Αφήνετε φιλοδώρημα; (pourboire)

Αφήνετε φιλοδώρημα; (pourboire)

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 81)
  • Ναι πάντοτε, ή σχεδόν πάντοτε

    Ψήφοι: 25 30.9%
  • Όχι, ποτέ

    Ψήφοι: 11 13.6%
  • Μερικές φορές, ανάλογα την περίπτωση

    Ψήφοι: 45 55.6%

Lady M

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Lady M αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Δανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,393 μηνύματα.
Τι εννοείς λυπάσαι τους ντελιβεράδες; Αν δεν κάνει κανείς ντελιβερι απλά θα χάσουν τη δουλειά τους.
Σωστό! Έτσι όπως το έγραψα εύλογο ερώτημα. Τους λυπάμαι γενικά που πηγαινοέρχονται για το παραμικρό βρέξει χιονίσει. Έχω ακούσει και για πολλά παιδια που έχασαν τη ζωή τους πάνω στο μηχανάκι. Είναι μεγάλη η πίεση που υφίστανται από τα αφεντικά και άσχημες οι συνθήκες εργασίας τους. Σκεπτόμενη αυτά έγραψα το παραπάνω. Όχι να μην γίνεται καθόλου, αλλά με καλύτερες συνθήκες πχ. μέχρι κάποια ώρα και όχι όταν έχει κακοκαιρία. Αισθάνομαι ότι γίνεται κατάχρηση του ντελίβερι τα τελευταία χρόνια. Έχω δικό μου άτομο που παραγγέλνει κρέπες 4 το πρωι ας πούμε.
 

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
διαφωνώ κάθετα με το φιλοδώρημα για διάφορους λόγους που δεν ξέρω αν έχει νόημα να αναλύσω αλλά κάποιες φορές ίσως αφήσω μόνο και μόνο για να μη με βρίζουν πίσω απ' την πλάτη μου, ανάλογα την περίσταση

αν βρέχει η πιο αξιοπρεπής και σωστή λύση είναι να μην παραγγείλεις
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Σωστό! Έτσι όπως το έγραψα εύλογο ερώτημα. Τους λυπάμαι γενικά που πηγαινοέρχονται για το παραμικρό βρέξει χιονίσει. Έχω ακούσει και για πολλά παιδια που έχασαν τη ζωή τους πάνω στο μηχανάκι. Είναι μεγάλη η πίεση που υφίστανται από τα αφεντικά και άσχημες οι συνθήκες εργασίας τους. Σκεπτόμενη αυτά έγραψα το παραπάνω. Όχι να μην γίνεται καθόλου, αλλά με καλύτερες συνθήκες πχ. μέχρι κάποια ώρα και όχι όταν έχει κακοκαιρία. Αισθάνομαι ότι γίνεται κατάχρηση του ντελίβερι τα τελευταία χρόνια. Έχω δικό μου άτομο που παραγγέλνει κρέπες 4 το πρωι ας πούμε.
Την κακοκαιρία την καταλαβαίνω απόλυτα, την ώρα πάλι όχι. Αν το κατάστημα είναι ανοιχτό 24ωρο κι έχει νυχτερινή βάρδια, είτε θα ρθει να σου φέρει την παραγγελία σου είτε θα κάθεται τζάμπα στο μαγαζί να περιμένει, ή, πάλι αν δεν παραγγέλνει κανείς νύχτα, θα κόψουν το 24ωρο ντελιβερι και θα διώξουν τον νυχτερινό ντελιβερά. Το ότι γίνεται κατάχρηση του ντελιβερι είναι γεγονός και θα έπρεπε να μας προβληματίζει όντως, αλλά όχι επειδή βρίσκουν δουλειά κάποια παιδιά που στο φέρνουν σπίτι σου.
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
διαφωνώ κάθετα με το φιλοδώρημα για διάφορους λόγους που δεν ξέρω αν έχει νόημα να αναλύσω αλλά κάποιες φορές ίσως αφήσω μόνο και μόνο για να μη με βρίζουν πίσω απ' την πλάτη μου, ανάλογα την περίσταση

