποιους μύθους, πιο γοητευτικούς από εκείνους του «Φαρ ουέστ». Και το γύρισαν στο νεοκλασικισμό: έβαλαν το χέρι τους κι αναγέννησαν την Ελλάδα. Τα ακρωτηριασμένα αγάλματα, τα ερειπωμένα θέατρα, τα άφθονα διασκορπισμένα μάρμαρα και κιονόκρανα, όλα τους έπειθαν πως εδώ, στην Ελλάδα, ο μύθος κρύβει τη δική του ιστορία. Μόνον που αυτή την ιστορία, όχι μόνον δεν τη γνώριζαν οι ίδιοι, αλλά πιότερο την αγνοούσαν κι αυτοί ακόμη οι ιθαγενείς της Ελλάδας. Και σαν είδαν, πως παρά την παρέλευση ενός και μισού αιώνων, η Ελλάδα των μύθων τους δεν έμελλε να αναστηλωθεί, στράφηκαν προς μύθους χωρίς ιστορικά τεκμήρια. Τους αρκούσε η θεοπνευστία της Βίβλου. Και έφτιαξαν το Ισραήλ. Η συνταγή ήταν ήδη «επιστημονικά παραδεκτή»: ολοκαύτωμα!
Πάντα όμως πίσω από τους μύθους υπάρχουν απλές πανανθρώπινες αλήθειες κι αυτές είναι που τελικά γράφουν την ιστορία. Η μοναδική ίσως αδιαμφισβήτητη ομοιότητα των κρατών των ΗΠΑ, Ελλάδας και Ισραήλ έγκειται στο γεγονός, ότι αποτελούν και τα τρία ιστορική παρακαταθήκη κλεφτών και λοιπών απατεώνων εποχής. Στην ομοιότητά τους όμως αυτή φαίνεται να εδράζουν και όλες οι διαφορετικότητές τους. Πρόκειται για την κλίμακα εντάσεως στην παράβαση της ενάτης εντολής: « Ου κλέψεις»!
Κάτι ήξερε η σημερινή Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, όταν σαν Επίτροπος πρότεινε την Αγγλική Γλώσσα, ως «δεύτερη εθνική». Γιατί αναμφίβολα, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος 30ετούς οικονομικού κύκλου(2005-2034), η ελληνική συμμετοχή στη Γιουροβίζιον, θα εκπροσωπείται από μη ελληνόφωνους Ελλαδίτες: όπως λέει και μία έκδοση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τους «Έλληνες Εβραίους»!
Αλήθεια: τι μπορεί να περιμένει σήμερα ο απόγονος ενός προβατοκλέφτη, από τους γόνους πχ ενός Ρότσιλδ; Ίσως έναν άλλον «Μεσσία»; Διαφωνείτε;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Septagram

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Παναγιωτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Πετρούπολη (Αττική). Έχει γράψει 156 μηνύματα.
Αν δεν σωθουμε μονοι μας εμεις ως εθνος μην περιμενεις απο τους ξενους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Αν δεν σωθουμε μονοι μας εμεις ως εθνος μην περιμενεις απο τους ξενους.

Καλά τα λες, φίλε μου, αλλά από ποιον να σωθούμε; Μήπως δεν είμαστε ήδη ξένοι για το Κράτος "μας";
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Septagram

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Παναγιωτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Πετρούπολη (Αττική). Έχει γράψει 156 μηνύματα.
Ενα απλο ειναι να βαζεις το εθνικο συμφερον πανω απο το ατομικο, οταν ψηφιζεις επι 30 χρονια τους ιδιους να σε κυβερνανε για να μπεις στο δημοσιο ας πουμε εχεις ευθηνη και εσυ ως πολιτης. Συντηρεις ενα σαπιο κατεστημενο το οποιο σε εφερε στην κατασταση στην οποια εισαι την δεδομενη στιγμη, δηλαδη να χαιρεσαι που δεν θα χρεωκοπησεις... Δεν συμφωνω με την αποψη οτι ειμαστε ξενοι στο κρατος μας. Αν καποιοι αλλοι προσπαθουν να το κανουν ειναι αλλο θεμα συζητησης. Αφου λοιπον ως κυβερνηση δεν μπορεις να αυξησεις τους μισθους - συνταξεις ( και το καταλαβαινω εδω που μας εχουν παει ) αυτο που θα πρεπει να κανεις θα ειναι να μειωσεις των ΦΠΑ ας πουμε ωστε να μπορει η πλειοψηφια του κοσμου που περνει 700 ευρω να αγορασει τα απαραιτητα. Επισης ποσο νομιμο - ηθικο ειναι η καθημερινη χρηματοδοτηση των κομματων της βουλης απο ενα λαο που εχει το ιδιο νομισμα με τον Γερμανο και περνει τα μισα απο οτι αυτος ας πουμε;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
... Δεν συμφωνω με την αποψη οτι ειμαστε ξενοι στο κρατος μας.

...και καλά κάνεις! Αλλά όταν το κράτος αποξενώνεται από εμάς;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Septagram

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Παναγιωτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Πετρούπολη (Αττική). Έχει γράψει 156 μηνύματα.
Η Ελλαδα δεν αποξενωνει κανεναν, ως ανθρωποι ειμαστε αρκετα φιλοτιμοι οπως ξερουν ολοι και οσοι λενε το αντιθετο ας πανε Αμερικη να δουν τι παει να πει να σε γραφουν κανονικα. Αν σε αποξενωνουν οι πολιτικοι και οχι μονο απο το "συστημα" ειναι αλλο ζητημα. Που θελεις να καταληξεις;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top