αν βρέχει η πιο αξιοπρεπής και σωστή λύση είναι να μην παραγγείλεις

Έλα ρε Βασίλη, βρήκαμε κι εμείς ένα θέμα να συμφωνούμε και δεν θα το αναλύσεις?
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,980 μηνύματα.
Σωστό! Έτσι όπως το έγραψα εύλογο ερώτημα. Τους λυπάμαι γενικά που πηγαινοέρχονται για το παραμικρό βρέξει χιονίσει. Έχω ακούσει και για πολλά παιδια που έχασαν τη ζωή τους πάνω στο μηχανάκι. Είναι μεγάλη η πίεση που υφίστανται από τα αφεντικά και άσχημες οι συνθήκες εργασίας τους. Σκεπτόμενη αυτά έγραψα το παραπάνω. Όχι να μην γίνεται καθόλου, αλλά με καλύτερες συνθήκες πχ. μέχρι κάποια ώρα και όχι όταν έχει κακοκαιρία. Αισθάνομαι ότι γίνεται κατάχρηση του ντελίβερι τα τελευταία χρόνια. Έχω δικό μου άτομο που παραγγέλνει κρέπες 4 το πρωι ας πούμε.

Καταρχάς πρέπει να είσαι παρτάκιας για να καλέσεις delivery σε δύσκολους καιρούς. Είχα δει ένα βίντεο με ένα καημένο παιδί που είχε κολλήσει στα χιόνια με το παπί ενώ πήγαινε παραγγελία. Πραγματικά πρέπει σαν λαός να μάθουμε να σκεφτόμαστε και τον άλλον.
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Καταρχάς πρέπει να είσαι παρτάκιας για να καλέσεις delivery σε δύσκολους καιρούς. Είχα δει ένα βίντεο με ένα καημένο παιδί που είχε κολλήσει στα χιόνια με το παπί ενώ πήγαινε παραγγελία. Πραγματικά πρέπει σαν λαός να μάθουμε να σκεφτόμαστε και τον άλλον.

Την παλεύεις? Οι βροχές και τα χιόνια είναι η χαρά του ντελιβερά. Παίρνουν το ελάχιστο 5 ευρώ φιλοδώρημα γιατί όλοι τους λουπούνται. Αν έχεις κακόμοιρη φάτσα το καλύτερο επάγγελμα είναι ντελιβεράς.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 17,980 μηνύματα.
Την παλεύεις? Οι βροχές και τα χιόνια είναι η χαρά του ντελιβερά. Παίρνουν το ελάχιστο 5 ευρώ φιλοδώρημα γιατί όλοι τους λουπούνται. Αν έχεις κακόμοιρη φάτσα το καλύτερο επάγγελμα είναι ντελιβεράς.

Εξαρτάται πάντα. Καλό είναι να μην γίνεται και καλό είναι να αποτινάξουμε από την κουλτούρα μας το φιλοδώρημα κατά το παράδειγμα της Ιαπωνίας.
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Καταρχάς πρέπει να είσαι παρτάκιας για να καλέσεις delivery σε δύσκολους καιρούς. Είχα δει ένα βίντεο με ένα καημένο παιδί που είχε κολλήσει στα χιόνια με το παπί ενώ πήγαινε παραγγελία. Πραγματικά πρέπει σαν λαός να μάθουμε να σκεφτόμαστε και τον άλλον.
Κανονικά, πρώτο πρώτο το κατάστημα θα έπρεπε να μεριμνά για τους υπαλλήλους του και σε ακραίες καιρικές συνθήκες είτε να κλείνει το delivery, είτε να τους παρέχει αυτοκίνητο, όπως είχε συμβεί και στην Πολωνία όταν είχα πάει και παρήγγειλα ένα βράδυ που έβρεχε (προφανώς δεν είχα να μαγειρέψω στις διακοπές μου). Αλλά ναι, συμφωνώ ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς σουβλάκι τη στιγμή που ρίχνει καρεκλοποδαρα έξω.
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Τι εννοείς λυπάσαι τους ντελιβεράδες; Αν δεν κάνει κανείς ντελιβερι απλά θα χάσουν τη δουλειά τους.
Νο. Ακολουθεί λίγος αυτισμός, εγώ προειδοποίησα.

Αν η πλειοψηφία από εμάς δεν παίρνει ντελίβερυ ποτέ, επειδή δε δεχόμαστε τις συνθήκες που υπόκεινται οι ντελιβεράδες, τότε ναι μεν πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά είναι πιθανό η αγορά να ανταποκριθεί και να βρει λύση, οπότε όλα καλά. Αυτό όμως που δεν σκέφτηκες, είναι πως αν πράγματι χάσουν τη δουλειά τους οι ντελιβεράδες, τότε τα χρήματα που δίνουμε τώρα σε αυτούς θα τα δίνουμε κάπου αλλόυ και, επόμένως, θα δημιουργηθούν αλλού πολυποίκιλες νέες θέσεις εργασίας στις οποίες μπορούν να απασχοληθούν οι πρώην ντελιβεράδες, προς κέρδος όλων.

Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό, καθώς η πλειοψηφία ούτε πουρμπουάρ δίνει κι ούτε κάθισε ποτέ να σκεφτεί τι δυσκολίες περνάν οι άνθρωποι που δουλεύουν στα μαγαζιά. Επομένως, είμαστε σε μη άμεσα επιλύσιμη κατάσταση, όπου αν πάρεις ντελίβερυ τότε ενισχύεις την κατάσταση, αλλά αν δεν πάρεις δεν αλλάζεις τίποτα. Γι' αυτό, είναι καλύτερο να δίνεις λίγο πουρμπουάρ I guess και να μην παίρνεις τακτικά.
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό, καθώς η πλειοψηφία ούτε πουρμπουάρ δίνει κι ούτε κάθισε ποτέ να σκεφτεί τι δυσκολίες περνάν οι άνθρωποι που δουλεύουν στα μαγαζιά.

Γι' αυτό, είναι καλύτερο να δίνεις λίγο πουρμπουάρ I guess και να μην παίρνεις τακτικά.

Άρα για να νιώσεις καλά δίνεις τιπ στο μόνο άτομο που δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα αυτού που έφαγες και είναι ταυτόχρονα και το άτομο με την πιο εύκολη δουλειά σε ένα εστιατόριο.
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Άρα για να νιώσεις καλά δίνεις τιπ στο μόνο άτομο που δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα αυτού που έφαγες και είναι ταυτόχρονα και το άτομο με την πιο εύκολη δουλειά σε ένα εστιατόριο.
Από ένα κάρο άτομα, ξέρω πως η δουλειά του ντελιβερά μόνο εύκολη δεν είναι, τουλάχιστον εδώ στην Αθήνα.
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Εγώ δύσκολα τους βλέπω να περνάνε. Δύσκολη σαν του μάγειρα που κλείνει 12ωρα ναι δε νομίζω να είναι.

Σε εστιατόριο η πιο δύσκολη δουλειά με διαφορά είναι η κουζίνα. Έχει βρωμιά, πολλή κούραση και σωματική και ψυχική και τα άτομα που δουλεύουν εκεί είναι υπεύθυνοι για όλα και οι πρώτοι που θα ακούσουν μπινελίκι. Μετά είναι οι σερβιτόροι επειδή έχουν να κάνουν με κόσμο και πρέπει να τρέχουν όταν το μαγαζί καίγεται και μετά η λάντζα που έχει απλώς βρωμιά αλλά είναι ξέγνοιαστο πόστο.

Ο ντελιβεράς είναι άλλη κατηγορία. Δεν έχεις κανέναν πάνω από το κεφάλι σου, το αφεντικό δεν μπορεί να σου πει τίποτα γιατί υπάρχει speed limit. Κούραση δεν έχει σε καμία περίπτωση όπως η κουζίνα, ούτε βρωμιά, ούτε άγχος. Το μόνο κακό του ντελίβερι είναι η επικινδυνότητα. Είσαι σε μηχανάκι και οδηγείς και μπορεί ο κάθε βλάκας να σε σκοτώσει, ή να σου την πέσουν γύφτοι γιατί ξέρουν ότι κουβαλάς λεφτά. Παίρνουν πολύ καλό μισθό εξ αρχής (όποιος δουλεύει για κάτω από 1000 το μήνα ντελίβερι να πάει αλλού.), έχουν πάντα ζήτηση σα δουλειά και είναι οι μόνοι στο εστιατόριο που παίρνουν tips τα οποία ΔΕΝ μοιράζονται με τους άλλους.
 

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Να υποθέσω πως όσοι δίνουν φιλοδώρημα στους ντελιβεράδες, που παρεμπιπτόντως στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι λες και βγήκανε από τις φυλακές ή στην καλύτερη από σπηλιά με αρκούδες, δίνουν και στους ζητιάνους του δρόμου ή εκεί κάνουν πως κοιτάζουν το κινητό και προσπερνάνε?
Στην Β. Αμερικη παντως δεν γινεται να μην δωσεις γιατι ο μισθος τους ειναι χαλια και το φιλοδωρημα σχεδον επιβαλλεται. Στους ζητιανους δεν δινω γιατι οι περισσοτεροι ειναι αλκοολικοι και ναρκωμανεις και τα λεφτα θα πανε σε ποτο και ναρκωτικα. Εχω αγορασει φαγητο σε καποιους. Επισης ολοι αυτοι παιρνουν επιδωματα απλα τα ξοδευουν οπως προειπα σε ναρκωτικα και ποτο. Αυτα στην περιοχη μου. Αν εδινα σε καθε ζητιανο που βλεπω στον δρομο χρηματα, θα χρειαζομουν ολοκληρο φορτηγο με κερματα.
διαφωνώ κάθετα με το φιλοδώρημα για διάφορους λόγους που δεν ξέρω αν έχει νόημα να αναλύσω αλλά κάποιες φορές ίσως αφήσω μόνο και μόνο για να μη με βρίζουν πίσω απ' την πλάτη μου, ανάλογα την περίσταση

αν βρέχει η πιο αξιοπρεπής και σωστή λύση είναι να μην παραγγείλεις
Συμφωνω αλλα διαφωνω με την βροχη. Δεν θα λιωσουν. Εδω που βρεχει 300 μερες τον χρονο δεν εχουν θεμα. Εφοσον εχουν επιλεξει αυτο το επαγγελμα και χρησιμοποιουν ποδηλατο ή μηχανακι, μπορουν να επενδυσουν σε αδιαβροχα ρουχα. Οταν βρεχει δεν τους δινω παραπανω $$. Μονο οταν χιονισει πολυ και οι δρομοι ειναι χαλια, τοτε θα δωσω παραπανω γιατι ξερω οτι δεν θα μπορεσουν να εκπληρωσουν τον ιδιο αριθμο παραγγελιων, οποτε το μεροκαματο τους θα πεσει αισθητα.
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Σε εστιατόριο η πιο δύσκολη δουλειά με διαφορά είναι η κουζίνα. Έχει βρωμιά, πολλή κούραση και σωματική και ψυχική και τα άτομα που δουλεύουν εκεί είναι υπεύθυνοι για όλα και οι πρώτοι που θα ακούσουν μπινελίκι. Μετά είναι οι σερβιτόροι επειδή έχουν να κάνουν με κόσμο και πρέπει να τρέχουν όταν το μαγαζί καίγεται και μετά η λάντζα που έχει απλώς βρωμιά αλλά είναι ξέγνοιαστο πόστο.

Ο ντελιβεράς είναι άλλη κατηγορία. Δεν έχεις κανέναν πάνω από το κεφάλι σου, το αφεντικό δεν μπορεί να σου πει τίποτα γιατί υπάρχει speed limit. Κούραση δεν έχει σε καμία περίπτωση όπως η κουζίνα, ούτε βρωμιά, ούτε άγχος. Το μόνο κακό του ντελίβερι είναι η επικινδυνότητα. Είσαι σε μηχανάκι και οδηγείς και μπορεί ο κάθε βλάκας να σε σκοτώσει, ή να σου την πέσουν γύφτοι γιατί ξέρουν ότι κουβαλάς λεφτά. Παίρνουν πολύ καλό μισθό εξ αρχής (όποιος δουλεύει για κάτω από 1000 το μήνα ντελίβερι να πάει αλλού.), έχουν πάντα ζήτηση σα δουλειά και είναι οι μόνοι στο εστιατόριο που παίρνουν tips τα οποία ΔΕΝ μοιράζονται με τους άλλους.
Οι ντελιβεράδες εδώ εννοείται παίρνουν πολύ λιγότερα από 1000€, από τα οποία πρέπει να βάζουν και βενζίνη στο μηχανάκι το οποίο και δεν τους προσφέρεται. Εννοείται πως τα ακούνε απ' τον κάθε μπάρμπα που έχει το μαγαζί και γι αυτό τρέχουν σαν τρελοί και περνάν κόκκινα για να φτάσουν, ιδίως τα ΠΣΚ.
 

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,036 μηνύματα.
Σε εστιατόριο η πιο δύσκολη δουλειά με διαφορά είναι η κουζίνα. Έχει βρωμιά, πολλή κούραση και σωματική και ψυχική και τα άτομα που δουλεύουν εκεί είναι υπεύθυνοι για όλα και οι πρώτοι που θα ακούσουν μπινελίκι. Μετά είναι οι σερβιτόροι επειδή έχουν να κάνουν με κόσμο και πρέπει να τρέχουν όταν το μαγαζί καίγεται και μετά η λάντζα που έχει απλώς βρωμιά αλλά είναι ξέγνοιαστο πόστο.

Ο ντελιβεράς είναι άλλη κατηγορία. Δεν έχεις κανέναν πάνω από το κεφάλι σου, το αφεντικό δεν μπορεί να σου πει τίποτα γιατί υπάρχει speed limit. Κούραση δεν έχει σε καμία περίπτωση όπως η κουζίνα, ούτε βρωμιά, ούτε άγχος. Το μόνο κακό του ντελίβερι είναι η επικινδυνότητα. Είσαι σε μηχανάκι και οδηγείς και μπορεί ο κάθε βλάκας να σε σκοτώσει, ή να σου την πέσουν γύφτοι γιατί ξέρουν ότι κουβαλάς λεφτά. Παίρνουν πολύ καλό μισθό εξ αρχής (όποιος δουλεύει για κάτω από 1000 το μήνα ντελίβερι να πάει αλλού.), έχουν πάντα ζήτηση σα δουλειά και είναι οι μόνοι στο εστιατόριο που παίρνουν tips τα οποία ΔΕΝ μοιράζονται με τους άλλους.
Και οι ντιλιβεράδες άλλα λένε, ότι έχουν τον κάθε ένα να τους λέει γιατί δεν βρήκες να μου πάρεις τσιγάρα, γιατί άργησες, δουλεύουν ανασφάλιστοι με μηχανάκια σκοτώστρες και δεν δίνουν όλοι φιλοδωρήματα. Ρίχνει καρέκλες και ο άλλος στου διαόλου τον κόπανο θα πάρει ένα καφέ να πιει . Στην επαρχία τουλάχιστον , Αθήνα δεν ξέρω τι γίνεται .

Βέβαια υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα δύσκολα αλλά δεν παίρνουν κάτι οπότε δεν ξέρω γιατί γίνεται τόσο θέμα με το ''φιλοδώρημα των ντιλιβεράδων '' λες και είσαι υποχρεωμένος να τους δώσεις .
 

David?

Νεοφερμένος

Ο David? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 34 μηνύματα.
Στην Β. Αμερικη παντως δεν γινεται να μην δωσεις γιατι ο μισθος τους ειναι χαλια και το φιλοδωρημα σχεδον επιβαλλεται.
Μα και ο μισθός του οδηγού τρόλεϊ είναι χάλια και μάλιστα χωρίς δώρα και επιδόμα αδείας, θα έπρεπε δηλαδή οι επιβάτες κατεβαίνοντας να του αφήνουν πουρμπουάρ?
 

Nelliel

Περιβόητο μέλος

Η Nelliel αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,061 μηνύματα.
Μα και ο μισθός του οδηγού τρόλεϊ είναι χάλια και μάλιστα χωρίς δώρα και επιδόμα αδείας, θα έπρεπε δηλαδή οι επιβάτες κατεβαίνοντας να του αφήνουν πουρμπουάρ?
Εδω ο οδηγος τρολλευ εχει ετησιο μισθο 60χιλ συν benefits. Το παιδι που κανει διανομες σε αλυσιδα πιτσαριας παιρνει $11/ωρα χωρις τιποτα αλλο, οταν ο κατωτατος μισθος ειναι $14. Προσωπικα πιστευω οτι θα επρεπε να πληρωναν κανονικο μισθο για να μην δινουμε τιπς. Ουτε εμενα μου αρεσει να αφηνω τιπ αλλα ετσι οπως ειναι τα πραγματα εδω μεχρι και στα κομμωτηρια αφηνεις. Στην Ευρωπη ειναι διαφορετικα και σπανια αφηνω τιπ πχ σε εστιατοριο, εκτος αν η εξυπηρετηση ηταν αριστη.
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Και οι ντιλιβεράδες άλλα λένε, ότι έχουν τον κάθε ένα να τους λέει γιατί δεν βρήκες να μου πάρεις τσιγάρα, γιατί άργησες, δουλεύουν ανασφάλιστοι με μηχανάκια σκοτώστρες και δεν δίνουν όλοι φιλοδωρήματα. Ρίχνει καρέκλες και ο άλλος στου διαόλου τον κόπανο θα πάρει ένα καφέ να πιει . Στην επαρχία τουλάχιστον , Αθήνα δεν ξέρω τι γίνεται .

Βέβαια υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα δύσκολα αλλά δεν παίρνουν κάτι οπότε δεν ξέρω γιατί γίνεται τόσο θέμα με το ''φιλοδώρημα των ντιλιβεράδων '' λες και είσαι υποχρεωμένος να τους δώσεις .

Ναι οκ ο καθένας κάτι έχει να πει για την δουλειά του άσχημο προφανώς. Κι ο μπετατζής όλη μέρα στο γιαπι είναι και κουβαλάει τσιμέντα, αυτός γιατί δεν παίρνει τιπς;

Η έννοια του τιπ ποια είναι δηλαδή; Όταν αγοράζεις παπούτσια δίνεις ένα 20% επιπλέον για την καλή κατασκευή; Οχι. Αν σου φτιάξω το pc θα μου δώσεις tip γιατί το έκανα καλά; Οχι. Στο σερβιτόρο, το ντελιβετα γιατί να δίνεις τότε; Δεν πληρώνονται από το εστιατόριο; Αν δεν πληρώνονται αρκετά γιατί είναι αυτό πρόβλημα του πελάτη και όχι του σερβιτόρου και του εστιατορα;

Anyway, η έννοια του tip είναι άλλη και λίγοι την καταλαβαίνουν. Tip δίνεις στον άλλο ως μια άτυπη ένδειξη ότι περιμένεις κάτι παραπάνω από αυτόν από το συνηθισμένο και γι αυτό το λόγο όσοι το κατανοούν αυτό δίνουν tips στην αρχή και όχι στο τέλος. Δίνεις tip στον σερβιτόρο στην αρχή στο καλό μαγαζί που γίνεται χαμός για να σε προσέξει ιδιαίτερα. Δίνεις tip στον ρεσεψιονιστ για να σε βάλει σε ένα καλύτερο δωμάτιο που το έχουν να κάθεται για το οποίο κανονικά θα πλήρωνες παραπάνω από το tip και ο ρεσεψιονιστ δεν θα τσεπωνε τίποτα παραπάνω. Είναι μια under the table συμφωνία.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Εδω ο οδηγος τρολλευ εχει ετησιο μισθο 60χιλ συν benefits. Το παιδι που κανει διανομες σε αλυσιδα πιτσαριας παιρνει $11/ωρα χωρις τιποτα αλλο, οταν ο κατωτατος μισθος ειναι $14. Προσωπικα πιστευω οτι θα επρεπε να πληρωναν κανονικο μισθο για να μην δινουμε τιπς. Ουτε εμενα μου αρεσει να αφηνω τιπ αλλα ετσι οπως ειναι τα πραγματα εδω μεχρι και στα κομμωτηρια αφηνεις. Στην Ευρωπη ειναι διαφορετικα και σπανια αφηνω τιπ πχ σε εστιατοριο, εκτος αν η εξυπηρετηση ηταν αριστη.

Και για όσους δηλαδή δεν έχουν δουλειές που πληρώνουν καλά πρέπει να τους δίνουμε εμείς επίδομα; Αν δεν βγάζει αρκετά χρήματα ο πιτσαδορος ας γίνει κάτι άλλο να αποκορεστει και ο κλάδος των πίτσαδορων και να παίρνουν περισσότερα.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top